Obavijesti

News

Komentari 19

Plenković: 'Nećemo podržati ovakav plan restrukturiranja'

Plenković: 'Nećemo podržati ovakav plan restrukturiranja'
1

Plenković je kazao da se ovom temom Vlada bavi intenzivno ne zadnjih par dana nego dvije godine. Naveo je da je od 1992. godine do 2017. ukupno utrošeno 31,7 milijardi kuna u sanacije brodogradilišta

VIDEO

Vlada u ovom trenutku ne može podržati predloženi plan restrukturiranja, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Podsjetio je da bi prema ponudi koja je na stolu maksimalni trošak iznosio bi 10 milijardi i 800 milijuna kuna, dok bi u minimalnom iznosu restrukturiranje stajalo 7 milijardi i 500 milijuna kuna. 

- Provođenjem ovakvom programa restrukturiranja dodatno bi od Vlade zahtijevalo izdašno financijsko izlaganje i veliko opterećenje za građane i potezne obvezne. Održivost predloženog koncepta restrukturiranja je upitna, zato to ne možemo podržati. Mi ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci - poručio je premijer.

'Vlada ne donosi odluke jer pokušava destabilizirati Istru'
'Vlada ne donosi odluke jer pokušava destabilizirati Istru'

 

Plenković je kazao da se ovom temom Vlada bavi intenzivno ne zadnjih par dana nego dvije godine. Naveo je da je od 1992. godine do 2017. ukupno utrošeno 31,7 milijardi kuna u sanacije brodogradilišta ili potpora, od kojih se 4,3 milijarde odnose na Uljanik, a 9 milijardi kuna za 3. maj  odnosno 13 milijardu kuna za Uljanik grupu. 

- To govori o velikoj solidarnosti  svih građana prema brodograđevnoj industriji osobito prema Puli i Rijeci - kazao je premijer. 
Ukupna izloženost države prema Uljanik grupe po jamstvima iznosilo je 4,3 milijarde kuna. Iz državnih proračuna do ožujka ove godine je ukupno isplaćeno 3,1 milijardu kuna jamstava.  

- Važno je da imamo na umu da su sve isplate napravljene u dogovoru s DORH-om, svi su ugovori pregledani i verificirani, kad država izda ovakvu vrstu jamstva, nema opciju da svoju obavezu ne realizira - rekao je.

'Imamo tri broda za dovršiti, no mjesecima nismo plaćeni...'
'Imamo tri broda za dovršiti, no mjesecima nismo plaćeni...'

 

- Mi smo sagledavali smo krizu u Uljaniku sa svih aspekata: političkih, ekonomskih, socijalnih, financijskih, regionalnih i strukturnih i u poziciji smo da moramo donijeti odluku koja je branjiva u svim tim segmentima. Pokazali smo dobru volju prema radnicima i sindikatima prošle godine u želji da se održi brodogradnja u Puli i Rijeci - naveo je Plenković. 

- Radeći na pitanju brodogradnje situaciju u Uljaniku smo sagledali sa svih aspekata, i odluka mora biti branjiva sa svih aspekata. Za razliku od jamstava za izgradnju brodova, u siječnju prošle godine, smo nakon što je Uljanik tražio podršku, odobrili potporu za sanaciju Uljanika, tj plan da Hrvatska realizira 716 milijuna kuna, riječ je o tzv. rescue aidu. To je osiguralo plaće zaposlenicima te je omogućila završetak dva broda. Prošle godine s partnerom nije izrađen prihvatljiv plan restrukturiranja, mi smo u želji očuvanja dali podršku novoj upravi u traženju strateškog partnera - rekao je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...