Obavijesti

News

Komentari 312

Na Drvenik stiže inspekcija zbog divljaka koji je psovao i tjerao kupačice s "privatne" plaže

Na Drvenik stiže inspekcija zbog divljaka koji je psovao i tjerao kupačice s "privatne" plaže
2

Čini se kako divljački incident na Drveniku Velom koji je uključivao prijetnje, psovke i intervenciju policije tek treba dobiti svoj epilog

VIDEO

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture neslužbeno doznajemo da će otok Drvenik Veli uskoro posjetiti inspekcija. Odnosno, obaviještena je nadležna Lučka kapetanija, koja bi, neslužbeno doznajemo, trebala obaviti inspekcijski nadzor pomorskog dobra o kojem danas piše većina medija, a o kojima su 24sata prvi izvijestili.

Pogledajte kako "vlasnik" plaže na Drveniku tjera kupačice: 'Makni mi se, je*at ću ti majku'
Pogledajte kako "vlasnik" plaže na Drveniku tjera kupačice: 'Makni mi se, je*at ću ti majku'

Podsjetimo, objavili smo priču o incidentu na Drveniku Velom u kojem je gospodin koji se predstavio kao "vlasnik plaže" pokušao potjerati dvije kupačice. Na njegovu nesreću, jedna od njih je Tonka Alujević, novinarka i spisateljica. Njena prijateljica je snimila kako uzurpator plaže psuje i prijeti, a snimka je jutros obišla portale. 

Pokretanje videa...

Tjera ljude s plaže VIDEO

- Gospođe, gospođe, kako ste došli do plaže? Pješke?

- Ja sam novinarka, znate li hrvatske zakone? Želite li završiti u medijima?

- Ajde stavite me u medije, ajde stavite me! Ali prvo odite u katastar pa pogledajte da je to moja plaža privatna. Jedna crta nema pomorskog dobra. Makni mi se s plaže, je*at ću ti majku! Stavi me u medije! AJ stavi me u medije! Je*o ti Bog mater! Stavi me u medije, je*o ti pas majku u pi*ku!

Udarac mobitelom i psovke

Tako je zvučao razgovor. Čovjek je zasvojatao plažu, pomorsko dobro koje po sili zakona nikome ne pripada i pokušao je Tonku potjerati psovkama i pozivima policiji. Nije završilo u njegovu korist. 

- Prijateljica i ja smo se tamo došle okupati, bio mi je slobodan dan. Vozili smo se nasumce po otoku, na javnom putu, parkirali sa strane, ne na njegovoj parceli. Osim toga, ta plaža se nalazi na turističkoj ponudi Drvenika, nema ni bovi ni pontona. Tri sata smo tamo bili, tražili smo mir - počinje Tonka. 

- Zatim su se pojavile neke Čehinje i htjele nas potjerati. Nisam htjela komunicirati s njima, a jedna od njih je došla i udarila me mobitelom u glavu. Rekla mi je da se maknem i vikala da je ovo privatna plaža. Prijateljica je htjela reagirati, ali rekla sam joj da samo snima. Na to je ona zvala njega i vidjeli ste što je bilo dalje - prepričava nam Tonka. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Zatim je uslijedio snimljeni razgovor kojeg smo citirali na početku teksta. A nakon toga, evo i policije. 

- Ja sam jedva čekala da dođu, znam zakone. Policija je došla. Nije mi bilo ugodno. Došlo je njih dvoje, policajka je rekla da su morali povući brod sa Šolte da dođu. Pokazala sam im video. Kad je pogledala, sablaznila se i odmah je ispred mene nazvala prijavitelja te mu rekla da je zaradio prijavu za kršenje javnog reda i mira, kao i za prijetnje. Prijateljica je još morala ići dati izjavu na trogirsku policiju i potvrditi da smo im svojevoljno dali video. Nevjerojatno nešto. Troškove za tu intervenciju plaćamo mi, a ne onaj koji zove. Izgubili su ljude taj dan zbog ničega. Nakon nas su došli neki Drnišani, a te Čehinje su izletjele i počele vikati i na njih da se maknu - prepričala nam je Tonka Alujević.

"Privatna" plaža

Pronašli smo tu plažu na katastru, kao i susjednu parcelu s vilom koja se, prema oglasu, iznajmljuje po cijeni od 300 do 750 eura po noćenju. Na slikama na oglasu je istaknuta i sporna plaža. Na Googleu se lako može pronaći oglasi u kojima se, uz vilu, reklamira i "privatna plaža".

Pomorsko dobro

Parcela na kojoj je vila pripada stanovitom Tomislavu Meštroviću. Nazvali smo i njega. Bio je, blago rečeno, iznenađen, ali potvrdio nam je da je došlo do incidenta i da je pozvao policiju.

- Nisam se svađao s njima, ne znam zašto me zovete. Zvao sam policiju jer su prelazile preko posjeda, to je moja parcela. Kako znam da su prelazile? Vidio sam slike - kaže nam Meštrović.

Pitamo ga zna li da je plaža pomorsko dobro i smatra li da je smije svojatati.

- Ne smatram ništa - odgovara. 

Obavještavamo ga da je telefonski razgovor u kojemu se čuju psovke i tjeranja s "privatne plaže" snimljen i da ga imamo u posjedu. Pitamo ga je li on s druge strane linije.

- Ne bih davao nikakve izjave, ne znam zašto me zovete. Ne znam je li to moj zvuk. Ne znam kakav poziv. Ne razumijem uopće o čemu pričate - kazao je Meštrović i poklopio slušalicu. 

Što kaže policija?

U međuvremenu, javili su nam se i iz policije. 

"U utorak, 22. lipnja oko 14:30 sati zatražen je dolazak policije jer su  na Drveniku Velikom dvije nepoznate ženske osobe ušle u zatvoreno  dvorište i ne žele izaći van. Policijski službenici su po zaprimljenoj dojavi krenuli službenim plovilom na mjesto događaja.  Na stjenovitoj plaži  oko 100 metara  od kuće za odmor zatekli su dvije ženske osobe s kojima su obavili razgovor. Prikupljene su informacije o događaju i pregledana je sačinjena snimka.

Utvrđeno je kako u događaju nema elemenata prekršaja, niti kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti i nije bilo potrebe za daljnjim postupanjem policije. Ukoliko osobe smatraju da su u ovom događaju oštećene kaznenim djelom protiv ugleda i časti, a koja djela se progone privatnom tužbom, policija će postupiti sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima.

O navedenom događaju ćemo izvijestiti Lučku kapetaniju i Državni inspektorat, kažu iz PU splitsko-dalmatinske.

Plaža nije privatna

Ponovimo još jednom, da ne bi bilo zabune: Plaža nije privatna.

- Plaža je po zakonu pomorsko dobro. Nema šanse da je itko uzme, sve što je šest metara od crte vode prema kopnu je pomorsko dobro i ono je opće dobro. To nije čak ni javno dobro, tu nema vlasništva. I upravo zbog toga, nitko se ne može upisati u zemljišne knjige kao vlasnik. Nema šanse da itko zapojasa i ne da pristup pomorskom dobru - kažu nam iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i rezolutno odbijaju ideju da netko svojata pomorsko dobro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 312
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa