News

Komentari 7

Mostovci u Petrinji: 'Još se ništa nije napravilo nakon potresa'

Mostovci u Petrinji: 'Još se ništa nije napravilo nakon potresa'

Kandidatkinja Mosta za sisačko-moslavačku županicu Luca Gašpar Šako i kandidat za gradonačelnika Petrinje Robert Groza istaknuli su što bi hitno trebalo napraviti, a podupro ih je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja

Mostovci su u utorak na konferenciji za novinare u Petrinji ocijenili da se na Banovini ni četiri mjeseca nakon potresa ništa nije napravilo.

Kandidatkinja Mosta za sisačko-moslavačku županicu Luca Gašpar Šako i kandidat za gradonačelnika Petrinje Robert Groza istaknuli su što bi hitno trebalo napraviti, a podupro ih je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

Luca Gašpar Šako je istaknula da su prošli mjeseci od potresa, ali nema pomaka koji bi građani stradalih gradova osjetili.

- Nema komunikacije s građanima, još uvijek nema jasnih uputa niti procedure kako bi građani znali koja su njihova prava i obveze za uklanjanje objekata, a o realizaciji zbrinjavanja u nove objekte nema niti spomena. Nažalost, stanovnici još uvijek nemaju pitku niti tekuću vodu bez obzira na naše apele da se voda osigura. Oni nažalost još uvijek grade kontejnerska naselja iako bi to trebalo biti zadnja opcija za građane - rekla je Gašpar Šako.

Istaknula je kako bi trebalo hitno ukloniti objekte koji su opasni i prijete stanovnicima, a u roku od mjesec dana riješiti jednu po jednu četvrt.

- Bitno je angažirati stručne, a ne podobne. Zato smatram da treba ponuditi pomoć koju nam nude izvana kako bi se sanirali postojeći i izgradili novi objekti kvalitetno, stručno i brzo. U roku od šest mjeseci bi se većina građana mogla stambeno zbrinuti, a u roku od godinu dana može se većina javnih ustanova, posebno škola, osposobiti i vratiti u funkciju - rekla je Gašpar Šako.

Robert Groza ocijenio je u vezi sa stanjem u Petrinji da je trenutačno najgore to što je u gradu prometna infrastruktura u kolapsu.

- Obnova stoji, rušenje privatnih objekata nije krenulo. Nema još uvijek sigurnih koridora za prolazak gradom. Ljudi još nemaju elementarnih uvjeta za život. Za to vrijeme se Gradski stožer i Nacionalni stožer međusobno optužuju i prebacuju odgovornost jedni na druge. Molim još jednom i jedne i druge da međusobne razlike stave na stranu zbog dobrobiti građana i našega grada - rekao je Robert Groza.

 

Najčitaniji članci