Obavijesti

News

Komentari 11

Najmoćnije putovnice u 2021. godini: Japan na prvom mjestu, a i Hrvati ušli u top dvadeset

Najmoćnije putovnice u 2021. godini: Japan na prvom mjestu, a i Hrvati ušli u top dvadeset

Popis ovih top 10 putovnica ostaje gotovo nepromijenjen u odnosu na lani. Singapur je na drugom mjestu, zatim slijedi Južna Koreja koja dijeli treće mjesto s Njemačkom...

Prema CNN-u, citirajući izvještaj tvrtke 'Henley and Partners', koja od 2006. godine rangira putne isprave 199 zemalja, Japan je ponovno na vrhu popisa, budući da 'indeks putovnica' ne uzima u obzir privremena ograničenja. Japanska putovnica nudi mogućnost putovanja bez vize ili automatsko dobivanje vize na 193 odredišta širom svijeta.

Istraživači navode da je u prvom tromjesečju 2021. godine međunarodna mobilnost i dalje bila 12 posto razine prije pandemije, što znači da je 'jaz između teoretskog i stvarnog pristupa putovanju koji nude čak i dobre putovnice i dalje značajan'.

U stvarnom svijetu vlasnici japanskih putovnica trenutno imaju besplatan pristup na manje od 80 odredišta koliko i onih koji 'posjeduju' saudijsko arapsku putovnicu. Saudijsko arabijska putovnica se nalazi na 71.mjestu liste. 

Trenutno Saudijci mogu slobodno putovati u samo 58 zemalja. 

Popis ovih top 10 putovnica ostaje gotovo nepromijenjen u odnosu na lani. Singapur je na drugom mjestu s mogućnošću ulaska u 192 zemlje, zatim slijedi Južna Koreja koja dijeli treće mjesto s Njemačkom za ulazak u 191 zemlju. 

Na četvrtom mjestu su Finska, Italija, Luksemburg, Španjolska, na petom su Austrija i Danska, dok su Francuska, Irska, Nizozemska, Portugal i Švedska na šestom mjestu. 

SAD i Velika Britanija su na sedmom mjestu, zajedno sa Švicarskom, Belgijom i Novim Zelandom. Putovnice SAD-a i Velike Britanije su padale od 2014.godine. Vlasnici tih putovnica u teoriji mogu otići na 187 destinacija, a u stvarnosti na 61 destinaciju. 

Hrvatska je na 17. mjestu sa slobodnim ulaskom u 173 zemlje svijeta.

Od susjeda, Srbija se nalazi na 38. mjestu. Sjeverna Makedonija na 46. mjestu. Imaju ulazak u 126 zemalja, Crna Gora je na 47. mjestu i ima ulazak u 124 zemlje te konačno Bosna i Hercegovina koja se nalazi na 53. mjestu i ima ulaz u 117 zemalja.