Obavijesti

News

Komentari 73

Dodik prijeti: BiH će se raspasti! Oporba žustra: Ako ste srbende hajdemo odmah. Ovo je blef...'

Dodik prijeti: BiH će se raspasti! Oporba žustra: Ako ste srbende hajdemo odmah. Ovo je blef...'

Parlament Republike Srpske je podržao Dodikove prijedloge za povlačenje suglasnosti tog entiteta na cijeli niz zakona koji su na snazi u BiH što je oporba bojkotirala

VIDEO

Za zaključke kojima Narodna skupština RS povlači suglasnosti na zakone kojima su na razini BiH uređeni obrana i sigurnost, sustav neizravnog oporezivanja te uspostavljeno visoko sudsko i tužiteljsko vijeće glasalo je 49 od 83 zastupnika koliko ih ima u tom tijelu.

Zaključke koji zapravo nemaju nikakav izravni pravni učinak predložio je i osmislio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

POGLEDAJTE VIDEO: Dodik u Zagrebu

Pokretanje videa...

Milorad Dodik nakon sastanka s Plenkovićem 02:41

U tim zaključcima stoji i to da bi vlada RS u razdoblju od šest mjeseci trebala predložiti zakone kojima bi se ova područja uredila na entitetskoj razini. Jedna od opcija koju zagovara Dodik je i uspostava vojske RS nakon što bi se raspustile oružane snage BiH koje postoje od 2005. na temelju zakona donesenog u parlamentu BiH.

Sustav neizravnog oporezivanja kao i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH također su uspostavljeni zakonima donesenim u parlamentu BiH, no Dodikovo je tumačenje da takvi zakoni ne vrijede ako Narodna skupština RS jednostrano odluči da ih više ne priznaje.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je u petak parlament RS da donese odluku o povlačenju suglasnosti na zakone kojima su na državnoj razini uspostavljeni obrana i sigurnost, pravosudna tijela i sustav neizravnog oporezivanja te da se tijekom šest mjeseci te ovlasti prenesu na entitet. 

Dodik je na Skupštini govorio da su brojni zakoni poput onih o obrani, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), prikupljanju i raspodjeli poreza i carina te o pravosuđu, doneseni između 2003. i 2005., zapravo neustavni te štetni po interese RS pa ih stoga treba proglasiti nevažećim u tom entitetu.

Predložio je da se utvrdi rok od šest mjeseci u kojemu bi vlada RS imala zadaću pripremiti zakone kojima bi se nadomjestile ukinute državne institucije.

Dodik: BiH se može mirno razići ako Bošnjaci ne pokrenu vojsku
Dodik: BiH se može mirno razići ako Bošnjaci ne pokrenu vojsku

- BiH ide u pravcu na koji nismo pristali. Zašto ne možemo imati ono što smo potpisali? Jedan za drugim mijenjaju se nadležnosti u korist BiH i ne primjećujemo da je itko zbog toga zabrinut. Tako možemo odgovoriti na pitanje o opstanku i izlasku. Nećemo dobiti uvijek ono što želimo, ali to ne znači da treba da odustanemo. O novom ustavu RS-a građani će se izjasniti na referendumu - rekao je Dodik i dodao da je dogovor o budućnosti BiH moguć, kao i da ne ne poziva na rat. 

Kazao je i kako nije srpski izolacionist nego želi bolji aranžman jer će se, ne riješe li se sadašnji problemi nekim novim dogovorom dva entiteta, "BiH raspasti, a RS krenuti ka izlazu", po sličnom scenariju po kojemu je Velika Britanija izašla iz Europske unije.

Dodiku su najveći problem oružane snage BiH te tvrdi kako za njima nema ni potrebe jer bi se one, kako tvrdi, u slučaju kakvih sukoba raspale poput JNA. Kao soluciju ponudio je smanjenje sadašnjeg sastava oružanih snaga ili demilitarizaciju, a ako toga ne bi bilo predlaže ponovnu uspostavu vojske RS. 

Zakon o obrani BiH, kao i sve druge koje osporava Dodik, donio je parlament BiH, no Dodik ne vidi nikakav problem u tome da ih RS jednostrano odbaci i donese svoja zakonska rješenja. 

Dodik ne odustaje od nauma odvajanja Republike Srpske: Odluka bitna za cijelu regiju
Dodik ne odustaje od nauma odvajanja Republike Srpske: Odluka bitna za cijelu regiju

Po Dodikovim riječima, državni parlament ima samo administrativno-tehničke, a ne i zakonodavne ovlasti, te potpuno ovisi o tome što odlučuju i zaključuju parlamenti RS i Federacije BiH. Kako pak raniji dogovori o prijenosu ovlasti na državnu razinu nisu postali sastavnicama ustava oni,  tvrdi Dodik, mogu biti poništeni u svakom trenutku i to voljom entiteta. 

