Obavijesti

News

Komentari 125

Plenković: U pripremi su nove mjere, Stožer će ih sutra objaviti

Plenković: U pripremi su nove mjere, Stožer će ih sutra objaviti

Borimo se za bolji siječanj. Potrebno je dodatno smanjiti mobilnost i smanjiti druženja na minimum, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade

VIDEO

Premijer Andrej Plenković obratio se na početku sjednice. 

- Nakon pet virtualnih sjednica danas se ponovno fizički sastajemo - rekao je. Podsjetimo, Plenković je nakon 16 dana izolacije iz nje izašao jučer nakon što je prebolio i oporavio se od korona virusa. 

PRATITE UŽIVO: 

- Kao i na svakoj sjednici Vlade želim kazati nekoliko riječi o pandemiji. Kao što smo upozoravali, ovaj jesensko-zimski val puno je teži od prvog. Dnevni brojevi su jako visoki, kao i broj preminulih. Ohrabruje što imao 6,5 posto manje zaraženih u zadnjih tjedan dana. Zato želim još jednom zahvaliti našim liječnicima, medicinskim sestrama, svima koji daju sve od sebe da spase svaki ljudski život - poručio je. 

Vaganje nerada: Fuchs drži mir u školstvu, Beroš gubi kontrolu, dok Plenković ne trpi kritiku...
Vaganje nerada: Fuchs drži mir u školstvu, Beroš gubi kontrolu, dok Plenković ne trpi kritiku...

- Ni jedna mjera ne može uspjeti bez suradnje svakog bez nas. Zato ću po još jedan put ponoviti koliko je važno držati se jednostavnih pravila: držite distancu, nosite maske, perimo i dezinficirajmo ruke, prozračujmo prostore, odgodimo sva druženja i svedimo na minimum nekoliko tjedana unatoč blagdanima - rekao je. 

- Ključno je smanjiti druženja jer time prekidamo lanac prijenosa virusa. Veliki brojevi koje imamo pokazuju da se toga ne pridržavamo dovoljno. Kako bismo svi bili puno discipliniraniji, važno je da damo svoj doprinos. Mi bismo na taj način mogli postupno popuštati mjere, otvoriti ugostiteljske objekte i normalno živjeti. Trebat će nam još šest mjeseci da pribavimo sve doze cjepiva i cijepimo većinu populacije - poručio je Plenković i dodao da je nužno i formalnim ograničenjima spriječiti širenje. 

'Mjere moramo i dalje ciljano postrožavati, već u petak ćemo predstaviti što će se produljiti'
'Mjere moramo i dalje ciljano postrožavati, već u petak ćemo predstaviti što će se produljiti'

- U pripremi su nove mjere koje će Stožer sutra objaviti. Cilj je učiniti sve kako bi ovo blagdansko vrijeme proveli na što sigurniji način i da se situacija dodatno pogorša. Borimo se za bolji siječanj. Potrebno je dodatno smanjiti mobilnost i smanjiti druženja na minimum - poručio je. 

Osvrnuo se i na zdravstveni sustav.

- Osigurali smo zdravstvenu skrb svakom oboljelom. Premda je stanje teško, sustav je funkcionalan - dodao je.

- Rekli smo da nećemo imati policijski sat i tvrdi lockdown i pri tome stojimo - rekao je premijer i podsjetio da su osigurali sredstva za gospodarski oporavak nakon pandemije.

Bez žaljenja, bez isprike, bez imalo empatije. To nije liderstvo
Bez žaljenja, bez isprike, bez imalo empatije. To nije liderstvo

- Osigurali smo dovoljno cjepiva, 5.6 milijuna doza cjepiva, kako bi smo pokrenuli veliku nacionalnu kampanju cijepljena. Cijepljenje će krenuti čim EMA odobri cjepivo. Prvo će se cijepiti stariji i najugroženiji, radnici u domovima za starije i medicinske radnice. Cjepivo može biti učinkovito samo ako se cijepi dovoljan broj ljudi - rekao je Plenković. 

