Obavijesti

News

Komentari 374

'Dolazit ću na svaku raspravu, a on me ne želi pogledati u oči'

'Dolazit ću na svaku raspravu, a on me ne želi pogledati u oči'
2

Nakon svjedočenja majke ubijene Kristine Krupljan, završena je rasprava za danas, a suđenje Davidu Komšiću nastavit će se sutra. Vesna Krupljan od suda očekuje da mu da veliku kaznu

VIDEO

POSLJEDNJE INFORMACIJE:

14.15 sati - - Od suđenja očekujem da će mu se izreći velika kazna - rekla je Vesna Krupljan nakon suđenja. Rekla je da će dolaziti na svaku raspravu, iako je danas dala iskaz. 

Dodala je kako je David izbjegava pogledati u oči.

13.55 sati - Suđenje se za danas završava, nastavit će se sutra saslušanjem Davidovih roditelja.

12.30 sati - Završena je još jedna pauza i sad pred sudom svjedoči Kristinina majka Vesna. Kazala je da ostaje kod iskaza koji je dala DORH-u. Dodala je da je nakon razvoda od Dalibora s Kristinom živjela kod svojih roditelja. 

Rekla je da se Kristina družila s Davidovim sestrama i sestričnama. Davida je upoznala u školi, išli su u isti razred i bili su u vezi.

- Od početka ga nisam voljela, a oni su prekidali i mirili se. Prije par godina sačekao ju je kod crkve i nogom udario u nos - rekla je.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:17

- Bio joj je dužan 2000 kn, pa kad joj nije htio vratiti novac nazvala je njegova oca. Njemu to nije bilo pravo pa ju je udario nogom u glavu. Završila je u bolnici, a dali smo iskaz u policiji. Dobio je zabranu prilaza na 300 metara. Krenuo je kazneno postupak no ona je povukla iskaz. Drugi put dočekao ju je pred zgradom jedno jutro. Uzeo joj je sat i mobitel i pobjegao. Krenuli smo na policiju, a Ivo Komšić je nazvao i rekao da ne idemo na policiju. Vratili su sat i mobitel no ipak smo prijavili na policiju. Par dan kasnije razbio je portafon na ulaznim vratima. Policija je došla i valjda otišla razgovarati s njim. Četvrti put presreo ju je na Bukovačkoj dok se vozila. David je razbio auto, retrovizor, a njegov prijatelj joj je ukrao mobitel da ne može nazvati policiju. Tada je završila u bolnici u Dubravi. I to smo prijavili policiji, a četvoricu napadača priveli su tek nakon 12 dana - ispričala je Vesna Krupljan.

- Na dan kad je ubijena bila je ujutro u DORH-u gdje je dala iskaz o napadu na Bukovačkoj. Otišla sam u noćnu, a oko 22.30 nazvao me je bivši. Kad sam došla do zgrade rekli su mi da mi je dijete izbodeno. Rekla sam im da je to napravio David Komšić - u suzama je rekla Vesna Krupljan.

- Bila je trudna dva mjeseca sa Zdravkom Krznarićem - dodala je.

- Na policiji sam čula da joj je slao prijeteće poruke: 'Ubit ću te, kurvo, ubit ću te već sutra. Istući ću te da ti se ni masnice neće vidjeti' i slično. Sad sam pod hrpom tableta pa je moguće da sam neke detalje propustila - kazala je Kristinina mama te dodala da je moguće da je David i nekolio dana prije ubojstva znao da je Kristina trudna.

Na pitanje tužiteljstva kazala je da nije intervenirala u odnos svoje kćeri s Davidom te da je nitko od obitelji Komšić nije kontaktirao. Davidov odvjetnik nije imao pitanja za Kristininu majku.

- Govorila samo joj dok je s njim bila u vezi da on nije za nju, da je bahat, no nije me htjela slušati - odgovorila je Vesna Krupljan na pitanje sutkinje je li s kćeri razgovarals o njezonoj vezi s Komšićem. Dodala je da je imala dva mobitela. Jedan za Zdravka, a drugi za sve ostale kontakte.

