News

Komentari 10

Na kruzeru je pet Hrvata: Oba testa na koronavirus negativna

Na kruzeru je pet Hrvata: Oba testa na koronavirus negativna

7000 LJUDI NA BRODU Od Ministarstva vanjskih i europskih poslova doznaje se da je na brodu petero hrvatskih putnika. Poručuju da su dobro i da čekaju daljnje upute

Od Ministarstva vanjskih poslova doznajemo kako se u karanteni na kruzeru Costa Smeralda, zaustavljenom u Civitavecchii u blizini Rima nalazi petero hrvatskih državljana.

Zajedno s još šest tisuća putnika i tisuću članova posade čekaju nalaze na korona virus kod putnice (54) iz kineskog Makaa, koja se bolničarima na kruzeru u srijedu navečer javila jer je imala temperaturu i respiratorne poteškoće. Kako neslužbeno doznajemo, putnica je dva puta testirana na korona virus. Oba testa su bila negativna, no službena potvrda se još čeka. Putuje s partnerom, koji simptoma za sada nema, i odvojeni su od ostalih putnika, svaki u svojoj kabini.

Cijeli je brod u karanteni, nitko ne može izaći s njega. Putnici iz Makaa su se na kruzer koji putuje Mediteranom ukrcali u Savoni 25. siječnja, što znači dva dana nakon što je u epicentru zaraze, kineskom Wuhanu, zbog naglog širenja zaraze proglašena opća karantena. Da je na kruzeru Costa Smeraldi petero hrvatskih, i još dvoje slovenskih državljana, potvrđeno nam je u putničkim agencijama preko kojih su Hrvati kupili aranžmane za obilazak Mediterana.

Presentation of the last vessel of the Costa Crociere fleet

Iako hrvatski putnici još nisu stupili u kontakt s agencijama, one su preko drugih svojih kanala doznale da se putnici osjećaju dobro i da čekaju daljnje informacije. Još se hrvatskih putnika, doznajemo, jučer trebalo ukrcati na kruzer.

- Putovanje nam završava kao noćna mora, rekli su neki od putnika britanskim i drugim stranim medijima. Krstarenje iz snova - od Savone i Marseillesa preko Barcelone i Mallorce - doista se pretvorilo u strepnju i neizvjesno iščekivanje na zatvorenom brodu. Da je žena eventualno zaražena koronom, velika je vjerojatnost da su zaraženi i mnogi drugi putnici.

Korona virus je opasniji od SARS-a, kažu znanstvenici, jer je oboljela osoba zarazna i tijekom inkubacije, koja traje do 14 dana, a u prosjeku oko pet. SARS je zarazan tek kad postoje simptomi. Čak ni najbrža moguća izolacija oboljelog nije garancija da već nije zarazio i druge oko sebe.

U Kini je do poslijepodne bilo oko 7800 zaraženih i 170 umrlih. U Europi je deset oboljelih, u Makau sedam, u Australiji i SAD-u po osmero. Rusija je odlučila zatvoriti granicu s Kinom.

Najčitaniji članci