- Uvažavajući osobne slobode moramo biti svjesni da smo svi članovi iste zajednice i zato je cijepljenje važno - rekao je. Apelirao je posebno na mlade da ne planiraju druženja i odgode putovanja za bolja vremena.

- Smanjenje brojeva možemo očekivati samo ako se svi budemo odgodili veća druženja za Božić. Virus sigurno nije najbolji poklon svojim najmilijima za Božić - rekao je Plenković.

'Čudno bi bilo da se ova Vlada primi ozbiljnog posla i napravi neki iskorak za vlastitu zemlju'
'Čudno bi bilo da se ova Vlada primi ozbiljnog posla  i napravi neki iskorak za vlastitu zemlju'

Premijer se također osvrnuo na jučerašnji posjet ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova te na mjere pomoći gospodarstvu. Kaže kako smo ostvarili odlične rezultate.

- Dosad smo isplatili 7,7 milijardi kuna za plaće radnika u privatnom sektoru. To je više od 600.000 radnika, više od 100.000 poslodavaca - rekao je te dodao da Vlada nastavlja s mjerama od 4.000 kuna u djelatnostima koje su izrazito pogođene koronavirusom. Kroz HZZ je osigurano 500 milijuna kuna za tu mjeru za iduću godinu.

- Nastavit  ćemo čuvati svako radno mjesto dok god to bude potrebno - kazao je premijer.

Beroš: Bilježimo smanjenje broja zaraženih

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako bilježe smanjenje broja zaraženih, posebice u odnosu na prije tjedan dana i na prije dva tjedna. Pritisak na bolnički sustav i dalje raste. 

- Osiguravaju se i dodatni kapaciteti za liječenje pacijenata u zagrebačkim bolnicama - poručio je. 

- U usporedbi s tjednom ranije bilježimo blagi pad novozaraženih, no nema mjesta opuštanju. Kao i uoči Uskrsa pozivamo ljude da smanje druženja. Isključivo mjere koje se poštuju i provode mogu spasiti živote. Jedino sami možemo spriječiti prelazak virusa s jednih na druge - rekao je.

Božinović o nadzoru 

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović izvijestio je kako je od posljednje vladine sjednice utvrđeno 81 kršenje mjere samoizolacije te su evidentirana i tri kaznena djela širenja i prenošenja zarazne bolesti.

- Policijski službenici proveli su nadzor nad ukupno 7044 objekata, u jednom objektu utvrđeno je kršenje mjera odluka stožera. Temeljem zaprimljenih dojava utvrđeno je 81 kršenje mjere samoizolacije. Bit će podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirana su tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti - rekao je Božinović na sjednici vlade.

GLAS: Plenkovićev bezobrazluk prešao je sve granice. Za stanje koje imamo odgovoran je on...
GLAS: Plenkovićev bezobrazluk prešao je sve granice. Za stanje koje imamo odgovoran je on...

Izvijestio je da su inspektori ravnateljstva Civilne zaštite od zadnje sjednice vlade izvršili ukupno 985 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te su izdali 12 usmenih upozorenja.

- Pripadnici Državne intervencijske postrojbe su proveli 485 nadzora, utvrđeno je 113 nepravilnosti, na licu mjesta je otklonjeno njih 76. Na daljnje postupanje je upućeno 37 službenih zabilješki koje su se odnosile na kršenje mjera - kazao je Božinović.

Dodao je kako su operativne službe nastavile s opremanjem zdravstvenih ustanova, čiji su primatelji i ustanove socijalne skrbi s područja grada Zagreba i svih županija.

Plenković: Odluka ESLJP-a vrlo je pozitivna i dobra za Hrvatsku
Plenković: Odluka ESLJP-a vrlo je pozitivna i dobra za Hrvatsku

- U logističkim centrima ima 10,3 milijuna različitih artikala, znači nekih 760 tona zaštitne opreme. Ravnateljstvo je zaprimilo 70 uređaja za ventilaciju, dakle neinvazivnih respiratora koji su distribuirani medicinskim ustanovama. Također je planirana isporuka 33.000 komada FFP3 zaštitnih maski prema medicinskim ustanovama, a do kraja ovog tjedna isporuka još 100.000 tih maski - kazao je Božinović.

