Obavijesti

News

Komentari 112

U Saboru 'paljba' na Opačić: 'Nije na vama da dijelite lekcije'

U Saboru 'paljba' na Opačić: 'Nije na vama da dijelite lekcije'
7

Hrvatski sabor vraća se radu nakon dva tjedna stanke, a sedmu sjednicu nastavit će raspravom o Vladinom konačnom prijedlogu novog Zakona o dadiljama

VIDEO

Odmah na početku sjednice Sabora Davorin Mlakar (HDZ) je u ime Kluba zastupnika HDZ-a tražio stanku od 20 minuta.

- S obzirom na učestale primjedbe i veliku zabrinutost građana iz jedinica lokalne samouprave, koji se tiču postupanja policije s obzirom na provedbu Zakona o prebivalištu, tražimo stanku od 20 minuta - rekao je Mlakar. Stanku su odmah potom tražili i zastupnici SDP-a, HDSSB-a i Hrvatski laburisti.

Leko je odobrio 10 minuta stanke.

Mlakar pozvao ministra unutarnjih poslova u Sabor

Nakon stanke prvo se obratio Mlakar. Poručio je kako se kontrole, kakve bi se trebale provoditi prema Zakonu o prebivalištu, ne provode u Vukovaru iako su građani pozivali kako je ondje puno manje birača nego ih je upisano.

- Ovo je nastavak politike vladajuće stranke koja dovodi u pitanje zakonitost ovih izbora - zaključio je Mlakar. Pozvao je ministra unutarnjih poslova da dođe u Sabor i odgovori zašto policija ne provodi zakon.

- Čini nam se da je otišao krivi gospodin Ostojić - zaključio je.

Igor Dragovan (SDP) nije se složio s njim te je ustvrdio kako zakonitost izbora nije dovedena u pitanje.

- Jedna smo od rijetkih zemalja, koja ima više birača nego građana. Konačno u tu tematiku uvodimo reda - rekao je Dragovan.

Borzan: Dadilje su potpuno nezaštićene 

Zastupnici sada raspravljaju o Zakonu o dadiljama. U ime Kluba SDP-a govorila je Biljana Borzan.

- Postoji crno tržište za sve. Te žene su potpuno nezaštićene za posao za koji je potrebno puno ljubavi i strpljenja. Dadilje su radile na crno, jer drugačije nisu mogle. Sustav je bio potpuno neuređen i nereguliran. Sad konačno uvodimo reda - rekla je Borzan. Dodala je kako se roditeljima olakšava odabir dadilje. Više se do dadilje, kaže, neće dolaziti usmenom predajom nego će za to postojati uređen sustav, u kojem će roditelji moći odabrati adekvatnu osobu.

- Ovaj zakon je spas za dadilje, spas za roditelje, a koristi ima i država, jer Hrvatska postaje uređenija država - zaključila je.

Oporbeni zastupnici skrenuli pozornost na djecu s teškoćama u razvoju

Raspravljajući o Zakonu o dadiljama, oporbeni zastupnici, među kojima Josip Salapić (HDSSB) i Stjepan Milinković (HDZ) skrenuli su pozornost na djecu s teškoćama u razvoju. Pitali su se hoće li dadilja moći kvalitetno i stručno čuvati određeni broj djece, ako je jedno od njih dijete s većom teškoćom u razvoju. Stjepan Milinković dotakao se Centra za rehabilitaciju Stančić.

'Očito na ovoj temi mnogi pobiru političke poene'

Javila se ministrica Milanka Opačić, jer smatra da je rasprava krenula u smjeru u kojem ne bi smjela ići.

- Očito danas, kad su upaljene kamere, mnogi misle da na ovoj temi moraju pobirat političke poene. Mislim da najbolje političke poene možete pobrat kad podržite nešto što je dobar projekt - poručila je Opačić, a onda se obratila Milinkoviću.

- Ako ste odlučili da danas skupljate poene preko leđa djece s posebnim potrebama, lijepo vas molim da to ide na vašu savjest - rekla je ministrica te dodala kako u zadnjih godinu i pol u proračunu niti jedna lipa nije skinuta Ministarstvu socijalne politike i mladih te da niti jedno socijalno pravo nije oduzeto. Zaključila je kako se treba raspravljati argumentima, kao što ona čini umjesto da se skupljaju politički poeni.

Krenula je paljba na nju.

Šuker tražio da Leko upozori Opačić zbog ponašanja

- Nije njeno da drži političke lekcije. Njeno je da brani zakon. Ako hoće govoriti o argumentima neka odgovori roditeljima djece u domu Stančić - poručio je Šuker ministrici te Leki poručio da bi je trebao upozoriti zbog njezina ponašanja.

- Političke ocjene se mogu i trebaju iznositi, kao što ih vi iznosite. Nije Vlada nepolitičko tijelo niti je ministar nepolitička osoba. Dakle, niste u pravu - rekao je Leko Šukeru. Opačić se usprotivio i Dinko Burić (HDSSB).

- Razočaran sam ovim vašim nepotrebnim istupom. Vi, članovi Vlade, vodite računa o tome da ste vi birani od strane zastupnika, a ne obratno i nemojte doživljavati sve kritički. Nećete valjda očekivati da ćemo reći da je baš sve idealno. Nemojte si dozvoliti da dijelite lekcije - oštar je bio Burić.

'Terminologiju morate znati i u pola noći'

Laburist Branko Vukšić rekao je kako istup Milanke Opačić nije povreda Poslovnika već parlamentarizma.

- Molim vas pristojnosti, ništa više - poručio je. Josip Borić (HDZ) rekao joj je kako istup nije bio korektan, ali da je bio u skladu s politikom Vlade. Podsjetio je kako je današnja izvršna vlast bila osjetljiva na slične nastupe bivših ministara iz neke druge Vlade. Toga se sjetio i predsjednik Sabora Josip Leko.

- U ovom Saboru je ponašanje izvršne vlasti bilo daleko, daleko arogantnije nego sada - rekao je Leko. Javila se Đurđica Sumrak (HDZ). Osim što je Opačić prigovorila zbog njezinog istupa, poučila ju je i terminologiji.

- Spomenuli ste djecu s posebnim potrebama. Gospođo ministrice, to su djeca s poteškoćama u razvoju. Terminologiju morate znati i u pola noći, kad vas netko zbudi ili negdje zatekne na nekom iventu. Ne može vam se ovo desiti - rekla je Sumrak.

Nakon  Zakona o dadiljama,zastupnici raspravljaju o Zakonu o minimalnoj plaći. Prijedlog je obrazložio ministar Mirando Mrsić, koji je rekao kako je iznos minimalne plaće od lipnja 2010. godine od 2.814 kuna zadržan do danas. Izmjenama zakona osigurava se da minimalac do 31. prosinca ove godine iznosi 2.984 kune, odnosno 170 kuna više.

Time se Vlada nedavno pohvalila i na svojoj Facebook stranici, što kod građana nije izazvalo preveliko oduševljenje.

"Blago nama s vama", "Smanjite svoje plaće pa možete dignuti za još 300 kn" i "Prestanite radije rasprodavat državu i izigravat naše povjerenje" samo su neki od komentara koje su bijesni građani ostavili na Vladinom Facebooku.

Sjednica se nastavlja nakon dva tjedna stanke

Hrvatski sabor vratio se radu nakon dva tjedna stanke, a sedmu sjednicu nastavljaju raspravom o Vladinom  konačnom prijedlogu novog Zakona o dadiljama. 

Novi Zakon o dadiljama izbacuje mogućnost da se one registriraju kao trgovačka društva. Određen je i maksimalan broj djece koja se mogu čuvati na jednom mjestu kako se ne bi ugrozili vrtići.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.