Obavijesti

News

Komentari 1

Najviši sud EU-a presudio u korist Poljaka za 'švicarce'

Najviši sud EU-a presudio u korist Poljaka za 'švicarce'
1

Europski sud pravde (ECJ) presudio je u korist poljskih građana koji su uzeli hipotekarne kredite u švicarskim francima, omogućujući im da na domaćim sudovima traže konverziju kredita u poljske zlote

VIDEO

Približno 700 tisuća Poljaka uzelo je prije desetak godina hipotekarne kredite u stranim valutama, uglavnom u švicarskim francima, privučeni nižim kamatnim stopama. U međuvremenu je tečaj franka prema zlotu poskočio pa su prisiljeni plaćati znatno veće rate kredita no što su očekivali.

Poljskim su dužnicima sporne kreditne klauzule koje su bankama po njihovom mišljenju omogućile da jednostrano određuju tečaj inozemne valute pri izračunu mjesečnih rata otplate.

ECJ je presudio da je prema zakonima Europske unije moguće ukinuti nezakonite klauzule u ugovoru o hipotekarnom kreditu koji time i dalje ostaje valjan ili se može raskinuti, što de facto ovisi u želji klijenata.

- Prema direktivi, ugovor iz kojeg su uklonjene nepravedne klauzule ostaje obvezujuć za ugovorne strane kada su u pitanju ostale klauzule, utvrdili su europski suci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istodobno domaći zakoni trebaju omogućiti da ugovor iz kojeg su uklonjene nezakonite klauzule ostane na snazi, što "po svemu sudeći poljski zakoni dopuštaju", dodali su.

Tim će se pitanjem sada morati pozabaviti poljski sudovi.

Zajmovi u stranoj valuti ukupno dosežu 124 milijarde zlota (31 milijardu dolara) i čine gotovo trećinu svih hipotekarnih kredita u Poljskoj. Očekuje se da će presuda europskog suda potaknuti dužnike da u većoj mjeri tuže banke pred domaćim sudovima radi povrata preplaćenih iznosa.

Trenutno se na sudovima vodi više od 11 tisuća takvih sporova, s tim da je u prvoj polovini ove godine broj tužbi skočio za 39 posto, na 2.021, jer je smanjena naknada za njihovo pokretanje.

Poljska udruga banaka (ZBP) u srijedu je objavila će presuda najvišeg suda EU-a banke vjerojatno stajati manje no što su očekivale, procjenjujući trošak takve presude na najmanje 60 milijardi zlota (15,13 milijardi dolara) kroz razdoblje od nekoliko godina.

- Vjerujemo da poljski sudovi neće zbog presude ECJ-a apsurdno favorizirati potrošače koji imaju hipotekarne kredite u stranoj valuti, izjavio je na konferenciji za novinare Zdzislaw Pietraszkiewicz, predsjednik ZBP-a.

U Hrvatskoj je zahvaljujući zakonskim promjenama u 2015. godini većina kredita u stranoj valuti konvertirana u eure na teret banaka, podsjeća Reuters.

Na temelju nedavne presude Vrhovnog suda RH zajmoprimci mogu pojedinačno tužiti banke radi povrata preplaćenih iznosa. Banke su pak najavile da će se žaliti na presudu Ustavnom sudu RH i sudovima EU-a.

(mz)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...