Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Nagrada Fric: Svaka moja priča ima neki svoj posebni tonalitet

Express će po treći put dodijeliti prestižnu književnu nagradu Fric. Autor najbolje knjige fikcijske proze osvaja 75.000 kn. Dobitnik nagrade bit će poznat u siječnju '20. U konkurenciji je i književnica Sanja Lovrenčić

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
1 komentara

U svakom tekstu ima osobnih iskustava onoga tko piše, manje ili više primjetnih. Ova knjiga nije autobiografska. Moj doživljaj nalazi se u spomenutom ‘Prologu’. No moje iskustvo življenja utkano je u sve njezine stranice, rekla je književnica Sanja Lovrenčić.

KNJIŽEVNA NAGRADA Kandidati za 'Frica': Zbog kritika mi je teško doći doma

Ona je s romanom “Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost” s 12 književnika ušla u izbor za nagradu Fric za 2019. godinu, koju treći put dodjeljuje tjednik Express pod pokroviteljstvom Barcaffea. Pobjednik će osvojiti 75.000 kuna i mobilnu skulpturu.

- Knjiga je nastajala tijekom tri godine, koncept se mijenjao, a inspiracija je dolazila s raznih strana - iz onoga što sam doživljavala, primjećivala oko sebe, čitala... U knjizi ima nekih motiva koje vrlo dugo nosim u sebi i više ni ne znam točno odakle dolaze. No u tri godine pisanja ‘Kabineta’ imala sam sreću boraviti u nekoliko međunarodnih književnih rezidencija i mislim da je intenzivan rad među ljudima koji se jednako intenzivno bave svojim tekstovima pridonio mojoj koncentraciji i kreativnosti - rekla je književnica i dodala kako je ideja za roman bio posjet Švicarskoj.

KNJIŽEVNA NAGRADA Nominirana za Frica: Roman je nemoguće pisati bez discipline

- Neposredan povod bio je posjet istoimenome mjestu, koje zaista postoji i nalazi se u Švicarskoj. Taj moj doživljaj spominje se u knjizi, u završnom tekstu, koji nosi naslov ‘Prolog’. No stvarni kabinet bio je samo svojevrstan okidač za imaginaciju - od prve pomisli da bi se mogla napisati knjiga inspirirana tim kabinetom pa do početka pisanja romana prošlo je pet godina te se promijenilo mnogo toga - pa i vizija o tome kakva bi ta knjiga trebala biti - objasnila je književnica koju smo pitali koja je čar njezina romana.

- Pomalo je nepristojno hvaliti čari vlastitog teksta, no kad već pitate, rekla bih da su to invencija - knjiga se sastoji od mnoštva priča, izdvojenih i povezanih, svaka od njih ispričana je na drugačiji način, drugačijim glasom, u drugačijem tonalitetu - i ironija koja, nadam se, nije ni previše naglašena ni previše eksplicitna, ali prožima cijeli tekst. Osim toga, premda često skreće prema fantastičnom, knjiga se zapravo bavi prilično aktualnom tematikom, što bi također možda moglo biti zanimljivo čitateljima - objasnila je Sanja Lovrenčić.

BORIVOJ RADAKOVIĆ: Bojim se da su mnogi naši pisci dosadni. Da ne vladaju jezikom

Jedna je od rijetkih spisateljica koje se godinama predano i marljivo bave književnim i prevoditeljskim radom, bez ikakve primisli da snize ili prilagode svoje kriterije i prepuste se ugodnom toku mainstreama.

Ovogodišnja nagrada Fric bit će dodijeljena u siječnju 2020. godine.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message