Obavijesti

News

Komentari 191

Koronavirus sve bliže: Italija pa Njemačka, ukupno 213 mrtvih

Koronavirus sve bliže: Italija pa Njemačka, ukupno 213 mrtvih
3

Njemačke zdravstvene vlasti priopćile su u četvrtak da su identificirale peti slučaj koronavirusa u zemlji kod zaposlenice koja radi u istoj tvrtki kao i četvero zaraženih u južnoj saveznoj pokrajini Bavarskoj...

VIDEO

Koronavirus je "povrđen kod zaposlenice tvrtke u Starnbergu u kojoj radi i četvero zaraženih", navodi se u priopćenju bavarskog ministarstva zdravstva koje dodaje da će u petak objaviti opširnije informacije.

POGLEDAJTE VIDEO:

U Kini još 42 umrlih od virusne upale pluća, ukupno 213

U epidemiji virusne upale pluća u Kini umrle su još 42 osobe u pokrajini Hubeju, u središtu zemlje, priopćile su u petak mjesne zdravstvene vlasti.

Nakon ovog, dosad najvećeg broja umrlih u jednom danu (30. siječnja), broj žrtava koronavirusa koji se pojavio u prosincu popeo se na 213 a potvrđena su 1.982 nova slučaja, priopćilo je kinesko državno zdravstveno povjerenstvo (NHC).

Time se ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini penje na 9.692 do 30. siječnja navečer, navodi NHC u priopćenju.

Interaktivna karta širenja virusa:

Koronavirus u susjedstvu: Dva slučaja zaraze potvrdili u Italiji
Koronavirus u susjedstvu: Dva slučaja zaraze potvrdili u Italiji

Virus je nastao nedavno

Analizom 10 genskih sekvenci novog coronavirusa (2019-nCoV) dobivenih iz uzoraka devet pacijenata iz Wuhana, a koji su se pokazali gotovo identičnima, stručnjaci su zaključili da je virus nastao nedavno, da je potekao iz jednog izvora te da ga se može relativno jednostavno dijagnosticirati.

Pokretanje videa...

Karantena za oboljele od korona virusa 01:18

Kineski znanstvenici također smatraju da su šišmiši najvjerojatnije bili prvotni domaćini novog koronavirusa, ali i da se na ljude prenio preko neke druge životinje koja se prodaje na tržnici u Wuhanu. 

Inače, novi koronavirus najsličniji je dvama virusima SARS-a koji su također potekli od šišmiša, a slično se i veže te ulazi u ljudske stanice. 

Dramatično: WHO proglasio globalnu opasnost zbog virusa
Dramatično: WHO proglasio globalnu opasnost zbog virusa

WHO proglasio globalno izvanredno stanje zbog koronavirusa

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastali su se u četvrtak i proglasili globalno izvanredno stanje zbog koronavirusa koji je do sada ubio 170 osoba, dok sve više zrakoplovnih kompanija obustavlja letove za Kinu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik WHO-a je oduku objavio nakon sastanka odbora za izvanredna stanja, skupine nezavisnih stručnjaka, te organizacije održanog u četvrtak.

Tedros na konferenciji za tisak u Ženevi rekao da smo proteklih tjedna svjedočili pojavi bolesti bez presedana na koju su dati odgovori bez presedana.

- Da budem jasan, ova objava nije iskaz nepovjerenja prema Kini, istaknuo je.

- Naša najveća zabrinutost je mogućnost da se virus proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sustavima, dodao je.

Objava međunarodnog izvanrednog stanja predstavlja preporuku svim zemljama da sprječavaju ili ograničavaju širenje bolesti preko granica istovremeno izbjegavajući nepotrebna blokiranja trgovine i putovanja.

Na kruzeru je pet Hrvata: Oba testa na koronavirus negativna
Na kruzeru je pet Hrvata: Oba testa na koronavirus negativna

Riječ je preporukama zdravstvenim sustavima u svijetu za privremene mjere koje uključuju snažnije praćenje i pripremu te mjere za ograničavanje širenja virusa.

Svi smrtni slučajevi do sada dogodili su se u Kini gdje je, na ilegalnoj tržnici divljim životinjama u gradu Wuhanu, vjerojatno izbio virus.

Ukupno je potvrđeno da je preko 8 100 osoba na svijetu zaraženo koronavirusom koji izaziva simptome poput prehlade, a njime je već zaraženo više ljudi nego SARS-om za vrijeme epidemije 2002. i 2003.

Preko sto slučajeva zabilježeno je u drugim zemljama, od Japana do Francuske i SAD-a, zbog čega su brojne tvrtke ograničile putovanja u Kinu.

