News

Komentari 123

'Morala je otići zbog afere Borg, a sad su je postavili na čelo Podravke, to je neprihvatljivo'

'Morala je otići zbog afere Borg, a sad su je postavili na čelo Podravke, to je neprihvatljivo'

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka, Sandra Benčić, pita premijera je li Vlada angažirala Martinu Dalić na izradi razvojne strategije, a kao nagradu joj ponudila čelno mjesto u jednoj od važnijih strateških kompanija

Mi smatramo da je to loša odluka, poručila je zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić komentiravši postavljanje bivše ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić na čelo Podravke. 

 - Meni je neprihvatljivo da se osobu, koja je otišla s dužnosničke pozicije zbog upletenosti u jednu od najvećih afera koje su potresale Hrvatsku, u aferu Borg, sada stavlja da vodi jednu strateški važnu kompaniju - rekla je dodavši kako ih, s druge strane, to ni ne čudi. 

- Kada se predstavljala Nacionalna razvojna strategija, onda se spominjalo da je na njoj radila i Martina Dalić pa je premijer rekao da je, ali da je bila angažirana od strane Svjetske banke. Međutim, nje nema na popisu autora od strane Svjetske banke i nas zanima da li je nju ipak angažirala Vlada i da li je nagrada za to dobivanje čelnog mjesta u Podravci - istaknula je.  

Što se tiče najave Vlade da će u idućih nekoliko mjeseci krenuti u reformu HGK, Benčić u to ne vjeruje. Ako se nije uspjela transformirati posljednjih 30 godina, naglašava, onda neće ni u nekoliko mjeseci.

- HGK je važna institucija za RH, no ona s jedne strane ispunjava određeni broj tzv javnih ovlasti, koje je država na nju prenijela i u tom dijelu se ponaša kao neko mini ministarstvo. I po nama u tom dijelu ona treba biti financirana iz javnog proračuna. U drugom dijelu, u kojem ona želi razvijati određene direktne usluge poduzetnicima, koje sad u principu nema, ona može naplaćivati dobrovoljno članarinu ili prodavati svoju uslugu. Ali smatramo da institucija koja zapravo vrši javni interes RH treba biti financirana iz proračuna. Mi smo za to da ona opstane i, naravno, da se reformira, samo ne vjerujemo da će se reformirati pod ovom Vladom - poručila je. 

Osvrnula se i na zaokret nekih HDZ-ovih koalicijskih partnera, poput HSLS-a i Reformista, po pitanju Hrvatske gospodarske komore.  

- Oni su promijenili mišljenje da ne bi slučajno izvisili, tako da ne vjerujem u promjenu stvarnog njihovog stava nego se radi o tipičnoj političkoj trgovini i ucjeni na koju su oni pristali. To je njima na savjest - istaknula je.