Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
693 komentara

Napetosti u zaljevu: Tromblon vodi flotu u Piran. Ne odustaje!

Petar Janjić Tromblon, vukovarski heroj, kaže da u ponedjeljak ističe rok koji su dali Vladi da sjednu za stol sa Slovenijom i riješe problem. Ako to ne učine, brodovi kreću

Foto: Goran Kovacic/Goran Ferbezar/PIXSELL
693 komentara

Petar Janjić Tromblon, vukovarski heroj koji je Vladi dao ultimatum da “riješi stvari” sa Slovenijom u Savudrijskoj vali ili će on doći s konvojem od stotinu brodica, kaže da njegov ultimatum ističe u ponedjeljak popodne.

- Vladi sam dao rok da do ponedjeljka u 16 sati sjednu sa Slovencima za stol. Ako to ne urade, izvest ćemo akciju - rekao je Tromblon za 24sata.

PREDOMISLIO SE Tromblon produžio ultimatum Plenkoviću sve do ponedjeljka

Kaže da je trenutačno zauzet pisanjem apela koji će objaviti u ponedjeljak u istom terminu.

- Moj apel ide u pravcu mirnog rješenja. U kontaktu sam s brojnim civilnim udrugama i intelektualcima s obje strane granice. Imam puno prijatelja u Sloveniji i svima nam je u interesu da se ova potencijalno opasna situacija mirno razriješi. U suradnji s nekim drugim ljudima donio sam određene odluke, ali one zasad nisu za javnost. Odredili smo i točan datum isplovljavanja plovila u Savudrijsku valu, ali taj je datum zasad tajna. U 16 sati na jednom ćemo portalu objaviti kakav nam je precizan plan, a do tada detalji nisu za javnost - kaže Tromblon.

TROMBLON OPET PROZIVA 'Dovest ću čamce s Dunava, već mi se javilo oko 40 ljudi'

Nakon povratka savudrijskih ribara iz Zagreba i postignutog dogovora u Ministarstvu poljoprivrede, stanje u Savudriji je nepromijenjeno. Napetost o kojoj se govorilo, nakon što je Slovenija počela jednostrano primjenjivati arbitražnu odluku, ne osjeća se, posebno nakon dobivene garancije i obećanja da mogu nesmetano ribariti do hrvatske crte razgraničenja.

Sve je mirno. Neki naši ribari su i u nedjelju također bili na moru, u pratnji naših policijskih plovila. Nekad ih bude 4, a nekad 8, ovisno o danu. Ovo je prvi put da Hrvatska stoji iza nas ribara i to je dobro. Slovenci su nepredvidivi. Kad si stave nešto u glavu, to slijepo provode. Za razliku od naših ribara koji su organizirani, slovenski ribari nisu baš organizirani te moraju šutjeti i slušati ono što im kaže slovenska politika”, smatra savudrijski ribar Daniele Kolec.

Kaže da je za sada stanje mirno, a što će biti u bližoj budućnosti, nitko ne zna.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message