Obavijesti

News

Komentari 91

MORH utvrdio: Za smrt ročnika Zalovića krivac je vozač tenka

MORH utvrdio: Za smrt ročnika Zalovića krivac je vozač tenka
7

Temeljem zaključaka o uzroku tragedije dragovoljnog ročnika Marka Zalovića, Vojna policija je protiv vozača tenka D.P. podnijela kaznenu prijavu, objavio je MORH

VIDEO

Dragovoljni ročnik Marko Zalović (21) je 14. kolovoza poginuo tijekom obuke na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova. Pregazio ga je tenk. 

MORH je u ponedjeljak izvijestio da je vojna policija nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv vozača tenka. 

- Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske odmah su ustrojili Povjerenstvo o izvanrednom događaju, a nadležno Državno odvjetništvo naložilo je kriminalističkoj vojnoj policiji da provede sve izvide potrebne za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja - izvijestio je MORH.

Obavljeni su svi razgovori s pripadnicima Oružanih snaga koji su na dan tragedije bili uključeni u aktivnosti na Vojnom poligonu „Gašinci“ i koji su provodili sve elemente obuke i funkcioniranja vojnika na tom poligonu.  

Propusti u koordinaciji obuke, ali je tenk bio ispravan

Iz nalaza Povjerenstva za izvanredni događaj zaključili su sljedeće:

-  Iako su bila propisana pravila, elaborati i zapovjedi temeljem kojih se provodi obuka, došlo je do iznenadnog skretanja tenka M-84 s prometnice, pri čemu je smrtno stradao vojnik na dragovoljnom služenju vojnog roka,  Marko Zalović. Znači, uzrok nesreće je iznenadno, nekontrolirano skretanje tenka. Utvrđeni su i određeni propusti u koordinaciji postrojbi koje su sudjelovale u pripremi i provedbi obuke. Detaljnim pregledom utvrđeno je da je tenk bio tehnički ispravan - objavio je MORH.

Zbog propusta tijekom obuke stegovni postupak za  časnike 

- Temeljem zaključaka o uzroku tragedije dragovoljnog ročnika Marka Zalovića, Vojna policija je protiv vozača tenka D.P. podnijela nadležnom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu po članku 215. stavak 3. Kaznenog zakona (dovođenja u opasnosti života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom), a u svezi članka 222. stavak 4. (teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti). Protiv još dvojice časnika, voditelja obučnog gađanja i njegovog zamjenika, I.T. i A.B., pokrenut je stegovni postupak zbog propusta u provedbi obuke na vojnom poligonu „Gašinci“ - piše u priopćenju MORH-a. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.