News

Komentari 37

Mještane teroriziraju lisice, ne mogu se obraniti: 'U nekoliko dana zaklale su trideset kokoši'

Mještane teroriziraju lisice, ne mogu se obraniti: 'U nekoliko dana zaklale su trideset kokoši'

Ovi stanari ne znaju kako svoje životinje zaštititi od gladnih lisica jer, kažu, preskoče i visoke ograde koje čuvaju njihova dvorišta, a ulicom hodaju i danju i noću

Jedno jutro sam došla nahraniti svoje koke i vidjela kako mi nešto ne štima, svugdje je bilo razbacano perje. Došla sam brzo do njih i vidjela kako samo nepomično leže.

Priča nam to gospođa iz Đakova kojoj je lisica tijekom noći zaklala sve kokoši koje je imala, njih osam. U zadnjih nekoliko dana lisice napadaju kokošinjce mještana Đakova, a razlog tome, mještani nam kažu, nestašica je hrane i vode u njihovim prirodnim staništima. Tako dolaze u Ulicu Hedvige Dekera i tamo kraj obližnjih kuća piju vodu iz bazena, hodaju po krovovima, vade hranu iz smeća, plaše djecu i ubijaju kokoši. 

Lisice su počeli viđati prije osam dana. Jedan dan ubile su tri kokoši, drugi dan još šest i tako nastavile sve dok nije nestalo više od 30 kokoši iz kokošinjaca stanara ove ulice.

- Moje kokoši su, nasreću, bile zaštićene i nisu toliko stradale. Preko dana su zatvorene, a preko noći ih pustim, ali imam psa koji ih čuva - kaže nam Ružica Vuković (62), čija je kuja Lola spasila koke i otjerala lisice. 

Ovi stanari ne znaju kako svoje životinje zaštititi od gladnih lisica jer, kažu, preskoče i visoke ograde koje čuvaju njihova dvorišta, a ulicom hodaju i danju i noću.

- Kad lisice udave kokoši, malo se odmore i legnu pa onda kokoši jednu za drugom odnose u brlog - nastavila je Ružica. Problem s lisicama imaju svake godine u vrijeme ljeta, no kažu kako je ovo najgore do sada. Problem je i u tome što je riječ o lisicama koje uče svoje mlade kako loviti, a uče ih upravo na kokošima ovih stanara. 

To što im lisice ubijaju kokoši nije jedino što plaši ove stanare. Kažu kako ih je strah za djecu, a lisice su im znale ući i u dječje bazene.

- Vidjeli smo lisicu kako pije vodu iz našeg bazena. Sad moram navući rukavice i čistiti, ne znam nose li kakve bolesti. Strah me i za djecu. Moje djevojčice ih se toliko boje da se zatvore u kuću cijeli dan, a mene je strah otvarati prozore - rekla nam je jedna od stanarki ulice. 

Ona se čak boji držati otvoren prozor sobe koji se nalazi u blizini tende kako joj lisica, koja se tamo već penjala, ne bi ušla u kuću. Nakon više od tjedan dana, u kojima su izgubili kokoši, dobili su pomoć Lovačkog društva Jelen, koje je u okolini postavilo zamke za lisice.

- Sad su se napokon aktivirali i lovci. Kažu kako su vidjeli dva legla sa sedam lisica - rekla je Ružica. Lovci uhvaćene lisice nose u prirodu i puštaju ih u dubinu lovišta, daleko od kuća ovih prestravljenih stanara.

Najčitaniji članci