Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
65 komentara

'Mučio nas je mjesecima, kazna koju je dobio je prava sramota'

OGORČEN PRESUDOM Dobro ga poznajem, kao i sve ostale koji su nas mučili i ubijali u tom zloglasnom logoru, priča nam Nikola Čičak koji je preživio 16 mjeseci torture u Manjači

Foto: CARO/Ullstein Bild/Pixsell, Pogled.ba
65 komentara

Pred sobom imate potpuno nevinu osobu, govorio je Dane Lukajić u završnim riječima prošli mjesec uvjeravajući suca Županijskog suda u Zagrebu Dražena Kevrića da je on nevin.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

ZAPOVJEDNIK NA MANJAČI Dane Lukajić dobio šest godina zatvora: Mučio i tukao vojnike

No niz svjedoka i dokumenata uvjerili su sudsko vijeće da se Lukajić nije pridržavao ženevskih konvencija, da u logoru Manjača ne da nije spriječio mučenje zarobljenika, nego je i sam sudjelovao u njihovu mučenju.

Zbog toga je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora. Lukajića su uhitili 30. lipnja 2018. godine, kad je ušao u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemoraciju žrtvama fašista u Jadovnom. Od tada se nalazi u pritvoru.

Na objavu presude nije želio doći.

- Lukajića se ne tereti za osnivanje logora ni za način prehrane u logoru Manjača, nego za konkretne ratne zločine u odnosu na petoricu ratnih zarobljenika - pojasnio je sudac Kevrić.

Lukajić je optužen da je od sredine lipnja do 16. rujna 1992. godine na Manjači, prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a i trojice zarobljenih HOS-ovca, u više navrata unaprijed zapovjedio podređenim pripadnicima vojske Republike Srpske da tijekom ispitivanja ili nakon njega tjelesno zlostavljaju, tuku i ozljeđuju zarobljenike.

Njemu podređeni su tako tijekom ispitivanja, u njegovoj nazočnosti, u više navrata palicama pretukli dvojicu pripadnika HVO-a, a dvojicu HOS-ovca tukli su rukama, nogama i palicama po cijelom tijelu.

LOGORAŠI MANJAČE: 'Za sva zla odgovorni su čuvari kojima je Lukajić zapovijedao'

'Maltretirali su nas, tukli i ubijali'

Lukajića se tereti i da ga je udarao drškom pištolja po glavi, metalnom stolicom po leđima te mu čupao nokte, a jednom prilikom udarao ga je čekićem po šaci desne ruke govoreći da to radi kako ovaj više nikad ne bi mogao na nekoga pucati, stoji u optužnici.

- Čuo sam za presudu Lukajiću, kojega jako dobrom poznajem, kao i sve druge koji su nas maltretirali, tukli i ubijali u tom zloglasnom logoru. To je mala i sramotna kazna - rekao je dragovoljac Domovinskog rata Nikola Čičak, jedan od najpoznatijih logoraša srpskog logora smrti na Manjači.

Foto: CARO/Ullstein Bild/Pixsell, Pogled.ba

- U logor Manjaču sam došao te 1993. godine, kad su četnici zarobili 24 pripadnika HVO-a, među kojima sam bio i ja. U tom trenutku sam imao 78 kilograma, a kad su me novinari fotografirali pokraj žice, bio sam težak jedva 36 kilograma. Razmijenjen sam u Novskoj. Tih 16 mjeseci u logoru za mene je bilo 16 godina tamnovanja - prisjetio se Čičak najgorih dana svojeg života.

Smatra da su mu američki novinari, koji su objavili strašne slike iz logora Manjače, tako uspjeli spasiti život.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message