Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Miro Cerar neće dati ostavku zbog tužbe protiv Hrvatske

Ne osjećam nikakvu objektivnu odgovornost zbog koje bih odstupio, a imali smo i izrazitu političku potporu drugih stranaka da idemo u tužbu, rekao je Cerar

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11 komentara

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je da ne razmišlja o ostavci u slučaju da se sud Europske unije proglasi nenadležnim za tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže koja je podnesena dok je on bio premijer, piše u subotu dnevni list.

- To je bila kolektivna odluka cijele vlade, na moj prijedlog i na to sam ponosan - odgovorio je Cerar za ljubljansko "Delo" od subote na pitanje razmišlja li o ostavci zbog svoje objektivne odgovornosti, ako bi se dogodilo da se sud EU-a proglasi nenadležnim, odnosno tužbu Slovenije odbaci.

Pošto je ovog tjedna neovisni odvjetnik suda EU-a predložio da se taj sud za slovensku tužbu proglasi nenadležnim, dio slovenske oporbe kritizirao je Cerara da je odluku o tužbi donio sredinom prošle godine, pred sam kraj mandata svoje vlade što smatraju kontraproduktivnim i loše tempiranim potezom.

- Ne osjećam nikakvu objektivnu odgovornost zbog koje bih odstupio, a imali smo i izrazitu političku potporu drugih stranaka da idemo u tužbu - rekao je Cerar.

SKANDAL Slovenci su sami otkrili da su varali u arbitraži s Hrvatskom

Smatra da oni koji kritiziraju to čine uvijek. 

- Da u tužbu nismo išli, opet bi nas kritizirali isti oni koji to čine sada. Svatko tko ima spor sa svojim susjedom oko zemlje iskoristit će sva pravna sredstva da dobije što mu pripada. Čak i ako bi Slovenija izgubila tužbu pred Europskim sudom, barem bismo imali mirnu savjest jer smo iskoristili pravno sredstvo da dokažemo kako Hrvatska krši europsko pravo - rekao je.

S druge strane, ako bi tužba i bila odbačena, Sloveniji ostaje činjenica da je spor o granici s Hrvatskom već riješen po međunarodnom pravu, ocjena je Cerara, profesora prava na Ljubljanskom sveučilištu.

Slovenian Prime Minister Marjan Sarec looks on during a news conference after meeting German Chancellor Angela Merkel in Berlin RAZLIKE U KOALICIJI Slovenci špekuliraju da bi moglo doći do promjena u vladi

- Arbitražni sud je odlučio i utvrdio granicu i ovaj spor pred sudom EU-a ne zadire u to pitanje nego u pitanje krši li Hrvatska europsko pravo. Granica je odlukom arbitraže jasna i to našim hrvatskim prijateljima treba stalno ponavljati - kazao je Cerar.

Izrazio je nadu da će nova Europska komisija "poslati signale" Hrvatskoj da arbitražu mora prihvatiti i provesti odluku arbitražnog suda, a ne djelovati kao bivša Komisija Jeana Claudea Junckera, za koju kaže da je bila "pristrana" i djelovala prohrvatski zbog "stranačkih" veza, a na štetu vladavine prava. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message