- Ako smo imali pravo da damo suglasnost, imamo pravo da ih povučemo. Moja je sugestija da se povučemo i da ostavimo rok od šest mjeseci da se pokuša postići neki dogovor. Oružane snage BiH nikad neće postati muslimanske oružane snage - rekao je Dodik. 

Dodikova je nova teza kako je BiH zapravo "geografski prostor s međunarodno određenim granicama" pa je jedino rješenje da sva stvarna vlast bude u entitetima. On tvrdi kako je upravo to bit Daytonskog sporazuma.

Ponovo je osporio legitimitet visokom predstavniku za BiH Christianu Schmidtu, kao i Vijeću za provedbu mira (PIC), uz konstataciju kako oni nemaju nikakve ovlasti. Za posebnog britanskog izaslanika za zapadni Balkan Sir Stuarta Peacha kazao je da je "bitanga".

Zapadne države upozoravaju Dodika, on kaže: Neću odustati
Zapadne države  upozoravaju Dodika, on kaže: Neću odustati

Dodik je uvjeren kako RS ima dovoljno prijatelja i u regiji, ali i globalno, pa će moći provesti sve predložene odluke i to bez nasilja. Ostavio je samo teorijsku šansu BiH za opstanak, ali je dodao kako osobno u to ne vjeruje, no da je siguran kako "treba osigurati što veću integraciju srpskog naroda".

- BiH se može mirno razići ukoliko Bošnjaci ne pokrenu neke vojne akcije - zaključio je Dodik, koji tvrdi kako za njega rat nije opcija.

Zastupnici oporbenih stranaka napustili su sjednicu prije glasanja nakon što su čelnici oporbe Dodika tijekom rasprave optužili da nudi opasne prijedloge koji mogu dovesti i do otvorenih sukoba u zemlji. 

- O sebi i stranci koju predstavljam čuo sam mnogo toga, kako mi gledamo na ovo, jesmo li hrabri ili nismo. Nikad nisam sudjelovao u prijenosu nikakvih nadležnosti i nikada moja ruka nije dignuta za to. Želim prenijeti svoj stav da Republika Srpska nema snage za ovakav pothvat. Podijeljena je i bez ili sa vrlo malo prijatelja što nije dovoljno za ovaj pothvat koji želite da učinite. Ovo je direktno ugrožavanje mira i uvlačenje RS-a u spiralu rata. Mi ćemo kao stranka pratiti i podržavati svaki razuman prijedlog, ali taj prijedlog mora ići kroz dogovor. Jednostrane odluke ne jer je to opasnost za RS. Naša odgovornost i naša dužnost je da narodu kažemo u što ga vodimo - poručio je opozicijski čelnik i predsjednik SDS-a Mirko Šarović. 

Schmidt: Ne možemo se praviti kao da s Dodikom treba biti ljubazan. To neće riješiti ništa
Schmidt: Ne možemo se praviti kao da s Dodikom treba biti ljubazan. To neće riješiti ništa

Slična je stajališta iznio i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović koji je kazao kako je razočaran nedostatkom vizije i konkretnih prijedloga vladajuće koalicije koja pri tom maše planovima opasnim po mir. I Borenovićeva je procjena da bi obnova vojske RS predstavljala put u rat jer u jednoj državi ne mogu biti dvije ili tri vojske.

Predlažući ponovnu uspostavu vojske RS Dodik nije odgovorio ima li negdje novaca za neke nove tenkove kojima bi je opremio, upozorio je Borenović.

- Ovo je blef i jedna opasna igra u koju uvodite RS - kazao je Borenović  i poručio da PDP neće glasati za neodgovorne politike kojima se pokušava očuvati vlast tako što se širi strah. Dodik je oporbenim čelnicima ljutio uzvratio za njega uobičajenim arsenalom uvreda i optužbi da su izdajice i kukavice.

- Dajte sankcije, ja se sankcija ne bojim - kazao je vičući Dodik .

Ustvrdio je da RS ima snage za njegove prijedloge, a problem je oporba koju je optužio da širi defetizam, a financiraju je kriminalci koji preprodaju drogu.

BiH: Dodik najavio da će u slučaju zapadnih sankcija potražiti pomoć Kine i Rusije
BiH: Dodik najavio da će u slučaju zapadnih sankcija potražiti pomoć Kine i Rusije

Oporbeni zastupnici nisu ostali dužni Dodiku pa mu je neovisni Nebojša Vukanović poručio neka odmah obavi što je ranije najavljivao poput blokiranja vojarni oružanih snaga BiH, a ne da sada od toga bježi izmišljajući nove scenarije poput demilitarizacije.

- Ako ste srbende i patriote hajdemo odmah - kazao je Vukanović nudeći Dodiku dvije konzerve da ih ponese u rat.

Dodik je nakon toga vidno ljut napustio sjednicu. Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u parlamentu RS Senad Bratić glasanje za zaključke koje je predložio Dodik ocijenio je napadom na ustavni poredak BiH.

Iz oporbenih političkih stranaka u Federaciji BiH odmah su zatražili hitno reagiranje međunarodne zajednice i sankcioniranje odgovornih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS