Obavijesti

News

Komentari 21

Varaždinac (81) mislio da ulaže u kripto valute, uzeli mu skoro milijun kn: Evo kako se zaštititi

Varaždinac (81) mislio da ulaže u kripto valute, uzeli mu skoro milijun kn: Evo kako se zaštititi

Muškarac (81) je više od tri godine mislio da ulaže u kripto valute i razne investicijske platforme. Prije nekoliko dana prijavio je varaždinskoj policiji da je prevaren. Do tad je uplatio oko 926.000 kuna

PU varaždinska zaprimila je prijavu muškarca (81) da je prevaren prilikom korištenja više različitih računalnih programa i mobilnih aplikacija. On je, prema prijavi, od ožujka 2019. do 11. kolovoza 2022. godine, u više navrata od više ljudi, preko telefona, elektroničke pošte i komunikacijskih programa Whatsupp i Viber doveden u zabludu da ulaže u razne investicijske platforme i kripto valute. 

Na nagovor je dopustio tim ljudima da mu pristupe računalu, pa tako i mobilnom bankarstvu te ustupio svoje osobne podatke i podatke o svojim bankovnim računima, a sve u očekivanju znatne zarade. Pritom je na razne načine, online bankarstvom i uplatama u banci, na više transakcijskih računa uplatio iznos od oko 926.000 kuna. 

I starce varaju, zar ne? Postali su baš laka meta prevaranata
I starce varaju, zar ne? Postali su baš laka meta prevaranata

Policija nastavlja raditi na otkrivanju počinitelja, a iz PU varaždinske uputili su i upozorenje građanima. Prenosimo ga u cijelosti: 

Policija: Evo kako se možete zaštititi 

Internetske prijevare su danas sve češća pojava te stalno evoluiraju, stoga želimo ponovno skrenuti pozornost građana na važnost samozaštitnog ponašanja prilikom pretraživanja interneta i komunikacije putem raznih društvenih mreža i komunikacijskih programa.

U posljednje vrijeme zapažen je porast tzv. Investicijskih prijevara, gdje se osobama nudi „brza i laka zarada“ ulaganjem u kripto valute i trgovanjem na svjetskoj burzi.

Najčešće takve prijevare započinju kreiranjem plaćenih reklama koje se pojavljuju na društvenim mrežama (Facebook, razni news portali i sl.), gdje se izradom primamljivih stranica sa fotografijama poznatih ličnosti (Luka Modrić, Bill Gates, Zoran Milanović itd.) nudi „brza i laka zarada“ te se postavljaju poveznice na posebno kreirane Internet portale sa poljima u koja se traži upisivanje osobnih podataka kao što su ime, prezime, adresa, broj telefona i sl. Nakon što se unesu traženi osobni podaci, ubrzo se putem telefona sa raznih pozivnih brojeva (Njemačka, Švicarska, Velika Britanija, Nizozemska itd.) javljaju osobe koje se predstavljaju stranim imenima (John, Michael, Lucas, Matthew) te se promoviraju kao agenti (brokeri, account manageri) za trgovanje kripto valutama i burzovnim indeksima. Za daljnju komunikaciju navedene osobe inzistiraju da se odvija putem komunikacijskih programa poput WhatsApp, Viber, Telegram itd. te se tada traže dodatni osobni podaci poput bankovnog računa, preslika osobnih dokumenata, računa za režije te instalacija programa za daljinsko upravljanje računalom. Sve to se opravdava potrebom otvaranja i verifikacije korisničkog računa na online platformi za trgovanje, a koju su te osobe ranije izradile da izgleda kao stvarna online platforma za investicijsko trgovanje, dok je u stvarnosti to lažna stranica koja u vrlo kratkom vremenu stvara iluziju velikih dobitaka i brze zarade.

Osječanina prevarili pri kupnji dionica za više tisuća dolara
Osječanina prevarili pri kupnji dionica za više tisuća dolara

Nakon toga se od osoba traži inicijalno ulaganje od 250 ili 300 eura, koje se uplaćuje putem kripto mjenjačnica kao što su Binance, Kraken, Coinbase, Kucoin, itd. Tada se u vrlo kratkom vremenu (nekoliko dana do nekoliko tjedana) na ranije spomenutim lažno stvorenim portalima za trgovanje, žrtvama prikazuje da je inicijalna uplata od 250 ili 300 eura „narasla“ na iznos od 50 000 eura ili više i nakon toga se traži daljnje, veće ulaganje uz obrazloženje da će se uz veće uloge i više zaraditi. Dalje se kontinuirano lažno prikazuju dobici i rast ulaganja do raznih velikih iznosa (više od 100 000 eura), međutim u trenutku kada se žrtva odluči „povući“ svoju zaradu, to se odugovlači i na kraju odbija uz razna obrazloženja kao što su „Sada nije dobar trenutak za prekid ulaganja“, „To nije naša poslovna politika“, „Sredstva su zamrznuta na računu“ itd.

Važno je napomenuti da i u tom trenutku, kada većina oštećenika shvati da je prevarena, počinitelji i dalje koriste tzv. „socijalni inženjering“ i obećanja da će vratiti uložena sredstva, ali uz uvjet da im se plati „porez“, „kamate“, „bankovni troškovi“ itd.

I dalje se počinitelji javljaju oštećenicima sa raznih brojeva telefona, ovaj put kao zaposlenici/agenti za povrat izgubljenih novaca, gdje nude „Istragu i povrat cjelokupnog izgubljenog iznosa, uz proviziju od 10%, koja se uplaćuje unaprijed“.

'Pronašla sam trag u smeću pa shvatila da mi dečko nije iskren'
'Pronašla sam trag u smeću pa shvatila da mi dečko nije iskren'

Kao što je vidljivo, ove vrste internetskih prijevara se rade od strane organizirane skupine počinitelja uz korištenje specijaliziranih računalnih programa i sofisticiranih socijalnih manipulacija te se izvode u više stadija: 1. početno namamljivanje, 2. dovođenje u zabludu o rastu zarade, 3. Traženje daljnjeg ulaganja, 4. Odgađanje ili odbijanje isplate dobiti, 5. Nuđenje povrata izgubljenog.

Napominjemo da je za sigurno korištenje internetskih servisa i pogodnosti nužna kontinuirana edukacija i pridržavanje minimalnih sigurnosnih standarda te samozaštitno ponašanje koje se ukratko može sažeti u dolje navedene preporuke:

1. Koristite antivirusne alate

2. Ne otkrivajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, broj telefona, preslike osobnih dokumenata, računa za režije, bankovnih kartica i sl.)

3. Ne instalirajte na svoje računalo nikakve nepoznate programe ili programe za upravljanje na daljinu (eng. - remote access program)

4. Ne otkrivajte nikome svoj PIN, PUK, TAN i ostale sigurnosne šifre koje se koriste za siguran pristup uređajima i Internet bankarstvu. Vaša banka ili službena osoba u ozbiljnim poslovnim organizacijama vas nikad neće tražiti te podatke!

5. Prije bilo kakvog ulaganja u kripto valute i na online burzi, dobro se informirajte o izvoru takvih ponuda i njihovim vjerodajnicama

6. Kontinuirano se educirajte o načinima samozaštitnog ponašanja