Obavijesti

News

Komentari 4

Na pametnim pločama učimo čak sedam školskih predmeta

Na pametnim pločama učimo čak sedam školskih predmeta
2

Oni znaju kako: OŠ Gripe iz Splita jedna je od pet hrvatskih škola koja ima svjetski certifikat tehnološki naprednih škola. OŠ Gripe redovito educira druge škole kako koristiti moderne tehnologije

VIDEO

Zahvaljujući projektu koji je financirala EU dobili smo 23 tableta i pametnu ploču, a ostalo smo pribavili sami. Na božićnom sajmu organiziranom u školi prodavali smo proizvode koje bi učenici izradili na izvannastavnim aktivnosti. Skupili smo deset tisuća kuna koje smo utrošili na kupnju prijenosnih računala i ostale opreme. U budućnosti planiramo nabaviti još pametnih ploča kako bismo opremili svaku učionicu.

Ispričala nam je to razrednica 3.b Vedrana Žaja i nastavnica splitske Osnovne škole Gripe. Škola je jedna od pet u Hrvatskoj koje se mogu pohvaliti Microsoft Showcase statusom.

Microsoft taj certifikat dodjeljuje odabranim informatički naprednim i opremljenim školama koje su spremne širiti svoja informatička znanja i drugima.

- Microsoft je odabrao pet hrvatskih škola za titulu Showcase Schools za školsku godinu 2014./2015. Sve škole su radile na projektu osmišljavanja novog kurikuluma ‘Sigurnost djece na internetu’. Radi se o OŠ Veliki Bukovec, koja je nositelj projekta, te OŠ Popovača, osječkoj OŠ Mladost, OŠ “Mato Lovrak” iz Nove Gradiške i OŠ Grip kao partnerima. Cjelokupan kurikulum dovršen je krajem 2014., financirala ga je EU s 2,5 milijuna kuna, a u okviru njega učitelji su izradili 800 različitih obrazovnih sadržaja o sigurnom korištenju interneta - kaže nastavnica Žaja koja je sudjelovala u kreiranju kurikuluma.

OŠ Gripe trenutačno ima mobilnu učionicu s 23 tableta, svi učitelji prijenosna računala i LCD projektore, a kabineti matematike, geografije, povijesti, engleskog i hrvatskog jezika te biologije i kemije opremljeni su interaktivnim pločama.

- Prošle školske godine počeli smo provoditi izvannastavnu aktivnost Sigurnost djece na internetu. Sav materijal koji smo koristili je u digitalnom obliku, učenici su se prvi puta susreli i s digitalnim udžbenikom te sadržajima koji su obogaćeni multimedijskim sadržajima, kao što su igrice i kvizovi. Računalo im svakako pomaže u boljem usvajanju nastavnog gradiva jer se uče kroz igru rješavajući on-line kvizove ili igrice. Često koristimo i videomaterijale s interneta koji pomažu boljem razumijevanju i zanimljivijem načinu stjecanja znanja. Nažalost, većina učenika u Hrvatskoj tijekom osnovnoškolskog obrazovanja trenutačno mogu steći samo osnovne informatičke vještine ako odaberu izborni predmet informatike od 5. do 8. razreda ili od 1. do 4. razreda, ako im je takva izvannastavna aktivnost ponuđena. Učenici najčešće misle da sve znaju, ali na internetu vrebaju mnoge neočekivane opasnosti, poput elektroničkog nasilja, lažnog predstavljanja, slanja ružnih poruka, korištenja jezika mržnje... - upozorila je Žaja. Posebice preporučuje da roditelji osmoškolcima ograniče boravak na internetu te da računalo kojim se djeca koriste bude u dnevnoj sobi tako da imaju nadzor nad stranicama koje se posjećuje i da provjeravaju s kim im se dijete dopisuje. Osim toga, smatra da je nužno djeci ograničiti vrijeme koje provode za računalom.

Djeca previše borave za računalom, i po nekoliko sati tijekom dana, a preporuka je pola sata dnevno. Igrališta i parkovi su prazni jer sve više djece voli provoditi vrijeme u virtualnom svijetu, a to nije dobro jer se manje druže i igraju na svježem zraku. Internet ima puno dobrih strana jer im omogućuje brži pristup informacijama i učenje čini zanimljivijim, samo ga treba koristiti na primjeren način, istaknula je nastavnica Vedrana Žaja.

Njezini učenici su zadovoljni novim sadržajima i tehnologijama koje koriste u razredu.

- Jako volim koristiti tablete na nastavi. Veseli me kad igram igrice i rješavam kvizove. Uvijek sam oprezan kad koristim internet - rekao nam je Mario Karin, učenik 3.b.

Učenica Dora Parčina kaže da joj pametni uređaji pomažu u učenju jer je zanimljivije. Najviše voli igrati igrice i rješavati kvizove, a kad ide na internet, čuva osobne podatke i koristi nadimak za igrice.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava