Obavijesti

News

Komentari 121

Nakon otkrića 24sata, Hrebak raspustio ogranke HSLS-a: Bio sam šokiran rečenim na snimci!

Nakon otkrića 24sata, Hrebak raspustio ogranke HSLS-a: Bio sam šokiran rečenim na snimci!

Direktorica Eko Moslavine Adrijana Cvrtila svjedočila je kako su joj njen stranački šef Davor Kljakić (HSLS) i gradonačelnik Zlatko Babić (HDZ) nalagali i kupovinu vijećnika i uhljebljivanje podobnih u tvrtki

- Ostao samo šokiran snimkama koje ste objavili. To sigurno nije primjereno za jednu liberalnu stranku i sigurno nije način na koji ja vidim vođenje stranke i politike - rekao nam je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

On je donio odluku o raspuštanju i županijske organizacije HSLS-a i kutinskog ogranka stranke. Povod je otkriće 24sata o kupovini vijećnika i uhljebljivanju u Kutini.  Davor Kljakić je predsjednik županijskog HSLS-a, u koaliciji je s HDZ-om i na gradskoj i županijskoj razini. Predsjednik je i gradskog vijeća Kutine gdje HSLS ima tri vijećnika i podržava HDZ-ova gradonačelnika Zlatka Babića. U obrazloženju raspuštanja županijske organizacije jasno stoji da su razlog Kljakićeva afera.

Priznanje kupljenog vijećnika: "Ne mogu mi ništa dokazati, sve smo usmeno dogovorili..."
Priznanje kupljenog vijećnika: "Ne mogu mi ništa dokazati, sve smo usmeno dogovorili..."

24sata su prvo objavili svjedočanstvo Adrijane Cvrtile, također članice HSLS-a.  Cvrtila je direktorica kutinske tvrtke Eko Moslavina, a u ekskluzivnoj ispovijesti za 24sata, opisala je kako je godinama  uhljebljivala niz HDZ-ovaca i HSLS-ovaca. Također, svjedočila je kako je potpisivala ugovore o zapošljavanju kojima su kupovani vijećnici potrebni za podršku HDZ-ovom gradonačelniku Kutine Zlatku Babiću i njegovom koalicijskom partneru HSLS-u kojeg je vodio Davor Kljakić. Radi se o ozbiljnim kaznenim djelima za koja su zakonom predviđene zatvorske kazne, a dosad je za takvu trgovinu jedini osuđen bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. 
 Detaljno nam je opisala kako su dizali cijene, otpuštali ljude, uhljebljivali podobne, preko tvrtke kupovali vijećnike u zamjenu za glasove na vijeću, a samo od zapošljavanja po nalogu Babića i Kljakića, firmi je napravljena šteta od oko 2,4 milijuna kuna. Među zaposlenima su članovi HDZ-a, HSLS-a, Kljakićev kum, šefica  mjesnog odbora, djeca i bračni drugovi političkih partnera... Cvrtila je sve prijavila Uskoku.

Imamo snimke uhljebljivanja u Kutini: "Ma nek čisti papire, skuplja, je*em im mater!"
Imamo snimke uhljebljivanja u Kutini: "Ma nek čisti papire, skuplja, je*em im mater!"

Kljakić i Babić su sve opovrgavali, ali 24sata su objavila i ekskluzivne snimke na kojima se čuje kako Kljakić traži zapošljavanje, prijeti i naređuje da oni politički podobni ne mogu dobiti otkaz. Objavili smo i poruke kupljenog vijećnika u kojem kaže da je s Babićem dogovorio zapošljavanje sina u zamjenu za podršku u vijeću. Drugi kupljeni vijećnik je također sve priznao u tajnoj snimci i nadao se da nema dokaza za tu političku trgovinu. 

- Očekujem da Kljakić shvati što je učinio i stavi sve svoje mandate na raspolaganje - poručuje sad Hrebak. 

Za petak je sazvana i statutarna komisija koja će odlučiti hoće li Kljakić biti izbačen iz stranke. Vrlo je vjerojatno da hoće. Hrebaka pitamo zašto nije ranije reagirao jer je upozoren na nepravilnosti. Kaže da nije znao sve ove detalje i da se radilo o sukobu dvije struje u stranci.