News

Komentari 0

Na Kampusu u Rijeci otvorena prva logopedska ambulanta

Na Kampusu u Rijeci otvorena prva logopedska ambulanta

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana glasa, na Kampusu Sveučilišta u Rijeci otvorena je Logopedska ambulanta kao podružnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju KBC-a Rijeka

Logopetska ambulanta otvorena na Kampusu Sveučilišta u Rijeci djelovat će  u sklopu Logopedskog centra Sveučilišta u Rijeci.

 Ambulanta je smještena je u prizemlju zgrade Sveučilišnih odjela, a čini cjelinu za studente koji u toj zgradi studiraju i u njoj će imati stručnu praksu u kliničkom dijelu.

– Riječ je o jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, jer na jednom mjestu objedinjuje ambulantu, Centar i studij Logopedije. Sveučilište je niz godina u suradnji s drugim ustanovama nastojalo popraviti situaciju deficitarnosti logopedskog kadra te je konačno osnovan studij Logopedije, pokrenut Logopedski centar, a ovo je još jedna prilika manifestacije suradnje Sveučilišta i KBC-a, kazala je rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija, istaknuvši da se radi o velikom dobitku za građane, koji neće više morati putovati u Zagreb po ovu vrstu usluge.

Otvorenje Logopedske ambulante na Kampusu Sveučilišta u Rijeci

Ujedno, dodala je, navedena ambulanta je točka na projekt koji Sveučilište u suradnji s Gradom Rijekom i PG županijom, koji financijski prate rad ambulante, već godinama pokušava ostvariti. 

Osvrćući se na problem deficitarnosti logopeda ravnatelj KBC-a Rijeka  Alen Ružić kazao je da ovog trenutka u primorsko-goranskom zdravstvenom sustavu nedostaje još pet logopeda čije bi zapošljavanje dovelo do eliminacije liste čekanja. Međutim, napomenuo je i da je KBC Rijeka u posljednjih nekoliko mjeseci zaposlio nove logopede, doprinoseći tako smanjenju listi čekanja.

– Ulazimo u fazu dugoročnog sprečavanja pitanja deficita logopeda. Otvaranje ambulante ogledni je primjer intersektorske suradnje i veliki doprinos, a sam studij logopedije, završetkom prvih studenata, smanjit će deficitarnost tog kadra. Podsjećam da je tu riječ o poremećajima glasa, jezika i svih oblika komunikacije. Riječ je o vrlo važnom segmentu života i normalnom razvoju djece i odraslih. Posebna skupina su i bolesnici koji su preboljeli moždani udar. Sve skupa kada gledamo riječ je o pacijentima koji imaju velike potrebe - istakao je Ružić.

Dr. Kolundžić je pak pojasnio kako u PG županiji jedan logoped u zdravstvu dolazi na 100 tisuća stanovnika te će ambulanta barem djelomično proširiti logopedsku djelatnost i omogućiti logopedske usluge stanovništvu.

Otvorenje Logopedske ambulante na Kampusu Sveučilišta u Rijeci

Voditeljica i v.d. pročelnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju dr. Diana Maržić ocijenila je da Logopedska ambulanta pokazuje snažnu sinergiju znanosti i struke.
– U prvom redu mislim na studente logopedije, koji će imati priliku znanja naučena na studiju spojiti s praktičnim znanjima, a mladim zaposlenim logopedima ovo je prilika za daljnjim usavršavanjem. Otvaranjem ambulante logopedsku djelatnost približavamo zajednici u kojoj živimo. Temelj njenog rada su dijagnostika i terapija svih poteškoća glasa, jezika, govora, slušanja, čitanja, pisanja, gutanja i svakog oblika komunikacije - najavila je Maržić.

Uzimajući u obzir da 3 do 10 posto djece ima problema u govoru, kao i da KBC Rijeka pokriva područje od 500-tinjak tisuća ljudi, jasno je zašto je otvaranje ove ambulante bitan projekt za ovu, ali i okolne županije.