Vlada odobrila državnu potporu HŽ-u Cargo od 50 milijuna kn 

Vlada je u odobrila državnu potporu HŽ-u Cargo od 50 milijuna kuna, koja se provodi kao zajam s rokom povrata od šest mjeseci, s redovnom kamatnom stopom od jedan posto godišnje.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je na sjednici vlade kako se HŽ Cargo javio Ministarstvu sa zahtjevom za hitnu pomoć, s obzirom da mu je bitno narušena likvidnost te neće moći ispunjavati poslovne obveze u idućem razdoblju. 

Državna potpora HŽ Cargu od 50 milijuna kuna namijenjena je sanaciji te obvezuje HŽ Cargo na donošenje nužnih mjera plana kriznog upravljanja i plana restrukturiranja.

Potpora se provodi kao zajam s rokom povrata od šest mjeseci s redovnom kamatnom stopom u visini od jedan posto godišnje. Odluka, kazao je Butković, predstavlja akt na temelju kojeg se dodjeljuje potpora, a  kako je utvrđeno u Smjernicama o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u poteškoćama. 

HŽ Cargo, istaknuo je ministar, već provodi mjere financijske konsolidacije, optimizacije poslovanja, te su do sada provedenim mjerama značajno smanjeni troškovi poslovanja.   

Prijedlog zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata 

Prijedlogom zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, koji je Vlada uputila u saborsku proceduru sa sjednice u četvrtak, proširit će se broj korisnika prava te poboljšati njihov socio-ekonomski položaj.

- Pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim braniteljima želimo pružiti i civilnim stradalnicima. To je svakako dug naše države prema nevinim žrtvama iz Domovinskog rata - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavljajući zakon.

Prava civilnih stradalnika Domovinskog rata trenutno su regulirana Zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata iz 1992. godine, koji je do sada mijenjan čak 12 puta.

- Prema postojećem zakonu prava trenutno ostvaruje 1884 civilna stradalnika iz Domovinskog rata te 145 članova obitelji poginulih civila i unatoč tim brojnim izmjenama zakona i dalje mnogi nisu obuhvaćeni, a prava nisu prilagođena njihovim potrebama - rekao je Medved obrazlažući razloge predlaganja novoga zakona.

Njime se definira pojam civilnog stradalnika iz Domovinskog rata tako da će prava moći ostvariti i stradalnici koji to nisu mogli po važećem zakonu.

 - Zakon će obuhvatiti i civile stradale uslijed eksplozije minsko-eksplozivnih sredstava ili uporabe vatrenog oružja  u razdoblju od 17. kolovoza 1990. godine do 30. lipnja 1996. godine - rekao je Medved.

Omogućit će se i ostvarivanje prava članovima obitelji nestalih civila u Domovinskome ratu i prije nego što proglase svoje članove obitelji umrlima, otvorit će se rok za priznavanje statusa civilnog invalida iz Domovinskog rata po osnovu bolesti, uspostavit će se evidencija civilnih stradalnika, a predviđene su i mjere za poboljšanje  socioekonomskog položaja korisnika.

- Prava mogu ostvariti državljani Republike Hrvatske, ali i strani državljani uz uvjet da su u trenutku stradanja imali prebivalište u Hrvatskoj - istaknuo je Medved.

Procijenjeni broj novih korisnika statusnih prava temeljem ovog novog zakona je oko 2500, a novac je siguran u proračun, prema projekcijama za iduću godinu u iznosu od 30 milijuna kuna.

Vlada je u Sabor uputila i izmjene i dopune Zakona o sustavu civilne zaštite kojima se pravilno implementira dijela EU Direktive o kontroli i opasnosti od velikih nesreća koje uključuju opasne tvari, a odlukom o osnivanju Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske proširila je krug sadašnjih članova Vijeća.

Uskoro više... 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 125
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu