Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
81 komentara

Morali odbiti donirane organe jer aerodrom noću nije radio?

U Zračnoj luci Franjo Tuđman tvrde da se nikada nije dogodilo da nisu prihvatili ili otpremili zrakoplov s organima za transplantaciju. Zračna luka je otvorena za promet 28. ožujka 2017.

Foto: Borna Filic/PIXSELL
81 komentara

Prvih nekoliko mjeseci od otvaranja nove zgrade, zračna luka Franjo Tuđman zbog tehničkih problema nije bila otvorena noću, te nije primala avione. Zbog toga su u našim bolnicama morali odbiti više organa koji su bili donirani putem Eurotransplanta, piše Večernji list.

Iz Ministarstva zdravstva za Večernji su neslužbeno potvrdili da je ta situacija sada razriješena, i to na apel grupe liječnika koji su kontaktirali Ministarstvo. Problemi s noćnim radom ove zračne luke postali su javni nedugo nakon otvaranja, kada se zrakoplov iz Dubrovnika zbog lošeg vremena vratio u Zagreb, ali kako ih nitko nije mogao primiti iza ponoći, preusmjeren je u Rim. Tada se pokazalo da glavna hrvatska zračna luka nakon 22 sata nema osigurane sve propisane uvjete za rad, poput vatrogasne zaštite, te da nije otvorena 24 sata. Javili su se i sindikati govoreći da je broj zaposlenih u zračnoj luci značajno smanjen, što je otežavalo noćni rad. Večernji je stupio u kontakt s čovjekom koji je ostao bez srca koje je čekao jer nije moglo sletjeti u zračnu luku.

Ubrzo nakon toga pojavilo se novo srce, te mu je uspješno transplantirano.

U Hrvatskoj se godišnje transplantira od 30 do 40 srca, a ono je i najkritičniji organ za presađivanje jer ne smije proći puno vremena od njegove eksplantacije do presađivanja. Za takve donacije organa najčešće se koristi avion Vlade Republike Hrvatske. Čekajući na transplantaciju srca, u Hrvatskoj je prošle godine umrlo pet ljudi. 

"Zračna luka Franjo Tuđman je od otvorenja prihvatila i otpremila sve zrakoplove s organima za transplantaciju"

No iz Zračne luke Franjo Tuđman poslali su sljedeće priopćenje: 

"Vezano za tekst objavljen 22. siječnja 2018. u Večernjem listu pod naslovom: „Hrvatska morala odbiti donirane organe jer aerodrom noću nije radio“ ovim putem želimo istaknuti da nije točan niti jedan od navoda koji se u tekstu ističe, a odnosi se na neistinitu tvrdnju da zračna luka nije bila noću otvorena i da zrakoplovi s doniranim organima sa zračne luke nisu mogli polijetati/slijetati u prvom mjesecima nakon njezina otvaranja. 
Zračna luka Franjo Tuđman od prvog dana prometovanja na novom putničkom terminalu, 28. ožujka 2017. godine otvorena je za sav promet 24 sata i nikada se nije dogodilo da je bilo koji zrakoplov sa organima za transplantaciju odbijen niti u slijetanju niti u polijetanju sa zračne luke". 

 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message