Obavijesti

News

Komentari 8

'Mrsić o mirovinskom sustavu iznosi netočne informacije'

'Mrsić o mirovinskom sustavu iznosi netočne informacije'
1

HZMO navodi i da bi razdvajanje mirovinskog sustava tako da sredstva za mirovine prema posebnim propisima budu u nadležnim ministarstvima, što zagovara Mrsić, prouzročio dodatno i nepotrebno trošenje sredstava

VIDEO

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ocijenio je u četvrtak neprimjerenima navode predsjednika Demokrata Miranda Mrsića, jer kao saborski zastupnik koristi medije kako bi unosio nemir kod korisnika mirovina, iznoseći netočne informacije i dovodeći u pitanje funkcioniranje sustava.

HZMO u priopćenju ističe kako mirovinski sustav generacijske solidarnosti u potpunosti funkcionira i dugoročno je financijski održiv, a mirovine ostvarene po posebnom propisu ne utječu na visinu mirovina prava radnika propisnih Zakonom o mirovinskom osiguranju. 

Posebnim pravilnikom uređeno je i potpuno transparentno koliko se sredstava izdvaja iz državnog proračuna za dio mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, za svakog pojedinog korisnika, te ukupna visina sredstava koja se izdvajaju iz državnog proračuna. "Dakle, nema miješanja sustava niti reduciranja prava iz mirovinskog osiguranja radnika i drugih kategorija osiguranika", navode u HZMO-u.

Županu Korenu pozlilo na misi, u pomoć mu priskočio Mrsić
Županu Korenu pozlilo na misi, u pomoć mu priskočio Mrsić

"Što se tiče konstatacije da mirovine prema posebnim propisima bujaju, da će 9 milijardi kuna otići na povlaštene mirovine, od čega 7 na braniteljske mirovine, naglašavamo da je ta informacija u potpunosti netočna. Iz financijskog plana HZMO-a, koji je objavljen na internetskoj stranici HZMO-a, vezano uz sredstva koja se iz državnog proračuna isplaćuju za mirovine prema posebnim propisima, proizlazi da se za mirovine hrvatskih branitelja izdvaja ukupno 4,66 milijardi kuna, a ukupni izdaci za sve mirovine ostvarene prema posebnim propisima iznose 5,93 milijardi".

Te se mirovine financiraju se u cijelosti iz državnog proračuna te ni na koji način ne utječu na visinu mirovine ostvarene prema općim propisima, niti su razlog za reformu mirovinskog sustava. Prema Zakonu o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima propisano je trajno smanjenje pa tako i braniteljskih mirovina za 10 posto (ako iznose više od 3.500 kuna), osim invalidskih mirovina HRVI iz Domovinskog rata koji imaju oštećenje organizma od 100 posto i obiteljskih mirovina djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja bez oba roditelja, za koje država ima obvezu posebne skrbi.

HZMO navodi i da bi razdvajanje mirovinskog sustava tako da sredstva za mirovine prema posebnim propisima budu u nadležnim ministarstvima, što zagovara Mrsić, prouzročio dodatno i nepotrebno trošenje sredstava državnog proračuna, povećao troškove administriranja i smanjio kontrolu provedbe.

'Za predsjednicu ne znamo je li antifašista ili ustaša, ona luta'
'Za predsjednicu ne znamo je li antifašista ili ustaša, ona luta'

Predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrsić najavio je u utorak da će u saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog kojim bi se ponovno razdvojile povlaštene mirovine od ostalih tako da se povlaštene mirovine više ne financiraju iz mirovinskog sustava nego iz resornih ministarstava.

Mrsić je na konferenciji za novinare u Saboru ustvrdio da su mirovine po posebnim propisima najveći problem hrvatskog mirovinskog sustava. "Samo ove godine od 40 milijardi kuna koliko će biti utrošeno na mirovine, devet milijardi će otići na povlaštene mirovine, od čega sedam na braniteljske mirovine“, ustvrdio je Mrsić, istaknuvši da mirovine po posebnim propisima bujaju.

Rekao je i kako  je trebalo nastaviti i s daljnjim razdvajanjem mirovinskog sustava tako da sredstva za mirovine po posebnim propisima budu u nadležnim ministarstvima - braniteljske u Ministarstvu branitelja, vojne u MORH-u, policije u MUP-u i da se usklađuju s radničkim mirovinama a isplaćivale bi se direktno iz proračuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a