- Da je trudna sa Zdravkom saznala sam u siječnju 2017. Nekoliko mjeseci prije, bila je trudna s Davidom, ali imala je spontani pobačaj - rekla je.

Sutkinja je pitala zašto su ona, njezin bivši i mama potpisali izjavu kod javnog bilježnika da su suglasni da se Komšiću izreče najblaža kazna od 10 godina.

Vesna Krupljan tvrdi da je potpisala na nagovor svog bivšeg odvjetnika da se to radi o naknadi štete. 

- Ja sam dobila 100.000 kn, bivši 50.000 kn, a odvjetnik Boro Radić sebi je uzeo 100.000 kuna.

- Rekli su da potpisujemo samo za novce, kod bilježnika, jer me odvjetnik požurivao da brzo potpišemo i da idemo kako se ne bi sreli s Ivom i Oliverom Komšić koji dolaze kod bilježnika - rekla je Vesna Krupljan.


Svjedokinja je rekla da je od Ive Komšića saznala da je odvjetniku Radiću predao 32.000 eura.

12.05 sati - Pročitan je i iskaz Kristininog oca Dalibora. 

- S obzirom na to da sam se davno razveo nisam imao uvid u svakodnevni život Kristine, ali bili smo u dobrim odnosima. Znao sam da je u vezi s Davidom i upozoravao sam je da se makne od njega jer njegova obitelj nije na dobrom glasu. Nije mi spominjala probleme s Davidom sve dok je nije napao s tri prijatelja. Presreli su je autom, vukli za kosu, bacili mobitel u kanalizaciju. Nakon toga su prekinuli, rekla je da popiju s vremena na vrijeme kavu kao prijatelji. Nakon ubojstva se liječim kod psihijatra i psihologa. Uzimam lijekove.

Tek nakon ubojstva sam saznao da je trudna i da su ona i Zdravko kupili stan jer me bivša supruga i Kristina nisu o tome obavještavale - rekao je otac.

11.40 sati - Nakon desetominutne pauze suđenje je nastavljeno čitanjem iskaza još jednog Komšićevog prijatelja. 

- Znam ga otkad je doselio iz Bosne. Savjetovali smo ga da prekine s Kristinom. Na dan ubojstva smo se vidjeli, rekao mi je da se ide naći s frendom. Isto mi je ponovio u telefonskom razgovoru, poslije me još zvao ali se nisam javljao. Mi njegovi prijatelji se nismo družili niti se on ponašao kao da je ona njegova djevojka. Govorio sam mu da nije cura za njega. Jednom ga je ošamarila - rekao je prijatelj.

David se ne osjeća krivim

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je počelo suđenje Davidu Komšiću (20). Terete ga da je 22. veljače 2017. brutalno izmasakrirao Kristinu Krupljan (18), s kojom je bio u burnoj ljubavnoj vezi od osmog razreda.

Suđenje je počelo nešto iza devet sati, a David je kazao kako se ne osjeća krivim. Njegov odvjetnik Veljko Miljević tvrdi da je Komšić bio neubrojiv jer je bio 'u stanju dugotrajne patnje', zbog, kako tvrdi Miljević, dugotrajnog vrijeđanja koje je trpio od Kristine pa ju je napao u 'stanju jake razdraženosti'. Ako uspiju dokazati da je David bar djelomično bio ubrojiv, onda se ne radi o teškom ubojstvu već o kaznenom djelu usmrćivanja. Suđenje u sudnici prate i otac ubijene Dalibor Krupljan, te njegova majka i ujak. 

- Sutkinjo ja se u potpunosti slažem sa svojim odvjetnikom Veljkom Miljevićem i nemam što dodati - rekao je Komšić.

Tukao ju je i prijetio da će je ubiti

Svjedočile su dvije Kristinine prijateljice koje kažu da je David često tukao Kristinu, a ona ga se nije znala riješiti niti joj je netko u tome pomogao. Njihovi iskazi, kao i iskazi još devetero svjedoka, pročitani su pred sudom. Očekuje se čitanje još 10-ak iskaza, među kojima je i onaj oca ubijene Kristine, a zatim će Sud ispitivati svjedoke uživo.

- Tukao ju je, branio ljeti da nosi haljine i da se druži s prijateljima. Vidjela sam kad joj je slomio nos a imam i fotografiju na kojoj se to vidi i oblivena je krvlju. U više navrata sam vidjela masnice, tukao ju je i grebao. 2016. ju je prebio i razbio joj auto. U veljači 2017. mu je rekla da je trudna i da je u vezi s drugim, ali nije rekla s kim. David je prijetio je da će ubiti nju i dijete, a poslije da će se ipak brinuti o djetetu. Na dan ubojstva je rekla da će se vidjeti s Davidom u restoranu Nokturno da sve razjasne - rekla je prva svjedokinja. 

- David se divljački ponašao, s profesorima je pričao na ti. Fizički ju je maltretirao. Nije se znala osloboditi Davida i nitko joj nije u tome pomagao. Slao joj je poruke da je drolja i kurva. Dok su bili zajedno prigovarao joj je da je naporna, prigovarao joj je zbog izgleda. Zabranjivao joj je da ima muške pratitelje na Instagramu. Prijetio joj je da će je ubiti riječima 'bit ćeš moja ili ničija' - kazala je druga prijateljica.

Zijeva u sudnici i smije se obitelji žene koju je ubio

Dok se čitao iskaz, Komšić je glasno zijevao. Sutkinja ga je pitala je li on to zijeva, a on je rekao da jest. Sutkinja mu je rekla da se ponaša pristojno. Na to je otac ubijene ironično kazao iz publike kako je Komšić neubrojiv. Komšić se na to okrenuo prema njemu i počeo smijati.

'Ubio ju je jer je otišla s drugim'

Nakon Kristininih prijatelja pročitani su iskazi Davidovih prijatelja. I oni kažu da njihova veza nije funkcionirala, ali ne krive Davida.

- Imali su burnu vezu. Oboje su brzo planuli, branili su jedni drugima druženja s drugim ljudima. Kristina mu je nekad branila da se druži sa mnom jer imam kriminalnu prošlost i jer sam nekad s njim znao popušiti joint - rekao je Davidov prijatelj koji ga je vozio kući nakon ubojstva.

- Odveo sam ga doma. Bacio sam krvavu odjeću u kontejner. Tresao se i povraćao. Nakon nekog vremena otišao je s tatom u policiju - dodao je. 

Na sudu su pročitani iskazi još dvojice njegovih prijatelja i rođaka Davidovog oca koji je kobne večeri njih dvojicu odvezao na policiju.

- Svađali su se, prekidali i mirili. Često je mijenjao brojeve. Često ga je Kristina zvala na mobitel. Za mene je bio pristojan i nije bio psihopat - tvrdi rođak Komšićevih.

- Često je mijenjao brojeve jer ga je Kristina često nazivala. Skrivao je od nas da se viđa s njom. Voljela je izmišljati stvari, izmislila je napad. Možda je malo bahat, ali nije nasilan - brani ga drugi prijatelj. 

- Nije pričao o Kristini, o njoj mi je samo govorio: "Tko ju jebe". Ubio ju je jer je otišla s drugim - kazao je treći prijatelj. 

Ubo ju 88 puta

Kako se navodi u optužnici, znajući da je Kristina u novoj ljubavnoj vezi s drugim muškarcem i da je trudna te da s njim želi prekinuti vezu, napao ju je u njezinoj Opel Astri ispred zgrade u kojoj je živjela u Prilazu svetog Josipa Radnika u Zagrebu. Ubo ju je čak 88 puta. Trebale su čak četiri stranice da se pobroje sve rane koje je zadobila. Samo u području vrata bilo ih je 40. Obdukcija je pokazala da je Kristina bila živa do praktično zadnjeg uboda. Smrt nije nastupila trenutno, tome u prilog govore aktivne i pasivne ozljede. Bila je svjesna svega, patila je...

