Obavijesti

News

Komentari 0

Mještani Dugog Rata: 'Mjesto nam je zagađenoj opasnim tvarima. Tu su tone otpada!'

Mještani Dugog Rata: 'Mjesto nam je zagađenoj opasnim tvarima. Tu su tone otpada!'

Prosvjed je organizirala građanska inicijativa ZA Tvornicu, građani traže sanaciju zemljišta i protive se prodaji ostatka prostora

VIDEO

Bivša tvornica Dalmacija u Dugom Ratu za sobom je ostavila na tone štetnog otpada, a stanovnici traže od države hitnu sanaciju. 

M​ještani Dugog Rata danas su prosvjedovali tražeći da se konačno riješi problem sanacije zemljišta na području nekadašnje Tvornice ferolegura Dalmacija.

Na spornom zemljištu se od 1914. godine nalazila Tvornica ferolegura Dalmacija Dugi Rat​ gdje se u početku mlio i pakirao cijanamid, a zgrada je srušena 2003. godine.

Prosvjed je organizirala građanska inicijativa ZA Tvornicu, građani traže sanaciju zemljišta i protive se prodaji ostatka prostora. 

Alarmantno stanje: Čak sedam od 10 riba u Jadranu u sebi ima tragove mikroplastike
Alarmantno stanje: Čak sedam od 10 riba u Jadranu u sebi ima tragove mikroplastike

Sanja Vitaić iz građanske inicijative ZA Tvornicu izjavila je kako prosvjedom ponavljaju svoj stav da država ne smije dopustiti prodaju ostatka zemljišta nekadašnje tvornice 'sumnjivom investitoru'.

​- Sumnjivi investitor je već opasnim tvarima zagadio ne samo prostor na kojem je nekada bila tvornica već i cijelo mjesto i time je zapravo ugrozio zdravlje svih nas - ustvrdila je Vitaić.​

Po riječima mještana, područje na kojem je nekada bila tvornica cijelo desetljeće se nije saniralo, pa je njima sada ostalo odlagalište otrovne troske. Traže da se ostatak zemljišta preda jedinici lokalne samouprave koja bi problem riješila preko EU fondova.

​Današnjem prosvjedu u Dugom Ratu za hitnu sanaciju brda troske zaostalog desetljećima nakon zatvaranja tvornice Dalmacija, pridružili su se članovi lokalne grupe Možemo!​. Kažu kako nastoje javnost senzibilizirati na ​tu​ opasnost i da se sanacija u Dugom Ratu stavi na listu prioriteta Vlade.

Stanovnici Dugog Rata predugo i previše strpljivo čekaju na rješenje problema koj​e​ im, zbog usitnjavanja i rasipanja nesanirane troske, truje zrak, zemlju, more i njih​ i sve one koji žive u krugu od tko zna koliko kilometara​, poručuju iz Možemo!.​

​- ​Da bi se ovaj dugogodišnji problem napokon kvalitetno riješio, saborski Odbor za okoliš kojim predsjedava Sandra Benčić pokreće raspravu na temu sanacije u Dugom Ratu.​ Možemo! će inzistirati na rješavanju brojnih slučajeva ekološke i građevinske devastacije obale. Upravo smo devastaciju obale postavili kao prioritetnu temu u našem radu u Saboru ove jeseni i zime, a Dugi Rat je jedan od najtragičnijih i najeklatantnijih primjera takve devastacije, zloupotrebe i zanemarivanja​ - kažu iz Možemo!

Bili su organizirali i okrugli stol gdje se okupio niz relevantnih stručnjaka iz različitih područja – od okolišnog prava preko turizma do arhitekture i urbanizma.

Jandroković: Očuvanje okoliša pridonosi prosperitetu države
Jandroković: Očuvanje okoliša pridonosi prosperitetu države

Iz građanska inicijative "ZA Tvornicu Dugi Rat" upozoravaju kako se prema nalazima Ministarstva zaštite okoliša prije deset godina, na području bivše tvornice nalazi opasan otpad koji sadrži krom 6 i policikličke ugljikovodike.

Kako ističu ta troska nastala je nelegalnim radnjama tvrtke Projekt uvala. Upravo ta tvrtka preuzale je sanaciju na sebe, ali se stvari ne miču godinama. Dapače, tvrtka je blizu stečaja.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske iz 2017. godine naložena je prodaja ostatka zemljišta u državnom vlasništvu istoj tvrtki. No,  građani, stručnjaci i lokalna vlast tome se oštro protive piše Morski.hr.

Pravnice Ivana Krstulović Baković i Hajdi Biuk te inženjerka kemije Blanka Rakuljić iz udruge Sunce izvijestile su građane Dugog Rata da je od 2019. godine za sanaciju odgovorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Na trgu bana Jelačića bila je akcija '#ZaZeleniSvakiDan'
Na trgu bana Jelačića bila je akcija '#ZaZeleniSvakiDan'

– Privatno vlasništvo nad lokalitetom ne sprječava i ne odgađa nuždu sanacije! Općina može pristupiti projektu sanacije koristeći sredstva koja su joj na raspolaganju kroz EU fondove, posebno ITU mehanizam u novom EU proračunskom razdoblju 2021-2027. –  istaknula je dr. sc. Ivana Katurić, stručnjakinja za EU fondove i održivi urbani razvoj.

Projekt uvala na području bivše tvornice namjerava sagraditi turistički kompleks, no mještani tom idejom nisu oduševljeni. Čekaju riješenje trenutno gorućeg problema, a to je onečišćenje zraka  i vode.

– Takva se investicija ne može planirati samo iz perspektive komunalnog doprinosa. Investicija mora uvažiti aspiracije za kvalitetom života lokalnog stanovništva što se postiže uvođenjem sadržaja koji nisu turizam, tj. onima koji odgovaraju suvremenoj ekonomiji. Samo megalomanska apartmanizacija neće zaposliti mlade od kojih je jedna trećina na području Dugog Rata visokoobrazovana – kazala je dr. sc. Saša Poljanec Borić, stručnjakinja za lokalni ekonomski razvoj i turizam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca