Obavijesti

News

Komentari 42

Nakon tri godine shvatili da ga nema: 'Nije se vratio u zatvor'

Nakon tri godine shvatili da ga nema: 'Nije se vratio u zatvor'
1

Optuženi je otišao na operaciju u bolnicu nakon čega se trebao prijaviti natrag u zadarski zatvor. No, to nije napravio, a da ga nema su institucije primijetile tek nakon osam ročišta na kojima se nije pojavio

VIDEO

Županijski sud u Zadru odlučio je kako će Zdravku Turčiću ipak suditi u odsutnosti, nakon što je prije skoro 20 godina optužen za 18-milijunsku zloporabu položaja u tvrtku Turist na Pagu. 

Sud je prihvatio taj prijedlog nakon što je prije toga održano čak osam ročišta pri čemu je Turčiću poziv dostavljen na dvije adrese u Zagrebu. On se ni na jedan nije odazvao, obzirom da je u bijegu. Nakon što je pušten na liječenje i bio primoran javiti se natrag u zatvor nakon što izađe iz bolnice, Turčić to jednostavno - nije napravio. U bijegu je od 2013. godine kad se trebao javiti na daljnje izvršavanje kazne. 

Da se nije vratio iz bolnice u zatvor shvatili su tek na raspravi zakazanoj 2016. godine. 

- Dostava poziva nije bila uredna pa se ispostavilo da se optuženi nije vratio na izdržavanje kazne iz bolnice gdje je bio na operaciji - rekao je na početku suđenja sudac Hrvoje Visković. Uprava za zatvorski sustav izvijestila je Županijsko državno odvjetništvo da se Turčić ne nalazi trenutno u nekoj od kaznionica jer se 17. veljače 2015. godine nije vratio s liječenja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovo nije prvi put da je Turčić iskoristio odobren prekid kazne zatvora. Isto je napravio 2012. godine kada se u zadarski zatvor nije vratio iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke toplice. Tada je također bila raspisana tjeralica, ali je pronađen sredinom veljače iduće godine. 

Bez adrese 

Za njime je ponovno raspisana tjeralica 2016. godine, a provjerom je utvrđeno da se ne nalazi na prijavljenoj adresi u Zagrebu, kao ni da više nema nigdje prijavljeno prebivalište ni boravište. 

- Kako optuženik unatoč proteku vremena od tri godine od raspisivanja tjeralice do danas nije pronađen, valja zaključiti da se i dalje nalazi u bijegu, odnosno da nije dostižan državnim tijelima, što su sve razlozi da se optuženiku sudi u odsutnosti - navodi se u rješenju Županijskog suda u Zadru kojeg je 26.veljače potpisala Dijana Grancarić, predsjednica Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zadru koji je dvadeset godina od početka cijele priče prihvatio realnu opasnost od nastupa zastare kaznenog progona.

Boje se zastare 

Dodaje kako je važno da se optuženiku sudi u odsutnosti jer je kaznena djela počinio prije 20-ak godina, a ukoliko se odugovlačenje nastavi postoji mogućnost da bi slučaj mogao otići u zastaru

Turčić se tereti za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službenih isprava od 1996. do 2000. godine. Osuđen je i na godinu zatvora nakon što mu je policija pronašla arsenal oružja u njegovoj kući u Kumrovcu 2010. godine, a procesuirane su mu i dvije prijevare, piše Slobodna Dalmacija. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...