Obavijesti

News

Komentari 34

Na poplavljenim područjima se mora spriječiti pojava bolesti

Na poplavljenim područjima se mora spriječiti pojava bolesti
3

Trojica ministara zdravstva obišli su Stožer za zaštitu i spašavanje i dogovorili da će idućih dana na ugroženim područjima, biti provedeno zaprašivanje komaraca

VIDEO

Na današnjem sastanku u Županji dogovorena je koordinirana i sustavna akcija suzbijanja komaraca i svih potencijalnih uzročnika mogućih epidemija na područjima ugroženim poplavama u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Trojica ministara zdravstva, Rajko Ostojić, Zlatibor Lončar i Dragan Bogdanić, obišli su danas državni Stožer za zaštitu i spašavanje i dogovorili da će idućih dana na ugroženim područjima, u isto vrijeme, biti provedeno zaprašivanje komaraca iz zraka.

Zaprašivanje iz zraka biti će provedeno s istim materijalima i u isto vrijeme jer jedino na takav način možemo polučiti kvalitetne rezultate. Isto tako idućih dana možemo očekivati i nova tretiranja larvi komaraca kako bi spriječili njihovo dalje razmnožavanje, rekao je Ostojić dodajući kako će sustavna tretiranja komaraca biti provođena duže vrijeme. U Hrvatskoj će avio tretiranje komaraca biti obavljeno na oko 18.000 hektara površina, u Republici Srpskoj oko 47.000, u Federaciji na oko 20.000, a i u Srbiji se područja koja treba zaprašivati iz zraka mjere desetinama tisuća hektara. Sva tri ministra zdravstva istaknuli su kako na ugroženim područjima nema opasnosti od zaraznih bolesti i epidemija ali i da je neophodno zajednički raditi jer bolesti ne poznaju granice.

"Neophodna je suradnja"

– Neophodna je suradnja jer ukoliko se neka bolest pojavi kod nas vrlo brzo ona će se proširiti dalje. Moramo učiniti sve da ne dođe do toga, istakao je Lončar. Govoreći o trenutnoj situaciji u Republici Srpskoj Bogdanić je rekao da je ona stabilna, da se na nekim područjima već provode tretiranja komaraca ali i da dalje ima velikih problema.

Najviše problema imamo u Bosanskom Šamcu koji je bio totalno poplavljen i s čijih dijelova se voda još nije povukla. I Doboj je jako stradao. Tamo je sve do visine 4-5 metara uništeno. I u selima u okolici Bijeljine, gdje se voda još nije povukla, imamo određenih problema, rekao je Bogdanić. On je posebno zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli građanima iz Republike Srpske u spašavanju. Spomenuo je među njima i helikoptere Hrvatske vojske kao i spasilačke službe koje su sudjelovale u spašavanju građana Bosanskog Šamca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.