News

Komentari 14

'Nadam se da ćemo u 2 tjedna moći savladati 5000 građevina'

'Nadam se da ćemo u 2 tjedna moći savladati 5000 građevina'

Stvari su se na području Petrinje, Siska, Gline i okolice vjerojatno smirile, a sad tek slijedi procjena štete. Stanje nije dobro, a za mnogo će se kuća i zgrada predložiti rušenje, kaže stručnjak Atalić s Građevinskog fakulteta

Vjerujem da ćemo sutra krenuti s ozbiljnim pregledima. Ovdje će biti oko 150-250 ljudi, nadam se danas kiša neće omesti i da ćemo uspjeti sa svime. Onaj sustav procjene štete u Zagrebu je bio modificiran inženjerima, a tako smo napravili i danas za oštećenja ovdje, rekao je za Dnevnik Nove TV iz Petrinje Josip Atalić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: Petrinja nakon potresa

Nakon razornog potresa od 6.2 po Richteru koji je uslijedio dan nakon potresa od 5.0, mnoge su se kuće urušile, a gotovo da nijedna stara zgrada u centru nije ostala cijela.

- Kad se grade ove zgrade po današnjim propisima one bi izdržale potres jačine 6.5, a po mojim procjenama i više. A sasvim je očekivano da stare zgrade koje nisu projektirane očekivano za potres ovako reagiraju. Vrlo je malo novogradnje, uglavnom je sve stara gradnja - objasnio je stručnjak.

Puste ulice Petrinje s tek ponekim stanovnikom koji uklanja ruševine s ceste

Njegovi su se kolege našli u jednoj zgradi za vrijeme potresa te su bili zatrpani, ali srećom su preživjeli.

- Imali smo i jedan od teških trenutaka, dva inženjera ostala su nam zatrpana ispod krova, ali zahvaljujući dobroj komunikaciji i brzoj reakciji uspjeli smo ih izvući. Jedan volonter je iz bolnice odmah došao na teren nakon što su ga pustili - rekao je Atalić pa nastavio o stanju u Petrinji:

- Kolega Mario Uroš ovdje je proveo cijeli dan, vrlo je teška situacija. Kad vam se ne isplati popravljati zgradu, mora se predložiti rušenje, a mislim da ćemo tako nešto i savjetovati - istaknuo je stručnjak s Građevinskog fakulteta, a to je u HRT-ovoj emisiji '1 na 1 s Romanom Bolkovićem' potvrdio i premijer Andrej Plenković.

A sad kreće i procjena stanja u potresom pogođenim područjima.

Petrinja: Kuće označene sa slovom x trebaju se rušiti

- Čeka nas oko 5000 građevina, to je broj koji ćemo, nadamo se, moći savladati u dva tjedna - završio je Atalić.

Najčitaniji članci