Obavijesti

News

Komentari 1

N1 se žali na pritiske vlasti u Beogradu:' Tražimo zaštitu'

N1 se žali na pritiske vlasti u Beogradu:' Tražimo zaštitu'
1

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn u svom je prvom komentaru pisma o pritiscima rekao da će pismo biti 'dio procjene' napretka Srbije u euroatlantskom procesu

VIDEO

Kompanija Adria News iz Luksemburga, u čijem je vlasništvu regionalna televizija N1, zatražila je zaštitu svojih novinara u Srbiji  i u pismu, upućenom na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija te Europske unije, istaknula da kampanju protiv N1 vode visoki državni, vladini i dužnosnici vladajuće koalicije. 

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn u svom je prvom komentaru s tim u vezi rekao je da će pismo biti 'dio procjene' napretka Srbije u eurointegracijskom procesu.

Permanentni pritisci i etiketiranje

U pismu, koje je objavljeno uoči posjeta europskog povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Johannesa Hahna Beogradu, ocijenjeno je  kako je cilj kampanje da se 'N1 kompromitira i zastraši etiketiranjem kao antisrpska, oporbena i antivladina televizija'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Povjerenik za proširenje EU obišao BiH: Ocjena u svibnju
Povjerenik za proširenje EU obišao BiH: Ocjena u svibnju

Navodi se da je 'N1 je kabelski, regionalni, neovisni televizijski news kanal s tri produkcijska centra - u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini' te da je od početka emitiranja programa 2014. N1 u Srbiji 'izložen permanentnim pritiscima, etiketiranju i kampanji obeshrabrivanja, koji dolaze od najviših dužnosnika vlade i vladajuće koalicije, uključujući i predsjednika države'.

Navodi se da 'etiketiranje javnih dužnosnika redovno prate napadi na N1 u tabloidima i drugim medijima koji su pod izravnom ili neizravnom kontrolom vlasti'.

'Ministar ih nazvao CIA televizijom'

Svaki val napada na N1 dovodio je do brojnih prijetnji novinarima i urednicima N1 posredstvom različitih platformi, a samo su rijetke prijetnje i napadi procesuirani sa sudskim epilogom.

- Dok sa jedne strane deklarativno podržava slobodu medija, vlast u Srbiji s druge čini sve da slobodne medije utiša. Prava paradigma te hipokrizije je posljednja izjava ministra policije da su mediji u Srbiji slobodni. Isti ministar policije ne tako davno, televiziju N1 nazvao je CIA televizijom - navodi se u pismu.

Vučić komentirao HRT: Žao mi je, ali mržnjom ne nosite dobro
Vučić komentirao HRT: Žao mi je, ali mržnjom ne nosite dobro

Adria News dalje podsjeća da se u Beogradu i desecima gradova diljem Srbije održavaju prosvjedi građana protiv politike aktualne vlasti te da o njima 'N1 profesionalno izvještava' uvijek vodeći računa 'da uz prijenos događaja i poruka s prosvjeda objavljuje i ocjene i stajališta vlade'.

- Pritisci i napadi na N1 pojačani su od kada N1 izvještava s građanskih prosvjeda. U tijeku je kulminacija tih napada - ocijenjeno je u pismu.

Izravne prijetnje ugrožavaju sigurnost novinara

Kompanija u pismu ističe su se napadi intenzivirali nakon što je N1 izravno izvještavala o nedavnom upadu prosvjednika i pojedinih oporbenih čelnika u zgradu Radio-televizije Srbije te da je, 'za razliku od svih pet televizija s nacionalnom frekvencijom', ekipa N1 svo vrijeme bila u zgradi RTS-a, a da je istodobno prenijela i izvanrednu konferenciju za novinare ministara policije, izjavu direktora RTS-a te dio izvanredne informativne emisije RTS-a posvećene tom događaju.

U pismu se naglašava da su 'uslijedili novi i očigledno organizirani, prijeteći pritisci i napadi na N1' u kojima su sudjelovali 'prije svega ministri, kao i premijerka'.

U tim je napadima TV N1 'pred kamerama moćnih nacionalnih televizija, etiketirana kao 'sudionik' prosvjeda', dok su njezino izvještavanje vladini dužnosnici ocijenili kao 'licemjerno', 'skandalozno', kao 'poziv na sudjelovanje na upad u RTS'....'s ciljem da se prosvjed omasovi',  uz 'poziv na nasilje'. Rečeno je, među ostalim, kako je to 'planirano izvještavanje iza kojeg stoji vitalni politički interes N1', navodi se u pismu.

'Izdajnici i strani plaćenici'

Ove najgrublje klevete i opasne poruke državnih dužnosnika kulminirale su, kako se navodi, u tabloidima bliskim vlasti. Na portalu jednog od njih izvještavanje N1 ocijenjeno je kao 'poziv na ubojstvo predsjednika Srbije', navedeno je u pismu.

Vučić tvrdi: Oporba je navodila prosvjednika na nasilje

Naglašava se kako su preko društvenih mreža i posebnih platformi za govor mržnje 'nakon intonacije za napade na N1 od strane državnih dužnosnika, uslijedile nove prijetnje usmjerene ka televiziji N1 i njezinim novinarima' kojima se prijeti fizičkim nasiljem te ih se obilježava kao 'izdajnike' i 'strane plaćenike'.

- Uvijek je neizvjesno što nakon ovakvih prijetnji može uslijediti - upozorava se u pismu u kojem se ukazuje na činjenicu da u Srbiji postoji 'velika frustracija' zbog ranijih ubojstava novinara koja nikada nisu rasvijetljena.

- N1 u ovom trenutku čini posebne napore kako bi osigurao fizičku sigurnost svojih novinara', naglašeno je u pismu u kojem kompanija moli međunarodne organizacije i dužnosnike  da, sukladno svojim mogućnostima, 'utječu na vladu i državni vrh Srbije kako bi se ovakve kampanje, inicirane od njih, zaustavile'.

Nadamo se da ćete učiniti sve da se pritisci na N1, kao i druge neovisne medije u Srbiji, smanje i omoguće minimalni uvjeti za njihovo funkcioniranje, istaknuto je u pismu.

Hahn: pismo će biti dio izvješća o napretku ka EU

Na pitanje postavljeno europskom povjerniku za proširenje Johannesu Hahnu da prokomentira napade na N1, on je rekao da pismo prvo mora pročitati.

- Moram prvo dobiti pismo i ono će biti dio opće procjene situacije o stanju u medijima u narednom izvješću (Europske komisije) o napretku (Srbije u procesu eurointegracija). Vi znate da mi u našoj proceni razmatramo apsolutno sve razvoje događaja - rekao je Hahn.

Prijetili direktoru N1 televizije: Predočite dokaze na mail ili...
Prijetili direktoru N1 televizije: Predočite dokaze na mail ili...

On je kazao kako ni srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, s kojim je razgovarao, 'nije zadovoljan trenutnim stanjem u medijima'.

- Važno je biti svjestan, raditi na tome i nadam se da će naše izvješće tome pridonijeti - rekao je Hahn, koji se sinoć sastao s Vučićem, ali bez izjava za medije poslije tog susreta.

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić danas je, nakon razgovora s Hahnom, ustvrdila kako njezina vlada ne utječe na uređivačku politiku medija.

- Postoje i mediji koji smatraju da vlada radi dobar posao i oni koji misle da ne radi dobro, ali i jedni i drugi imaju prostora to jasno kazati i da se to ni na koji način ne sankcionira - rekla je Brnabić poslije sastanka s Hahnom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a