News

Komentari 45

MORH se oglasio o Banožićevu stanu od 92 kvadrata: Kako ima pravo na naknadu i veliki stan?

MORH se oglasio o Banožićevu stanu od 92 kvadrata: Kako ima pravo na naknadu i veliki stan?

Iz MORH-a su reagirali priopćenjem o naknadi za odvojeni život i stanu koji je ministar dobio na korištenje. On spada u I. skupinu dužnosnika i, navode, ima pravo na ovakav stan i na to ne utječe živi li i s njim i obitelj

Priča o velikom stanu koji u Zagrebu koristi ministar Mario Banožić, dok u isto vrijeme prima i naknadu za odvojeni život dobila je novi nastavak s reakcijom iz Banožićeva ministarstva, koje se oglasilo podužim priopćenjem. 

U njemu navode da se veličina stana određuje sukladno smjernicama iz Uredbe Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba.

Navode da su početni kriteriji za dužnosnika iz I. skupine (kojoj pripada Banožić) koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam – trosoban stan ili stan površine veće od 60 m2. 

- Sukladno navedenom, na određenje kvadrature stana koji se na korištenje dodjeljuje dužnosnicima iz I. skupine ne utječe podatak o tome hoće li s njima živjeti ili ih privremeno posjećivati članovi najuže obitelji - pišu iz MORH-a.

Priopćenje MORH-a pročitajte u cijelosti

Temeljem brojnih upita medija na temu korištenja stana ministra Banožića i naknade za odvojeni život dostavljamo vam priopćenje uz objašnjenje.

Veličina stana određuje se sukladno smjernicama iz Uredbe Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba, prema kojoj dužnosnik I. skupine, a to je ministar Banožić ima pravo na stan površine veće od 60 četvornih metara.

Vezano uz naknadu za odvojeni život, kažu da ona mjesečno iznosi 1000 kuna te da prava proizašla iz Uredbe odnosno navedene Odluke ne isključuju pravo za dužnosnika na korištenje službenoga stana od 92 m2 i naknade za odvojeni život.

Obrazloženje:

Temeljem 14. članka, stavka 1, Uredbe o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/2013) početni kriteriji za određivanje površine stana za službene potrebe na koji dužnosnik ima pravo su kako slijedi:

za dužnosnika iz I. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam – trosoban stan ili stan površine veće od 60 m2,

za dužnosnika iz II. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam – dvosoban stan ili stan površine od 40 m2 do 60 m2,

za dužnosnika iz III. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam – jednosoban stan ili stan površine od 20 do 30 m2.

S obzirom na to da I. skupina dužnosnika uključuje osobe koje obnašaju funkciju ministra (zajedno s osobama koje obnašaju funkciju predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Ustavnog suda, glavnog državnog odvjetnika, predsjednika Državnog izbornog povjerenstva, odnosno predsjednika Vrhovnog suda te ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta), iste osobe ostvaruju pravo na trosoban stan ili stan površine veće od 60 m2.

Sukladno navedenom, na određenje kvadrature stana koji se na korištenje dodjeljuje dužnosnicima iz I. skupine ne utječe podatak o tome hoće li s njima živjeti ili ih privremeno posjećivati članovi najuže obitelji.

Vezano na naknadu za odvojeni život, na koju ministra Banožić ima pravo temeljem Odluke o visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji i visini naknada za državne dužnosnike, suce i druge pravosudne dužnosnike, te ostale zaposlene koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna, a čija prava nisu uređena kolektivnim ugovorima prema članku 5. naknada za odvojeni život od obitelji, koja isključuje pravo na dnevnicu za obavljanje službenih poslova u mjestu prebivališta obitelji, mjesečno iznosi 1.000,00 kuna. Pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje se temeljem činjenice da supruga i troje djece ministra prebivaju u Vinkovcima.

Zaključno, prava proizašla iz Uredbe odnosno navedene Odluke ne isključuju pravo za dužnosnika na korištenje službenoga stana od 92 m2 i naknade za odvojeni život.

Najčitaniji članci