Obavijesti

News

Komentari 81

Morali odbiti donirane organe jer aerodrom noću nije radio?

Morali odbiti donirane organe jer aerodrom noću nije radio?
1

U Zračnoj luci Franjo Tuđman tvrde da se nikada nije dogodilo da nisu prihvatili ili otpremili zrakoplov s organima za transplantaciju. Zračna luka je otvorena za promet 28. ožujka 2017.

VIDEO

Prvih nekoliko mjeseci od otvaranja nove zgrade, zračna luka Franjo Tuđman zbog tehničkih problema nije bila otvorena noću, te nije primala avione. Zbog toga su u našim bolnicama morali odbiti više organa koji su bili donirani putem Eurotransplanta, piše Večernji list.

Iz Ministarstva zdravstva za Večernji su neslužbeno potvrdili da je ta situacija sada razriješena, i to na apel grupe liječnika koji su kontaktirali Ministarstvo. Problemi s noćnim radom ove zračne luke postali su javni nedugo nakon otvaranja, kada se zrakoplov iz Dubrovnika zbog lošeg vremena vratio u Zagreb, ali kako ih nitko nije mogao primiti iza ponoći, preusmjeren je u Rim. Tada se pokazalo da glavna hrvatska zračna luka nakon 22 sata nema osigurane sve propisane uvjete za rad, poput vatrogasne zaštite, te da nije otvorena 24 sata. Javili su se i sindikati govoreći da je broj zaposlenih u zračnoj luci značajno smanjen, što je otežavalo noćni rad. Večernji je stupio u kontakt s čovjekom koji je ostao bez srca koje je čekao jer nije moglo sletjeti u zračnu luku.

Ubrzo nakon toga pojavilo se novo srce, te mu je uspješno transplantirano.

U Hrvatskoj se godišnje transplantira od 30 do 40 srca, a ono je i najkritičniji organ za presađivanje jer ne smije proći puno vremena od njegove eksplantacije do presađivanja. Za takve donacije organa najčešće se koristi avion Vlade Republike Hrvatske. Čekajući na transplantaciju srca, u Hrvatskoj je prošle godine umrlo pet ljudi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Zračna luka Franjo Tuđman je od otvorenja prihvatila i otpremila sve zrakoplove s organima za transplantaciju"

No iz Zračne luke Franjo Tuđman poslali su sljedeće priopćenje: 

"Vezano za tekst objavljen 22. siječnja 2018. u Večernjem listu pod naslovom: „Hrvatska morala odbiti donirane organe jer aerodrom noću nije radio“ ovim putem želimo istaknuti da nije točan niti jedan od navoda koji se u tekstu ističe, a odnosi se na neistinitu tvrdnju da zračna luka nije bila noću otvorena i da zrakoplovi s doniranim organima sa zračne luke nisu mogli polijetati/slijetati u prvom mjesecima nakon njezina otvaranja. 
Zračna luka Franjo Tuđman od prvog dana prometovanja na novom putničkom terminalu, 28. ožujka 2017. godine otvorena je za sav promet 24 sata i nikada se nije dogodilo da je bilo koji zrakoplov sa organima za transplantaciju odbijen niti u slijetanju niti u polijetanju sa zračne luke". 

 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...