News

Komentari 120

Na biračkim mjestima maske su obvezne za sve. Poštujte mjere!

Na biračkim mjestima maske su obvezne za sve. Poštujte mjere!

Glasovati mogu i birači koji su u samoizolaciji te oni oboljeli od korone, ali od kuće. Osim zaštitnih maski, tu su i druge epidemiološke mjere koja vrijede na biračkim mjestima, a sve kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi

Hrvatska po drugi put izlazi na birališta u vrijeme pandemije korona virusa. Omogućeno je glasanje za birače koji su na dan izbora u samoizolaciji ili su oboljeli od korone. Za birače koji su u samoizolaciji vrijedi isto pravilo kao i za one koji ne mogu pristupiti biračkome mjestu zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta.

LOKALNI IZBORI 2021.: PRATITE REZULTATE UŽIVO DANAS OD 19 SATI 

U tom slučaju članovi biračkog odbora dolaze ispred njihovih ulaznih vrata u stan ili kuću, a sve kako bi im omogućili da izvrše svoju građansku dužnost. I jedni i drugi pritom obvezno moraju imati maske, a članovi biračkog odbora i rukavice te nazuvke na cipelama ako birač ne može doći do ulaza, pa moraju ući u stan ili kuću. Birači koji su oboljeli od korone glasaju uz pomoć druge osobe, koja po njihovoj ovlasti i uputi ispunjava glasački listić. Cijeli postupak odvija se ispred ulaznih vrata stana ili kuće birača, koji ne smije imati neposredan bliski kontakt s članovima biračkih odbora.

Birač koji zbog teže bolesti, tjelesnog oštećenja ili nemoći ne može pristupiti na biračko mjesto i želi glasovati na adresi gdje se na dan izbora nalazi, a ta je adresa u obuhvatu biračkog mjesta kojemu pripada prema mjestu prebivališta, o tome je trebao obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije dana izbora ili birački odbor kojemu pripada prema mjestu prebivališta do 12 sati na sam dan izbora. U ustanovama socijalne skrbi glasaju prema mjestu prebivališta. Članovi biračkih odbora mogu im omogućiti glasanje ispred ulaznih vrata ili iznimno u samoj ustanovi, ako imaju prebivalište na adresi ustanove i ako je adresa ustanove u obuhvatu biračkog mjesta.

Za razliku od parlamentarnih izbora, kad je nošenje maski bilo preporuka, one su sad obvezne. U zatvorenim prostorima moraju ih imati birači, članovi biračkih odbora, promatrači, a ista obveza vrijedi i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra ispred biračkog mjesta.

Biraču koji dođe bez maske ovlašteni su masku dati predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora. Biračima se preporučuje da u jutarnjim satima izmjere temperaturu i ako je viša od 37,2 stupnjeva Celzijevih ili imaju respiratorne ili druge simptome karakteristične za COVID-19, trebaju se javiti nadležnom liječniku. Birač nakratko skida masku jedino kad član biračkog odbora utvrđuje njegov identitet. Osim obavezne zaštitne maske, preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su i da birači s oštećenjima na rukama obavezno moraju nositi rukavice, a svi birači na ulasku u prostoriju dezinficirati ruke. Na ulazu u prostoriju dezinficijens za ruke mora biti postavljen na vidljivo mjesto.

 Preporuka je da svaki birač donese kemijsku olovku kojom će glasati. Površine koje se dodiruju tijekom glasanja od kvaka, stolova, kemijskih olovaka, treba više puta dnevno prebrisati dezinficijensom. U prostoriju za glasanje birači ulaze i izlaze jedan po jedan držeći propisani razmak, a u prostoriji ih istovremeno može biti koliko je označenih mjesta za glasanje.

Svi hrvatski državljani s pravom glasa na dan izbora mogu ući u zemlju bez da imaju negativan PCR test, kao što je to inače slučaj. Ovo izuzeće odnosi se na sve dolaske hrvatskih državljana iz bilo koje treće zemlje, a ne samo iz Srbije ili BiH. Njihov dolazak na glasanje smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga. Oni se u zemlji ne smiju zadržati dulje od 12 sati, a u slučaju da u tom roku ne napuste Hrvatsku, na njih će se primjenjivati epidemiološke mjere.

Najčitaniji članci