Obavijesti

News

Komentari 0

Na Banovini uskoro počinju geodetska mjerenja: Tlo se na mjestima pomaklo i do 75 cm

Na Banovini uskoro počinju geodetska mjerenja: Tlo se na mjestima pomaklo i do 75 cm

Budući da je pomicanje tla utjecalo na katastarske podatke i sve drugo što čovjek koristi u svakodnevnom radu, pripremili smo dokumentaciju i otvorili javnu nabavu da se ovo područje sanira, rekao je Damir Šantek

Na području Banovine koje je pogodio razorni potres uskoro će početi geodetska mjerenja kako bi se odredili novi prostorni odnosi u 88 katastarskih općina s obzirom na to da se tlo pomaklo u prosjeku 45 centimetara, a ugovor o tom projektu potpisan je u ponedjeljak u Petrinji. 

Ugovor o javnoj nabavi tog dosad jedinstvenog projekta, vrijednog 2,5 milijuna kuna, u Petrinji su potpisali ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek i direktor tvrtke GEO-GAUSS Jeronim Moharić

Potresom su se na tlu dogodile znatne promjene, a zabilježen je pomak tla i do 75 centimetara. 

Stanovnici Mečenčana: Rupe od potresa su nama naše 'Plitvice'
Stanovnici Mečenčana: Rupe od potresa su nama naše 'Plitvice'

Kako je rekao Šantek, neposredno nakon najrazornijeg potresa 29. prosinca prošle godine Državna geodetska uprava je utvrdila kako je područje doživjelo određene pomake Zemljine kore, u prosjeku 45 centimetara u raznim smjerovima u Petrinji i Glini, gdje se tlo spustilo 10 centimetara.

"Budući da je pomicanje tla utjecalo na katastarske podatke i sve drugo što čovjek koristi u svakodnevnom radu, pripremili smo dokumentaciju i otvorili javnu nabavu da se ovo područje sanira", rekao je Šantek.

Objasnio je kako će se napraviti matematički modeli i transformacijski parametri da se upisani podatci u službenim evidencijama u katastru i u zemljišnim knjigama mogu usporediti s onima na terenu. Kada se učini ta usporedba, stanovnici će moći u normalnoj proceduri, kao i drugi građani, izrađivati svoje parcelacijske elaborate te rješavati imovinsko-pravne odnose i sve ostalo što je nužno za svakidašnji život i kvalitetnu obnovu. 

Vrijednost ugovora je 2.499.000 bez PDV-a, a predviđeni rok za izvođenje radova je šest mjeseci.

Medved: Za ljude na Banovini koji žive u kontejnerima osigurano 930 klima uređaja
Medved: Za ljude na Banovini koji žive u kontejnerima osigurano 930 klima uređaja

Jeronim Moharić rekao je kako je taj projekt novo iskustvo te kako slijede opsežna terenska mjerenja, za što će biti potrebno angažirati i lokalne geodete. Istaknuo je kako je riječ o velikom prostoru te da će radovi početi odmah. 

Među ostalima, na potpisivanju ugovora bio je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.