Obavijesti

News

Komentari 26

'Moje izuzeće mogli su tražiti prije, ovo nam otežava rad'

'Moje izuzeće mogli su tražiti prije, ovo nam otežava rad'
5

Bilo je dosta vremena da se to iskomunicira ranije, rekla je Nataša Novaković, šefica Povjerenstva koje je, zbog zathjeva za njezinim izuzećem, odgodilo odluku o ulozi Plenkovića oko grupe Borg

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje u sukobu interesa nakon gotovo šest mjeseci trebalo je odlučiti je li premijer Andrej Plenković prekršio dobra i zakonom propisana načela ponašanja dužnosnika u slučaju Agrokor i kakva je njegova uloga u formiranju tajne grupe 'Borg' koja je pisala zakon o izvanrednoj upravi, a zatim zaradila milijune provodeći ga u Agrokoru.

No odluka je odgođena nakon što je Plenković tražio izuzeće Nataše Novaković, šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Plenković tražio izuzeće šefice Povjerenstva, odgodili odluku
Plenković tražio izuzeće šefice Povjerenstva, odgodili odluku

- Zahtjev za mojim izuzećem došao je jučer popodne i primorani smo stati s ovim postupkom dok nadležno tijelo odluči mogu li biti dio povjerenstva i odlučivati o ovom predmetu ili ne. Gledam li na ovo kao pritisak? Smatram da nam ovo otežava rad i ukoliko je premijer smatrao da me se treba izuzeti, bilo je dosta vremena da se to iskomunicira ranije - rekla je Nataša Novaković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Povjerenstvo za sukob interesa o Plenkoviæu i Bandiæu

POGLEDAJTE VIDEO

Nataša Novaković o zahtjevu premijera Plenkovića za njezinim izuzećem Reporter: Snježana Krnetić

Objavljuje 24sata Politiko u Petak, 31. svibnja 2019.

Plenković je izuzeće Novaković tražio istom argumentacijom kao Martina Dalić, odnosno da je bila zaposlenica HUP-a kojem je Ivica Todorić jedan od osnivača i počasni predsjednik. 

'Svi koji hoće pomoći mogli su tijekom kampanje i EU izbora'
'Svi koji hoće pomoći mogli su tijekom kampanje i  EU izbora'

- Ovo tijelo nikad nije imalo zahtjev za izuzeće, niti se postupalo po tome. Činjenica je da je Martina Dalić navela moj rad u okviru HUP-a, nakon mog kratkog očitovanja ona nije inzistirala na mom izuzeću pa nismo shvatili to kao njen zahtjev i nastavili smo normalno sjednicu, rekla je Novaković. 

Nije željela odgovoriti radi li se o pritisku na rad Povjerenstva i otvorenom ratu HDZ-a i premijera protiv nje, s obzirom da se Povjerenstvo prošlih dana našlo na meti kritika HDZ-ovih dužnosnika, a premijer je danas zatražio njezino izuzeće. Na pitanje razmišlja li o ostavci uzvratila je: 

- Razmišljam ja o svemu ovih dana - poručila je šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.  

Dok je na traženje premijera za izuzećem čelnice povjerenstva odluka je li bio u sukobu interesa vezano uz aktivnosti oko izrade lex Agrokor, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je ne pokretati postupak protiv premijera, ministra pravosuđa i obrane te zagrebačkog gradonačelnika. Povjerenstvo je tako odlučilo da neće postupati po prijavi u kojoj se navodi kako je premijer "ima prste u pekmezu" u aferi Uljanik, SMS i Agrokor. Postupak se neće pokretati jer podnositelj prijave nije naveo konkretna saznanja o postupanju Plenkovića u tim aferama, iako je povjerenstvo to u dva navrata od njega tražilo. 

Nije pokrenut postupak ni protiv ministara pravosuđa Dražena Bošnjakovića, koji je prijavljen da je u svom djelovanju oko priprema i pisanja Ovršnog zakona povrijedio Zakon o sprječavanja sukoba interesa, jer nije formalno napisao odluku o zamjeni člana Radne skupine iz redova predstavnika Hrvatske odvjetničke komore.. 

Neće biti postupka ni protiv ministra obrane Damira Krstičevića, a u anonimnoj prijavi stoji da je bez natječaja za svog posebnog savjetnika izabrao umirovljenog pukovnika Ivicu Ušljebrka s kojim je ministar u kumskim odnosima. U prijavi među ostalim navodi da posebni savjetnik ministra obrane ima ured u splitskoj Lori, te da "nitko ne zna što radi osim što šeta kancelarijama i špijunira".

Povjerenstvo je tražilo odgovore od MORH-a, koji navodi da je posebni savjetnik imenovan temeljem Zakona o Vladi, koji omogućava da ministri imenuju posebne savjetnike uz suglasnost premijera. Povjerenstvo je utvrdilo da Ušljebrka nije vjenčani kum ministru Krstičeviću, niti obratno.

Povjerenstvo neće pokretati postupak ni protiv zagrebačkog gradonačelnika, koji je anonimno prijavljen da je u zadnjih pet godina 62 puta bio u Rimu na teret poreznih obveznika, iako tamo nije imao službenih sastanaka. Od Grada Zagreba dobili su kompletnu dokumentaciju iz koje je vidljivo da je Bandić u Rimu bio 27 puta i da je ta svako izdan putni nalog. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina