News

Komentari 0

Nakon poruka WHO-a o koroni, indeksi porasli na Wall Streetu

Nakon poruka WHO-a o koroni, indeksi porasli na Wall Streetu

Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, no ulagači su zabrinuti dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni utjecaj na gospodarstvo

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, nakon poruka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je proglasila globalno izvanredno stanje zbog koronavirusa, a ulagače su ohrabrili i solidni poslovni rezultati američkih kompanija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dow Jones ojačao je 124 boda ili 0,43 posto, na 28.859 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 3.283 boda, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 9.298 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili pod pritiskom zbog širenja koronavirusa u Kini i izvan te zemlje.

Od tog je virusa u Kini dosad umrlo 213 ljudi, a zaraženo ih je više od 9.700, pri čemu su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim provincijama.

Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, no ulagači su zabrinuti dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni utjecaj na gospodarstvo.

No, kasnije su indeksi na Wall Streetu nadoknadili gubitke jer su ulagače ponešto umirile poruke Svjetske zdravstvene organizacije, koja je proglasila globalno izvanredno stanje zbog koronavirusa.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik WHO-a poručio je da svijet svjedoči pojavi bolesti bez presedana na koju su dati odgovori bez presedana.

- Ova objava nije iskaz nepovjerenja prema Kini. Naša najveća zabrinutost je mogućnost da se virus proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sustavima -  kazao je.

Objava međunarodnog izvanrednog stanja predstavlja preporuku svim zemljama da sprječavaju ili ograničavaju širenje bolesti preko granica istovremeno izbjegavajući nepotrebna blokiranja trgovine i putovanja.

- Tržište računa na to da će uskoro loše vijesti o koronavirusu dosegnuti vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije. Poduzete su mnoge mjere i u jednom će se trenutku pojaviti svjetlo na kraju tunela, pa je tržište postalo konstruktivno - kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

Ulagače su ohrabrili i solidni kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

Od više od 120 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih gotovo 70 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 0,7 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.

Jučer su, među ostalim, bolje rezultate od očekivanja objavili Microsoft, Tesla Motors i Amazon.com, pa su cijene dionica tih kompanija snažno porasle.

S druge strane, cijena dionice Facebooka oštro je pala jer je ta društvena mreža izvijestila o snažnom rastu troškova i poručila da se očekuje usporavanje rasta jer je njezino poslovanje ušlo u zrelu fazu.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,36 posto, na 7.381 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,41 posto, na 13.157 bodova, a pariški CAC 1,40 posto, na 5.871 bod.

Interaktivna karta: Pratite kako se širi zaraza koronavirusom

Najčitaniji članci