News

Komentari 27

Najezda pčela nad Cvjetnim trgom zabrinula građane: 'Sad pčele, a kasnije dolaze stršljeni'

Najezda pčela nad Cvjetnim trgom zabrinula građane: 'Sad pčele, a kasnije dolaze stršljeni'

Zagrebačko Komunalno redarstvo zaprimilo je dopodne desetke dojava građana o roju pčela u centru grada, međutim, radi se o privremenim pojavama koje najčešće "odu same od sebe"

Prostor nad Cvjetnim trgom u Zagrebu u subotu dopodne ispunile su tisuće pčela koje su zabilježile i naše kamere, a desetci zabrinutih građana javili su se hitnim i gradskim službama koje su brzo reagirale.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Rojenje je sezonska pojava'

- Dopodne je bilo poziva građana zbog pčela u centru grada. Dojave smo proslijedili gradskom Uredu za poljoprivredu koji su brzo reagirali. Inače, to je normalno za ovo vrijeme, rojenje pčela je sezonska pojava - rekli su nam u gradskom Komunalnom redarstvu.

Kraj travnja i početak svibnja uglavnom obilježi rojenje pčela, a u lipnju dođu drugi insekti poput stršljena čije uklanjanje traže građani, rekli su nam i dodali kako se pri ovim dojavama zovu pčelari koji potom premjeste roj na sigurno mjesto van grada.

Nazvali smo pčelara u Velikoj Gorici koji nam je objasnio zašto se pojavljuju rojevi pčela te jesu li opasni za ljude.

- Matica liježe najviše jajašaca u proljeće. Liježu se mlade pčele zbog čega postaje pretijesno u košnici, te pčele koje su inače poznate kao životinje radilice, nemaju gdje odlagati nektar. Zatim izvuku matičnjake, iz njih se izlegne nova matica, a stara ide s drugim dijelom košnice van te nastaju rojevi - priča nam pčelar.

Dodaje i kako se pčela u roju ne treba bojati jer su pune meda te nemaju nagon za napadanjem, a sami rojevi su privremeni i uopće ih ne bi trebalo uklanjati jer staništa usred grada nisu njihova prirodna staništa pa brzo nastavljaju dalje.

Najčitaniji članci