Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
74 komentara

Nakon 126 godina: Konačno otkrili tko je bio Jack Trbosjek

Engleski biznismen Russell Edwards tvrdi da je uz pomoć poznatog biologa i biokemičara otkrio identitet najnotornijeg ubojice u povijesti Velike Britanije

24sata
Foto: 24sata
74 komentara

Identitet najozloglašenijeg kriminalca Velike Britanije navodno je razotkriven nakon punih 126 godina . Jack Trbosjek golica maštu kriminologa i ljubitelja misterija već više od stoljeća, a nakon najnovijih DNK testiranja vjeruje se da je njegov identitet konačno utvrđen.

Naime, biznismen Russell Edwards amaterski se bavi slučajem već godinama i na njemu je osobno angažirao i dr. Jarija Louhelainena , svjetski poznatog stručnjaka specijaliziranog u analizi genetskih dokaza s povijesnih mjesta zločina.

Ključan dokaz nađen je na šalu žrtve Catherine Eddowes . Genetski materijal s njega uspoređen je s DNK njenih potomaka, te potomcima više od stotinu osumnjičenih osoba. Koristeći najsuvremenije metode utvrđeno je da se DNK savršeno poklopio s jednim sumnjivcem - poljskim imigrantom pod imenom Aaron Kosminski .

[video: 965632 / ]

Ubojica koji je ušao u legendu i postao svojevrsni mit

Slučaj Catherine jedinstven je među Trbosjekovim žrtvama jer je nju jedinu ubio na otvorenom prostoru, u samom središu engleske metropole.

Jack Trbosjek vrebao je najopasnijim ulicama Londona 1888. godine i ubijao prostitutke. Smatra se da je ubio sveukupno pet žena, prvo im prerezavši grkljan, a onda ih je i sakatio vađenjem unutarnjih organa.

Sve od početka istrage Kosminski je bio jedan od glavnih osumnjičenih, ali krivnja mu nikada nije dokazana. On je umro u psihijstrijskoj bolnici u 56. godini života, od posljedica gangrene. U vrijeme ubojstava imao je svega 23 godine. Zbog načina sakaćenja sve do danas vjeruje se da je ubojica bio liječnik, kirurg ili mesar.

[video: 965631 / ]

Struka skeptična prema novom otkriću

Iako su novi dokazi najuvjerljiviji dosad, stručnjaci i dalje dvoje u njihovu apsolutnu pouzdanost. Naime, kada je Kosminski završio u psihijatrijskoj bolnici, utvrđeno je da se radi o osobi koja je paranoična, čuje glasove i jede hranu iz smeća.

Takve karakteristike nimalo ne pristaju osobi koja je očigledno pažljivo planirala svoje zločine i pedantno ih izvršavala. Postoje i dvojbe u pouzdanost provedenih DNK ispitivanja, koja će morati potvrditi još određeni broj stručnjaka prije nego će se potraga za Jackom Trobosjekom moći smatrati zaključenom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message