Obavijesti

News

Komentari 100

'Nalazimo se u neobjavljenom ratu. Toga treba biti svjestan'

'Nalazimo se u neobjavljenom ratu. Toga treba biti svjestan'
1

Izrazito radikalne prijetnje došle su do granica NATO-a. Duboko u Europi suočeni smo sa svim oblicima specijalnog, hibridnog,  psihološkog ratovanja, kaže Buljević

VIDEO

Hrvatska je već sedam godina punopravna članica NATO-a. O tome koliko se Hrvatska vojska u tih sedam godina modernizirala i što je dobila članstvom za Dnevnik HRT-a govorio je ministar obrane Josip Buljević.

- Ulazak u NATO savez je bio veliki dan za Hrvatsku. Tada smo počeli formalizirati odnose sa euroatlantskom zajednicom što je bio i prioritet naše države. Situacija prije sedam godina je bila nešto drugačija nego što je danas. Tada su prijetnje izgledale da su daleko od granica NATO saveza i daleko od granica Hrvatske. Danas je situacija ponešto drugačija. Izrazito radikalne prijetnje došle su do granica NATO-a - rekao je Buljević. 

Napomenuo je da se na istoku Europe suočavamo sa situacijom da nepovredivost granica više nije aksiom koji je zadan, dok se na jugoistočnom krilu Saveza suočavamo sa stvaranjem terorističke zločudne tvorevine koja krši sve civilizacijske norme. 
- Duboko unutar Europe suočavamo se sa svim oblicima specijalnog, hibridnog,  psihološkog ratovanja. Članice NATO-a trebaju biti svjesne da se nalazimo u neobjavljenom ratu - rekao je ministar obrane. 

'Hrvatska treba ratno zrakoplovstvo'

Buljević je govorio i odluci o ratnom zrakoplovstvu.

- Mi smo stava da treba čuvati borbenu komponentu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Do kraja godine ne znam hoćemo li donijeti odluku o kupovini aviona, no ta odluka nije na Ministarstvu obrane, to je pitanje šireg društvenog konsenzusa - rekao je Buljević.

Što se, pak, tiče istrage o remontu MIG-ova ministar je rekao da to vodi državno odvjetništvo.

- Mi smo poduzeli sve što je u našoj moći. Kada smo došli do saznanja o nepravilnostima, mi smo odradili svoj dio, a sada je stvar preuzeo DORH i policije i oni nastavljaju s istragom - rekao je ministar.

Obavezni vojni rok: Nema novca niti razine ugroze

Dotaknuo se i pitanja obaveznog služenja vojnog roka.

- Od 2008.  postoji mogućnost dragovoljnog služenja vojnog roka. Stvar je prioriteta hoćemo li procijeniti da je ugroza takva da moramo uvesti obavezno služenje vojnog roka. U ovom trenutku nemamo financijskih uvjeta da možemo uvesti obavezno služenje vojnog roka, niti je razina sigurnosne ugroza takva da bi to bilo nužno. No, ako za to bude potrebe, možemo krenuti u tom smjeru - rekao je ministar obrane. 

'Vojska je spremna pomoći u kontroli čuvanja granice'

Na pitanje hoće li vojska na granice, Buljević je kazao da je čuvanje državne granice u nadležnosti polcije, i tu je stvar vrlo jasna.

- Vojska može pružati pomoć u asistencijama policiji. Spremni smo pomoći u kontroli čuvanja granice, no sada je teško procijeniti hoće li to biti potrebno ili ne - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.