Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Opasan mulj voze u Međimurje: 'Kako da ne budem zabrinut?'

Kaže nam to Franjo Bukal, načelnik međimurske općine Orehovica, u kojoj se do jučer dovozio opasan mulj iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda. Potvrdio nam je kako se radi o državnoj zemlji

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

 A kak’ da ne budem zabrinut? Nisam znao da mi se mulj sa zagrebačkog pročistača dovozi u općinu. Nikada nisam vidio kamione u ovom mjestu. Da jesam, službe bih odmah obavijestio.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1197997 / mulj]

Kaže nam to Franjo Bukal, načelnik međimurske općine Orehovica, u kojoj se do jučer dovozio opasan mulj iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda. Potvrdio nam je kako se radi o državnoj zemlji u zakupu na više lokacija.

- Vidjela sam kamione. Nisam znala što točno jer je bilo pokriveno. Par njih, ne znam točno broj, ali su išli u smjeru Orehovice - rekla nam je mještanka naselja Podbrest. Neugodan miris, kažu, ne osjeti se u mjestu.

Foto: Snimio čitatelj Četiri dana smo snimili kako mulj iz Zagreba kamionima ide na poljoprivredna polja u međimurske općine

Mještani su iznenađeni, sve saznali tek nakon otkrića 24sata. Smatraju kako u selu nitko ne bi zloupotrebljavao tako nešto. Uvjereni su da su kod njih pošteni ljudi, a i ako se zaista radi o mulju koji se koristi u poljoprivredne svrhe, vjeruju kako za to, oni koji to rade, vjerojatno imaju dopuštenje.

Zemlja na koju je dovezen kanalizacijski mulj je u državnom vlasništvu, ali je zakupljena. Vlasnika smo potražili na kućnoj adresi, ali ga tamo nismo našli. Zvali smo ga na mobitel, no nismo dobili odgovor.

- Njega je ispitala policija. Ja vam ne mogu ništa osim toga reći - rekao je Bukal.

VIDEO VIJESTI Tajne snimke: Bacaju mulj pun otrova na polja u Međimurju... DOVOZE GA U MEĐIMURJE 'Kanalizacijski mulj je opasan, suludo ga je prosipati u polje'

Još je nejasno, odlaže li se mulj legalno. Tvrtka Girk Kalun iz Drniša je dobila 50 milijuna kuna vrijedan posao zbrinjavanja mulja sa zagrebačkog pročistača. U natječaju su priložili dozvolu po kojoj ga trebaju spaljivati, ali dio mulja na kraju završava na poljima oko Čakovca. I prije tog ugovora su u Zagrebu razmatrali mogućnost da koriste mulj u poljoprivredne svrhe, ali zbog strogih pravila o količinama, procijenjeno je da bi im trebalo čak 300.000 hektara površine da smjeste sav nastali i budući mulj. To je površina cijele Zagrebačke županije. Zato su i odustali i angažirali privatne tvrtke, a veliki dio mulja je opet završio na poljima. Teški metali i pesticidi koji su u mulju ispod su propisanih vrijednosti i mogu se koristiti u poljoprivredi, ali nikako njive na kojima će niknuti voće i povrće. Toksikolog Franjo Plavšić nam je rekao da je suluda ideja odlagati mulj na njive, jer čak i ako su vrijednosti unutar pravilnika, mulj je i dalje opasan.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL 01.12.2017., Podbrest - Na parceli kod mjesta Podbrest kamioni istresli mulj iz zagrebackog procistaca. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Osim toga, niti tvrtka Girk Kalun, niti prijevoznik, tvrtka Eko-Logic preko koje se dovozi mulj na polja, nema dozvolu za strogo kontrolirano korištenje mulja u poljoprivredi. To nam je priznao i direktor tvrtke Goran Crnčec.

- Sve radimo po zakonu i pravilnicima. Poljoprivrednici na čije parcele se mulj dovozi imaju sve potrebne dozvole i analize, pa mojoj tvrtki takva dozvola nije potrebna – objasnio nam je Crnčec.

Kada smo ga zamolili imena barem par njih kako bi to mogli provjeriti, odbio ih je dati. Dozvole za gospodarenje otpadom su skupe i zahtijevaju niz dokaza. Teško da bi se neki mali OPG u to upustio, ali to će tek morati utvrditi inspekcija Ministarstva zaštite okoliša. Podsjetimo, nama su odgovorili da nemaju saznanja o tome da se mulj dovozi na polja. Crnčec koji organizira dovoženje mulja kaže da smo mu našim člankom naštetili poslu i da mnogi poljoprivrednici odustaju sad od posla s njim. Pitamo ga, ako je sve po propisima, zašto onda odustaju, zašto ne nastave raditi kao i dosad?

- Ne žele biti eksponirani. Ja znam da oni vode očevidnike koliko je mulja dovezeno i da je sve u skladu s pravilnicima – kaže Crnčec.

On tvrdi i da tek od ovog tjedna dovozi mulj, iako imamo fotografije da je dovožen i prošli tjedan.     

Često iskrcavanje

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message