Air France pridružio se u četvrtak drugim velikim zrakoplovnim kompanijama i zabranio letove u Kinu, nakon što su sindikati kabinskog osoblja zrakoplova tražili privremeno zaustavljanje letova Air Francea za Peking i Šangaj.

- Glavni prioritet Air Francea su zdravlje i sigurnost korisnika i zaposlenika, priopćio je Air France, dodajući da su letovi u Kinu suspendirani do 9. veljače "nakon pomnog razmatranja razvoja situacije".

Ministarstvo javlja: Na kruzeru u karanteni je i petero Hrvata
Ministarstvo javlja: Na kruzeru u karanteni je i petero Hrvata

British Airways i Lufthansa su prije Air Francea privremeno ukinuli letove u Kinu, kao i španjolska Iberia, skandinavski SAS, nizozemski KLM, indonezijski Lion Air i brojne druge zrakoplovne tvrtke.

Izraelsko ministarstvo zdravstva u četvrtak je objavilo da neće dozvoliti slijetanje u izraelske zračne luke zrakoplovima koji lete iz Kine, dok je izraelska zrakoplovna tvrtka El Al suspendirala letove u Peking do 25. ožujka.

Ruska državna željeznica je pak u četvrtak povukla odluku o obustavi prijevoza u Kinu, nakon što je interveniralo ministarstvo prometa, prenosi Reuters.

SAD upozorava građane da ne putuju u Kinu, broj umrlih veći od 200

Vlasti SAD-a upozorile su Amerikance da ne putuju u Kinu, dok se broj umrlih popeo na 213 u petak, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalno izvanredno stanje.

U svome proglasu o putovanjima, State Department je upozorio da je putovanje u Kinu jednako opasno kao ono u Afganistan i Irak, ističući na svojoj web stranici: „Ne putujte u Kinu zbog novog koronavirusa koji se pojavio u Wuhanu.“

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je parlamentu da je vlada odlučila podići razinu pripravnosti za Kinu, pozivajući građane da izbjegavaju putovanja u tu zemlju koja nisu hitna.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je međutim da organizacija "ne preporučuje – i zapravo se protivi zabrani putovanja" u Kinu ili trgovanja s Kinom.

Broj smrtnih slučajeva u provinciji Hubei popeo se na 204, a 9692 osobe zaražene su diljem zemlje, rekli su kineski zdravstveni dužnosnici. 129 slučajeva prijavljeno je izvan Kine u 22 zemlje, no nema smrtnih slučajeva izvan Kine.

Raste međunarodna zabrinutost zbog novog koronavirusa koji se pojavio u prosincu u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, prvenstveno zbog brzog širenja i činjenice da znanstvenici još uvijek ne mogu reći koliko je smrtonosan ili zarazan.

Sav zračni promet između Italije i Kine će se obustaviti, rekao je talijanski premijer Giuseppe Conti, poduzimajući drastičnije mjere od većine drugih zemalja, nakon što je Italija potvrdila prve slučajeve virusa kod dvoje kineskih turista.

Još zrakoplovnih kompanija obustavilo je letove u unutrašnjost Kine, uključujući Air France, KLM SA, British Airways, Lufthansu i Virgin Atlantic, dok su druge smanjile broj letova.

Strane vlade evakuirale su svoje građane iz provincije Hubei te ih drže u karanteni.

Ekonomski utjecaj

Svjetske burze bile su stabilne u petak nakon što je WHO pohvalio pokušaje Kine da suzbije virus.

- Strah od rizika zaraze već je očigledan na globalnim financijskim tržištima, rekao je u petak Moody Investors Service.

Kineske statistike kažu da je umrlo tek nešto više od dva posto zaraženih, sugerirajući da je virus manje smrtonosan od koronavirusa koji su 2002. i 2003 izazvali SARS i MERS.

No ekonomisti strahuju da bi utjecaj mogao veći nego onda kad je izbio SARS, koji je ubio oko 800 ljudi, a globalnu ekonomiju košao je 33 milijarde dolara, s obzirom da je udio Kine u svjetskoj ekonomiji danas puno veći.

U Kini će tisućama tvorničkih radnika biti problematičan povratak na posao s praznika povodom nove lunarne godine, zbog restrikcije putovanja. Velike kompanije kao što su Alphabet Inc's Google i švedska IKEA zatvorile su poslove tamo.

Obitelj pacijenta proglašenog mrtvim od posljedica koronavirusa pretukla je barem jednog liječnika u Wuhanu.

Novi slučajevi se prijavljuju u svijetu svaki dan, potiče se otkazivanje putovanja, raste potražnja za zaštitnim maskama za lice, dok rastu i antikineski sentimenti u nekim mjestima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca