Obavijesti

News

Komentari 268

Na kavu 11. svibnja, ugostitelji zbunjeni: Nemamo još ni upute

Na kavu 11. svibnja, ugostitelji zbunjeni: Nemamo još ni upute
1

Otvaranje trgovina koje nisu prehrambene i ugostitelja će zavisiti od dodatnih mjera koje će biti propisane za rad. Ugostitelji su ljuti zbog dvostrukih kriterija, a hotelijeri ne žele da im objekti budu kao bolnice

VIDEO

Iako od ponedjeljka Vlada dozvoljava i rad svim trgovinama osim onih u trgovačkim centrima, još uvijek je za brojne zbunjujuće kojih bi se to mjera trebali pridržavati. One bi tek trebale biti propisane, kao i za uslužne djelatnosti poput putničkih agencija, postolara i slično, koje se također trebaju otvoriti u ponedjeljak. Isto vrijedi i za ugostiteljske objekte kojima je dozvoljen rad na terasama od 11. svibnja, te nam ugostitelji kažu da još čekaju upute kako bi uopće vidjeli isplati li im se otvoriti i raditi.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

01:18

Svi su uvjereni da su uz Vladine mjere popuštanja trebali ići odmah i jasni napuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Isti problem muči i najvećeg javnog prijevoznika u Hrvatskoj, zagrebački ZET.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Već dva i pol tjedna molimo Vladu da nam kaže što i kako'

Javni prijevoz bi trebao početi u ponedjeljak, ali nam kažu da još čekaju točne upute kojih se sve mjera moraju pridržavati. Tijekom vikenda će izvijestiti građane kako će voziti u ponedjeljak.

Za sve koji čekaju, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je najavio upute u petak.

- Već dva i pol tjedna molimo Vladu da komunicira s nama i da imamo u trenutku kada se otvaraju trgovine i jasne i nedvosmislene upute. Ne znamo hoće li trebati pleksiglas barijere, koliko ljudi biti dozvoljeno u trgovinama, hoće li biti nužna dodatna zaštita osim maski i dezinficijensa. Nekom malom dućanu koji radi par tisuća kuna prometa, o tome ovisi isplati li mu se ili ne raditi – kaže Denis Čupić, koordinator HUP-ove udruge neprehrambene trgovine i trgovačkih centara.

Prve mjere: Otvaraju se dućani, frizeri, a od 11. 5. vrtići i škole
Prve mjere: Otvaraju se dućani, frizeri, a od 11. 5. vrtići i škole

Otvaraju trgovine s namještajem

Trgovine u trgovačkim centrima bi trebale raditi tek od 11. svibnja, ali Čupić upozorava da postoje i oni gdje trgovine formalno nisu u trgovačkim centrima, nego one gdje u njih kupci dolaze izvana, s parkirališta. Nije jasno mogu li one raditi.

Također, Vlada još nije donijela dodatne kompenzacijske mjere za trgovačke centre. Oni trgovci koji imaju manje kontakta s kupcima, poput trgovina namještajem će otvoriti. Vlasnik Prima namještaja Renato Radić kaže da oni otvaraju.

- Kod nas je mala koncentracija kupaca u odnosu na površinu prodajnih salona, znatno manja nego u prehrambenom sektoru. Radnici će imati maske, dezinficijens i stavili smo pleksiglas barijere, tako da ako propišu i neke dodatne mjere, moći ćemo ih ispuniti – kaže Radić.

Istraživanje: Hrvati su spremni za relaksaciju 'korona mjera'
Istraživanje: Hrvati su spremni za relaksaciju 'korona mjera'

Kreću i autosaloni

Trebali bi početi raditi i autosaloni od ponedjeljka, ali i njih muči isti problem. 

- Planiramo otvaranje 30-ak salona u mreži naših partnera, ali nikako ne želimo pogriješiti. Organiziramo se, nismo nespremni, ali apeliramo na nadležne da nam što prije daju jasne i nedvosmislene upute - kaže Tomislav Miletić, direktor generalnog zastupnika francuskog Peugeota i Citroena. 

Ugostitelji na sto muka

Ugostitelji su na sto muka. Od 11. svibnja bit će dozvoljen rad onima s terasama, a Marin Medak, čelnik udruge ugostitelja kaže da mnogi neće otvoriti. Čekaju koje će još biti upute. I uz to otvaranje, a bez turista, kaže da će na kraju opstati tek trećina ugostitelja. Eventualne pleksiglas barijere između stolova u kafićima i restoranima smatra neprovedivom ludošću.

- Tek kada saznamo sve naputke, morat ćemo staviti na papir računicu isplati li se uopće otvoriti. Mnogima se neće isplatiti. Iako se znalo da će prvo raditi terase, Ministarstvo turizma nam nije pomoglo da lobiramo kod lokalne uprave da poveća površinu terasa. Ako se bude značajno smanjivao broj stolova, mnogima s manjim terasama se neće isplatiti – kaže Medak.

Čekaju i prijevod njemačkih mjera za razne tipove objekata. Nijemci su već sve precizno pripremili. Medak ističe da bez turista, promet ugostiteljstvu pada 50 posto. A s mjerama će i domaći gosti biti rjeđi. Crna računica je da će opstati tek jedna trećina ugostitelja.

Veljko Ostojić, bivši ministar turizma i direktor Hrvatske udruge u turizmu koja okuplja hotele i kampove također očekuje borba. U smještajnim objektima će se smjeti otvoriti restorani.

Ali Ostojić ističe da bez otvaranja granica i stranih turista neće biti niti otvaranja hotela i kampova. Jer je neisplativo. Primjerice, od svih noćenja u kampovima, samo je tri posto bilo domaćih gostiju. Poslali su i mjere zaštite kojih bi se trebali pridržavati.

- Ne može se očekivati da hotel postane bolnica, on mora ostati hotel. Neke ideje poput toga da se dostavlja gostima hrana u sobe su neprihvatljive – kaže Ostojić.

Pitamo ga i hoće li ova sezona zaista propasti. Kaže da je danas optimističniji nego prije 15 dana, ali da će biti teško, pa na kraju zaključuje: Ja sam zadnji koji će odustati od ove sezone.

'Popuštanje mjera je dobro, ali će oporavak od krize biti dug'
'Popuštanje mjera je dobro, ali će oporavak od krize biti dug'

'Broj nezaposlenih će i dalje rasti'

Hrvatska Udruga poslodavaca pozdravila je plan relaksacija mjera Vlade, ali upozoravaju na probleme koji su ostali i da će broj nezaposlenih i dalje rasti. Kažu da je današnja odluka Vlade daje jasan smjer za ponovno intenziviranje poslovnih aktivnosti i povratak na radna mjesta što je preduvjet stvaranja prihoda i osiguravanja sredstava za plaće radnika.

Također, važna dimenzija je i psihološki moment koji pokazuje pozitivan razvoj situacije.

Vedran Jakominić iz Udruge ugostitelja Primorsko goranske županije ljut je i na dvostruke kriterije.

- Dok kolege drže objekte pod ključem i svakodnevno zbrajaju štetu, pekare, kiosci i benzinske pumpe bezbrižno pripremaju jednostavna i termički obrađena jela, razne slastice, kolače i kuhaju kavu. Iste se konzumiraju po ulicama, trgovima i parkovima. Oni nemaju problema sa poštivanjem protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja. Benzinska pumpa dnevno isporuči preko 900 kava dnevno, kiosk isporuči 600 kava dnevno. Ugostiteljski objekti, caffe barovi pored istih su zatvoreni, ne rade, zbrajaju štetu, gledaju i ne vjeruju. Oni koji su obučeni za pripremu i posluživanje jela, pića i napitaka uz primjenu najviših sanitarnih standarda ne mogu raditi - kaže Jakominić.

- Apeliramo da poslodavci u najkraćem roku dobiju jasne i nedvosmislene upute o načinu sigurnog rada. Precizne upute su potrebne tvrtkama kako bi mogli poduzeti sve što je potrebno za poslovanje u novim uvjetima, sukladno uputama epidemiologa. Na taj način najbrže će se moći osigurati uvjeti koji jamče sigurnost zaposlenika, ali i klijenata, kupaca i potrošača te omogućiti nastavak gospodarske aktivnosti bez prijetnji kaznama i zatvaranjima zbog mogućih nejasnih interpretacija. Mislimo da je važno da zajedno s Vladom osiguramo da mjere koje se traže budu primjenjive i izvedive u praksi - poručuje glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

HUP apelira i da Vlada što prije sastavi i kriterije prema kojima će epidemiološkim pokazateljima omogućavati otvaranje sektora kojima je zabranjen rad. Na osnovu tih kriterija poduzetnici će moći pratiti situaciju i pripremiti se za mogući početak rada.

Nastavnici: Kako ćemo raditi i u razredu i u online nastavi?!
Nastavnici: Kako ćemo raditi i u razredu i u online nastavi?!

Uz to, kada Vlada objavi takve naputke za pojedine sektore, poduzetnici će moći ocijeniti je li im moguće profitabilno ili održivo poslovati u takvim uvjetima.

HUP ističe da će jesen ipak biti dočekana s velikim brojem nezaposlenih, čak 300.000, pa treba stvoriti uvjete za novi zamah.
Poslali su i devet preduvjeta za to: održavanje likvidnosti poduzeća, ukidanje ili trajno smanjenje parafiskalnih nameta, reorganizaciju javne uprave i teritorijalnog ustroja, digitalizaciju države, promjena radnog zakonodavstva, nastavak javne nabave i investicija, bolja suradnja lokalne uprave s poduzetnicima, plaćanje PDV-a po naplati i razvoj strateških industrija hrane i lijekova.
POGLEDAJTE VIDEO: 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 268
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u