Obavijesti

News

Komentari 5

Nakon poplava: 'Kad naprave tunel, mirno ćemo spavati...'

Nakon poplava: 'Kad naprave tunel, mirno ćemo spavati...'
6

NEIZVJESNO U vrgoračkom selu obnova ide dobro nakon poplave. No tunel koji bi to spriječio gradit će se pet godina

VIDEO

U Kokorićima, selu u vrgoračkom kraju čiji su stanovnici na izmaku prošle godine, u prosincu, vodili danonoćnu borbu s vodama podzemne rijeke Betini, čiji su izvori proradili, a rijeka se izlila na plodno kokoričko polje, ali i u kuće, iz kojih su stanovnici pred vodenom stihijom spašavali živu glavu, vikend protječe radno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sin i poplava 01:21

Na sve strane čuje se zvuk traktora, sade se krumpiri, dio je stanovnika u plastenicima koji su u prosincu bili pod vodom, a dio je zabavljen obnovom obiteljskih kuća, u kojima je nakon povlačenja vode ostala pustoš. Prije nekoliko dana počela je obnova. Vlada RH ispunila je svoje obećanje, Kokorićanima oštećenim u poplavi stiže novac. U vrijednosti od 3,058.655 kuna, potpisano je 37 ugovora sa stanovnicima kojima su stradale kuće i gospodarski objekti.

- Imamo razloga biti zadovoljni te zahvaljivati Bogu i svim dobrim ljudima koji su nam pomagali u one teške dane - dočekuje nas Novenka Pervan, koja je na vrlo teško proživljavala dane poplave jer su joj sinovi imali Covid-19, kuća poplavljena, a ona im je danima tek mogla čuti glas i na pristojnoj udaljenosti razgovarati s djecom. Malo dalje Ivan Pleić s prijateljima obnavlja svoju kuću. Zadovoljan je, kaže, brzinom isplate štete.

- Sve je uredu, dobili smo pedeset posto iznosa procijenjene štete, ostatak će nam uplatiti kad u grad Vrgorac donesemo račune po troškovniku - kaže Ivan. Frane Pervan danima se borio s bujicom.

Baka iz Kokorića i unuci zajedno za Novu godinu: 'Hvala Bogu, najbitnije je da smo sad svi tu'
Baka iz Kokorića i unuci zajedno za Novu godinu: 'Hvala Bogu, najbitnije je da smo sad svi tu'

- Najprije podrumi, a onda kat kuće. Sve mi je uništeno. Mogao sam samo gledati kako voda svaki dan nadire i nemoćno sklapati ruke. Vidite ovdje na prvom katu vodostaj je bio metar i sedamdeset centimetara - kaže Frane i pokazuje crvenu crtu, oznaku koja ostaje kao trajni podsjetnik na dane poplave.

- Ja sam visok dva metra i nadodaj još pedeset centimetara. Eto tolika je bila visina vode. Meni je šteta procijenjena pošteno, ali ja nisam krenuo s obnovom jer ono što smo mi proživjeli nije niti malo lako, s majkom koja ne vidi i malim djetetom. Mi smo dali prijedlog Gradu Vrgorcu i Splitsko-dalmatinskoj županiji da se maknemo od vode jer imamo staru kuću ovdje gore, koju bismo obnovili. Sve osim toga je strah u kostima gledati hoćeš li nakon dva dana kiše morati ponovno iseljavati i opet gledati da se netom obnovljeno ponovno uništava. Nitko od nas neće mirno spavati idućih pet godina dok se obećani tunel ne napravi - kaže Frane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"