Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Riječani osmislili logopedsku aplikaciju: Papigica Koko uči djecu kako pravilno reći 'R'

Riječani osmislili logopedsku aplikaciju: Papigica Koko uči djecu kako pravilno reći 'R'

Tim iz Rijeke osmislio je zabavnu aplikaciju Kokolingo koja pomaže djeci s poteškoćama izgovora i do sad ju je počelo koristiti više od 1500 mališana. Roditelji kažu da primjećuju pomak

VIDEO

Tvrtka E - Glas iz Rijeke bavi se osmišljavanjem tehnoloških inovacija koje pomažu ljudima s invaliditetom i drugim vrstama teškoća, a prije mjesec dana osmislili su digitalnu vježbenicu za djecu s logopedskim teškoćama.

POGLEDAJTE VIDEO: Od sad možete brinuti za virtualnu mačku

Pokretanje videa...

00:45

- S početkom pandemije osvijestili smo činjenicu da puno djece u Hrvatskoj treba logopedske vježbe kojima zbog situacije nisu mogli pristupiti, pa smo razmišljali o tome kako pomoći mališanima s artikulacijskim teškoćama da mogu vježbati kod kuće. Dodatno, svjesni smo činjenice da u Hrvatskoj kronično nedostaje logopeda, a kad mališani uspiju dobiti termin, vježbe koje moraju provoditi kod kuće nisu im toliko zabavne i opterećuju ih - pojašnjava prof. Miroslav Vrankić koji je okupio tim stručnjaka za razvoj aplikacije u koji je uključio i šest logopeda iz cijele Hrvatske.

Osmislili su zabavnu digitalnu vježbenicu koju djeca percipiraju kao igru kojom se mogu baviti svakog dana.

- Glavni lik je papigica Koko koja priča s djetetom i daje mu poticajne poruke ako dobro radi, a dijete vježbajući izgovor kroz ovu avanturu na tropskim otocima skuplja zlatnike kojima u trgovini može kupiti odjevne predmete za  svoju papigicu - nastavlja prof. Vrankić.

Interaktivna slikovnica Pia Mia uči i zabavlja djecu i roditelje
Interaktivna slikovnica Pia Mia uči i zabavlja djecu i roditelje

- Moja Kaja ima problema s izgovorom glasova R, L i V. Išli smo kod logopeda u vrtiću, ali i privatno. Dobivala je tad vježbe za rad kod kuće, ali to joj nije bilo zabavno ni dovoljno za neki veći pomak. Prije mjesec dana slučajno smo čuli za Kokolingo i odlučili ga iskušati. Aplikacija je odlična. Zahtijeva angažman roditelja jer on uz pomoć uputa iz aplikacije prati je li izgovor bio dobar ili ne, a djecu toliko zabavlja da smo joj u početku morali ograničavati korištenje. Naime, sve ono što je loše kod tehnologije, ovdje se koristi u dobru svrhu. Vježbe funkcioniraju kao igra koja zaokuplja dječju pažnju - ispričao je Alen Marot (42) iz Kostrene. Kod malene Kaje (6) već nakon mjesec dana korištenja primijetio je značajne pomake.

Slična je priča i mame Sare Hajder (27) iz Zagreba čiji sinčić Din (5) također ima poteškoće s izgovorom glasova L, V i R.

- Njegova situacija nas je dosta zabrinjavala jer ga ljudi nisu mogli razumjeti dok priča, a dodatno nam je naša obiteljska liječnica rekla da mu je logoped nužan. Termin za procjenu smo čekali šest mjeseci i tad su nam rekli da mora na vježbe. No i taj termin se dugo čeka, velike su gužve, a zbog korone se odgađaju sve aktivnosti koje nisu nužne. Zato smo odlučili ići privatniku, a prije mjesec dana na društvenim mrežama sam primijetila Kokolingo. Raspitala sam se i odlučili smo Dina uključiti u ovaj sustav vježbanja - pojašnjava Sara.

Din je odlično prihvatio igru koja ga je zaintrigirala, a mama kaže kako je kroz nekoliko tjedana došlo do pozitivnog pomaka u izgovoru glasa L, a glas R će početi vježbati kad usvoji do kraja glas L.

O gužvama i stanju s nedostatkom logopeda struka već odavno upozorava, a kažu kako je situacija kritična.

'Sve više djece treba logopeda, ali država za to nema sluha...'
'Sve više djece treba logopeda, ali država za to nema sluha...'

- Oko 30 posto predškolske djece treba pomoć logopeda, u školskoj dobi je to 12 do 15 posto djece, a sve je veći broj odraslih kojima je nužan logoped i taj se broj kreće od četiri do sedam posto. To je velika brojka s obzirom na broj raspoloživih stručnjaka i nadamo se pozitivnim pomacima. Naime, u Rijeci je otvoren još jedan studij logopedije, no rezultate ćemo vidjeti tek za pet godina. U ovom trenutku je 50 logopeda, koliko ih godišnje završi studij, uistinu premalena brojka. Dodatno, postoji regionalna neravnomjernost u zapošljavanju logopeda, a čak i u urbanim sredinama broj logopeda je premali u odnosu na broj djece kojima je potrebna logopedska dijagnostika i terapija - ističe predsjednica Hrvatskog logopedskog društva Draženka Blaži.

- Mislim da je Kokolingo dobra aplikacija i moram pohvaliti napore kolega koji su na tome radili. To je prva aplikacija te vrste i vjerujem da će značajno pripomoći djeci s artikulacijskim poremećajima - ustvrdila je.

Prof. Vrankić nastavlja kako prilikom stvaranja aplikacije nije bio cilj samo pomoći mališanima, nego i logopedima koji na taj način mogu pratiti individualni napredak svojih korisnika.

Ovako prepoznajte poremećaj mucanja kod djece i pomozite
Ovako prepoznajte poremećaj mucanja kod djece i pomozite

- No Kokolingo nipošto nije zamjena za logopeda. On pomaže da se terapija provodi što bolje - ističe prof. Vrankić.

Korištenje aplikacije je prvih 15 dana besplatno, a roditelji je mogu preuzeti na www.kokolingo.hr. Ukoliko procijene da im je korisna, postoji više paketa koji se plaćaju mjesečno u iznosima od 119 do 299 kuna. Do sad je aplikaciju preuzelo više od 1500 korisnika, a u E - Glasu kažu kako su dobili puno pohvala zadovoljnih korisnika.

Pomoć prije škole: U 35 sati kod logopeda će izgovoriti ‘R’
Pomoć prije škole: U 35 sati kod logopeda će izgovoriti ‘R’
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac
ZVIJEZDE OTKRIVAJU

Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu