Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

'Može li Uljanik otići u stečaj, a 3. maj ne? Svašta je moguće'

Na pitanje je li vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak sada konačno ispao iz te priče, Horvat je odgovorio da se i Debeljak može pojaviti kao potencijalni ponuđač u stečajnom postupku

Zagreb: Ministar Horvat o Uljaniku
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23 komentara

Ministar Darko Horvat u studiju RTL-a Danas govorio je o sudbini brodogradilišta Uljanik i 3. maj nakon što je danas Vlada odbila ponuđeno restrukturiranje brodogradilišta te su ona došla na korak do stečaja. 

Na pitanje da sve upućuje da će Uljanik u stečaj i da druge opcije nema, ministar Horvat rekao je da su u zadnjih šest mjeseci u Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva intenzivno tražili metode kako bi mogli i u Puli i u Rijeci "oživjeti nešto što u ovom trenutku stvarno podsjeća na jedno posrnulo trgovačko društvo". 

"Vrlo transparentno smo zagrabili i protresli tepih i stavili na stol u decimalu točne brojke koliko bi nešto koštalo, bez obzira bio to stečaj ili početak restrukturiranja, u smislu da se udahne život i u Pulu i u Rijeku", rekao je Horvat. 

Tomislav Debeljak O ULJANIKU: NUDIMO RJEŠENJA ZA BUDUĆNOST Debeljak: Dug iz prošlosti neka rješava onaj tko ga je i stvorio

Objasnio je da se razlika između jedno i drugog procesa nije dala smanjiti više od "onoga što smo u ovih nekoliko zadnjih dana stavili na stol", rekao je Horvat i dodao kako su došli do "sigurne brojke od milijarde i devet milijuna eura".

Rekao je da je Vlada očekivala da će sutkinja danas donijeti konačnu odluku o stečaju 3. maja. "Ovaj proces po ničemu nije sličan onome što smo proveli u Agrokoru, niti onome koji smo proveli u Petrokemiji. Ovo je jedan novi modalitet problematiku u kojoj nema nikakvog prihoda", kazao je Horvat te je odgovorio koje druge mogućnosti sada stoje Uljaniku i 3. maju. 

"Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana, u smislu saniranja prošlosti brodogradnje i plaćanja svih jamstava, kontakti su i određene informacije da određeni veliki igrači iz Europe imaju ponovno afiniteta stupiti u kontakt i početi razgovore", kazao je Horvat i dodao kako ne zna hoće li se to dogoditi i napomenuo da nikada dosad nije budio lažnu nadu. 

Pula: Å trajk u Uljaniku traje do daljnjega VLADA O ULJANIKU Plenković: 'Nećemo podržati ovakav plan restrukturiranja'

Na pitanje je li vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak sada konačno ispao iz te priče, Horvat je odgovorio da se i Debeljak može pojaviti kao potencijalni ponuđač u stečajnom postupku.

"No, to bi bila jedna druga filozofija. Ili nastavka brodogradnje, ali ne više financirane državnim novcem. A svaki od tih poduzetnika, ako investira može očekivati i zaradu. Već oni brodovi koji su danas na navozima nude određenu perspektivu da bi se na njima moglo zaraditi", kazao je Horvat. 

Na pitanje je li moguć scenarij da Uljanik ode u stečaj, a 3. maj ostane Horvat je odgovorio "svašta je moguće", kada se pogledaju procesi na sudovima u Rijeci i Pazinu. 

"Svi koji zagovaraju priču i nude stečaj s preustrojem, stručnjaci koji prate stečajno pravo su vrlo skeptični na jedan takav proces. Poučeni iskustvom rijetki su procesi koji su završili s preustrojem, a to su bili procesi koji su imali dnevni prihod i dnevni priljev gotovog novca iz čega se moglo živjeti i preživljavati u tih dvije, tri ili pet godina koliko prosječno traje takav proces", kazao je Horvat i dodao da Uljanik nema prihoda i da u njega treba ubrizgati svježi novac. 

.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message