Majka ubijene Kristine: 'Kakav je to način, ubo ju je 88 puta...'
Majka ubijene Kristine: 'Kakav je to način, ubo ju je 88 puta...'

Tužiteljstvo tvrdi da je Kristinu ubio na okrutan način i iz bezobzirne osvete, za što je po zakonu propisana kazna od najmanje deset godina pa do dugotrajne kazne zatvora.

Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine, tvrdi da Davida pravda ne može dostići jer dolazi iz bogate i utjecajne obitelji. Kaže da je stalno prijavljivala policiji, ali da nitko ništa nije učinio. Da jesu, kako kaže, njezina Kristina bi danas bila živa.

Privilegirano ubojstvo?

No, odvjetnik Davida Komšića, Veljko Miljević, Vesnine tvrdnje o utjecajnim i dobrostojećim Komšićima odbacuje.

Miljević je za RTL-ovu emisiju Potraga kazao kako će obrana apsolutno surađivati sa sudom i optužbom u onom djelu koji neoboriv, ali da je temelj ovako postavljene optužnice psihijatrijski nalaz vještakinje iz kojeg se da iščitati i olakotna okolnost za optuženika po pitanju ubrojivosti. 

- To je prevedeno na pravni ovaj jezik nekakvo afektivno stanje, stanje postupanja na mah, a to onda ima određene elemente privilegiranog ubojstva - kazao je Veljko Miljević, odvjetnik Davida Komšića.

David je izbo Kristinu 88 puta: Ubo sam je, tata, nožem u vrat
David je izbo Kristinu 88 puta: Ubo sam je, tata, nožem u vrat

Odvjetnik obitelji Krupljan uvjeren je da će se optužnica za teško ubojstvo održati.

- Za koje je propisana kazna minimalno 10 godina zatvora ili dugotrajna kazna zatvora. S obzirom da je činjenica bila da je pokojna bila u drugom stanju što je obdukcijskim nalazom i potvrđeno - rekao je za Potragu Krešimir Škarica, odvjetnik obitelji Krupljan.

Pitanje je  hoće li se Davidu Komšiću suditi kao mlađem punoljetniku ili punoljetnoj osobi.

- Ja bi bila najsretnija da dobije najveću kaznu i da nikad ne izađe iz zatvora. Ak meni ne bu ta kazna odgovarala ja se imam pravo žaliti na Vrhovni sud.  Ak me odbiju idemo dalje, ono, vani neki sud. Jer on je mlađi punoljetnik ali mene to upće ne zanima. Kako bi bilo njima da se stave u moju kožu - rekla je Vesna.

Mogućnosti: Od 10 do 40 godina zatvora

Ako se Davidu sudi kao mlađem punoljetniku, moguća kazna je blaža i iznosi do 15 godina zatvora. Odvjetnik obitelji Krupljan kaže kako će se stav suda znati već na prvom ročištu.

- Mlađi punoljetnik je osoba koja je za vrijeme počinjenja kaznenog djela imala manje od 21 godinu, međutim zakon izričito predviđa da u slučaju ako se dokaže kazneno djelo za teško ubojstvo, zatvorska kazna je od 10 godina do dugotrajnog zatvora koji može biti 40 godina - kazao je Krešimir Škarica.

Komšiću smanjili kaznu: Zbog prometne 14 mjeseci zatvora
Komšiću smanjili kaznu: Zbog prometne 14 mjeseci zatvora

Upravo zbog toga što Zakon o sudovima za mladež posebno tretira osobe od 18 do 21. godine, ali ih u slučaju teškog ubojstva izjednačuje s punoljetnim osobama, postoji mogućnost da se Davidu presudi kao punoljetniku.

- Sasvim je sigurno da bi to bio predmet žalbe na Vrhovnom sudu, a ono što je još sigurnije - ako bi takav stav prvostupanjskog suda bio potvrđen na Vrhovnom sudu, onda je to sasvim sigurno predmet ustavne tužbe - rekao je Veljko Miljević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 374
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"