Obavijesti

News

Komentari 108

MZOS: U školama će ravnatelji zapisivati tko štrajka, a tko ne

MZOS: U školama će ravnatelji zapisivati tko štrajka, a tko ne
1

Ministarstvo obrazovanja poručuje da poštuju pravo sindikata na štrajk, ali smatraju da je pozivanje na štrajk nepotreban pritisak u pregovorima o kolektivnom ugovoru

VIDEO

Nakon neuspjelog postupka mirenja s predstavnicima sindikata obrazovne vertikale, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) priopćilo je kako poštuje pravo sindikata na štrajk, ocijenivši međutim kako je pozivanje na štrajk nepotreban pritisak u pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru. 

- Prioritet nam je čuvanje radnih mjesta i redovita isplata plaća i mirovina. I sam je premijer Zoran Milanović u nekoliko navrata javno obećao kako će, čim se za to steknu uvjeti, prvi na listi prioriteta biti učitelji i nastavnici. Predviđena prilagodba javne potrošnje, pa tako i proračuna MZOS-a, nužna je radi očuvanja fiskalne i monetarne stabilnosti države. Stoga su se sva ministarstva morala prilagoditi realnoj situaciji, a posebice ona koja se skrbe o velikom broju zaposlenih u sustavu javne uprave, poput MZOS-a. Dodatni je uvjet EU-a da državni deficit mora biti manji od tri posto BDP-a - ističe MZOS u svom priopćenju. 

Vlada RH i MZOS predvidjeli su stoga da se u ovoj i sljedećoj godini pregovorima sa sindikatima obrazovne vertikale ukinu neki dodaci na plaće, a da se ne zadire u same plaće, tj. u osnovicu i koeficijente koji je definiraju. 

- Na taj bi se način udio mase za plaće u ukupnom proračunu MZOS-a trebao spustiti ispod 80 posto, čime će se osigurati daljnje provođenje svih osnovnih programa MZOS-a, ali će se i njihova struktura prilagoditi proračunu moderne zemlje - članice EU-a, stoji u priopćenju. 

Ministarstvo ističe kako Vlada neće platiti vrijeme provedeno u štrajku te upozorava da su ravnatelji dužni osigurati održavanje nastave. Ravnatelji i dekani dužni su i voditi evidenciju o tome tko radi, a tko je u štrajku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.