Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
101 komentara

Mulj je preopasan: Sadrži teške metale, ali i radioaktivni jod

Analize Zagreba pokazuju da je pogodan za poljoprivredu. Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač je zatražio hitno ispitivanje slučaja. Čeka se nalaz inspekcije okoliša

Resnik
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Da je Zagreb prihvatio tri milijuna kuna jeftiniju ponudu, mulj s gradskog pročistača voda ne bi završio na poljima oko Čakovca, nego bi bio spaljen u cementarama.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1198006 / ]

Ali Zagreb je odabrao tvrtke Girk Kalun iz Drniša i Carbo iz Splita koji su ponudili odvoz mulja za ukupnu cijenu od 50 milijuna kuna u dvije godine. I oni su na natječaju dali dokumentaciju da će mulj spaliti, ali mulj odvoze i na polja u Međimurje, a ne samo u cementaru u Drniš. Samo prema snimkama koje imamo, na poljima je završilo 400 do 450 tona, a za vjerovati je i mnogo više.

Foto: Snimio čitatelj

Jeftiniju ponudu su dali Kemokop i Našicecement, ali su odbijeni uz obrazloženje da jamstva od 900.000 kuna prekratko vrijede. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave utvrđuje da su jamstva Kemokopa i Našicacemnta ispravna i nalaže novi odabir. Komisija je utvrdila i da u trenutku odluke o odabiru nisu vrijedila jamstva Kaluna i Carboa, ali Zagreb svejedno opet izabire njih.

- Kako je čitav proces trajao, dostavljena su i nova produžena jamstva, ali u Zagrebu to nisu prihvatili - kaže nam Hrvoje Čipčić Bragadin, odvjetnik koji zastupa Kemokop i Našicecement.

INSPEKCIJA NIŠTA NE ZNA Opasan mulj voze u Međimurje: 'Kako da ne budem zabrinut?' VIDEO VIJESTI Tajne snimke: Bacaju mulj pun otrova na polja u Međimurju...

Kada su se drugi puta Kemokop i Našicecement žalili, Komisija je rekla da više nemaju pravni interes iako su samo par mjeseci ranije utvrdili da imaju. Kemokop i Našicecemnet su zato digli tužbu na upravnom sudu, a ako je dobiju, Zagreb će morati poništiti natječaj i platiti desetke tisuća kuna troškova.

- U Gradu Zagrebu su pogodvali Girk Kalunu i Carbou - tvrdi Čipčić Bragadin.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

On objašnjava da mulj po uvjetima natječaja ne može završiti na poljima preko posrednika.

- Oni su trebali to onda prijaviti na natječaju i svi uključeni su morali dokazati da imaju potrebne dozvole. Kalun i Carbo su se obvezali preuzeti količine i ne mogu uvesti nekog trećeg - kaže nam.

Čipčić Bragadin osporava i tvrdnje iz Zagreba da mulj nije opasan i da se može odlagati na poljima.

- Na odvodni sustav Zagreba su priključene i bolnice i industrija, a ne samo kanalizacija iz kućanstava. Prema ranijim analizama koje su imali moji klijenti, u njemu se uz teške metale nalazio i radioaktivni jod iz bolnica. To je neprikladno za polja - zaključuje.

Iako nam je prvotno pročelnica za gospodarstvo Zagreba Mirka Jozić tvrdila da su Kalun i Carbo morali reći gradu koji sve plaća da dio mulja ne ide na spaljivanja nego polja, kasnije se predomislila.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Jozić je bila i u natječajnoj komisiji i tvrdi da je sve rađeno u skladu sa zakonom o javnoj nabavi. Ponuda Našicacementa i Kemokopa nije bila valjana, drže u Zagrebu iako je Državna komisija utvrdila drugačije.

Jozić nam je odgovorila i da nema razloga za raskid ugovora jer se dio vozi u Drniš na spaljivanje, a drugi završava na poljima. Analize Zagreba pokazuju da je pogodan za poljoprivredu. Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač je zatražio hitno ispitivanje slučaja.

- Čekamo što će reći inspekcija zaštite okoliša. Ako je rađeno protivno dozvolama, onda je to neviđeni bezobrazluk - kaže Horvat koji nije znao da se mulj dovozi. Policija je uzela uzorke, ispitala zakupce zemljišta, ali pravorijek treba dati inspekcija.     

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Tone mulja su dovezene

Samo po snimkama koje imamo, na polja je stiglo 400 do 450 tona mulja. Ali naši izvori kažu da je dovezeno i puno više.     

Pročistač daje 120 tona dnevno

Pročistač daje oko 120 tona dnevno. Mi smo snimili šest kamiona po 20-ak tona. Cijela količina je tog dana otišla na polja.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message