News

Komentari 0

Napustili sjednicu o VSOA-i: 'Da izvješća podnosi osumnjičenik za kaznena djela - nedopustivo'

Napustili sjednicu o VSOA-i: 'Da izvješća podnosi osumnjičenik za kaznena djela - nedopustivo'

Franko Vidović, Željko Sačić i Karolina Vidović Krišto nisu željeli sudjelovati na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jer, kažu, nije umjesno da izvješća podnosi čelnik VSOA-e, koji je bivši

Prije nego li je ravnatelj VSOA-e u ostavci, Ivica Kinder, predstavio na zatvorenoj sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izvješća o radu vojne tajne službe za 2022. godinu, sjednicu su napustili Socijaldemokrat Franko Vidović, Suverenist Željko Sačić i zastupnica Karolina Vidović Krišto. Nedopustivo im je, poručuju, da izvješće podnosi osoba pod sumnjom za kazneno djelo.

Podsjetimo, Kinder je ostavku podnio početkom listopada prošle godine zbog financijskih malverzacija u VSOA-i i pronevjere dva milijuna kuna u inozemnim misijama, a pod izvidima je bio on sam zbog sumnje u zataškavanje.

Zagreb: Ivica Kinder pred Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

- Sjednicu sam napustio i prije nego što je Kinder počeo s izlaganjem jer nije umjesno da se u ovaj visoki Dom šalje čovjeka koji je bivši. On nije taj koji može podnositi izvješće. Situacija je neozbiljna, neodrživa i ugrožavajuća za cijeli sustav, i to ne s njegove nego sa strane onoga tko ga bira - kazao je Vidović naglasivši kako Predsjednik Republike Zoran Milanović već duže vrijeme zaziva imenovanje novog čelnika VSOA-e.

- Dok premijer to praktički opstruira. Rezultat je da se ugrožava rad VSOA-e, kao i sigurnost Oružanih snaga RH, ali i rad kompletne obavještajne zajednice s obzirom na nered koji trenutačno vlada u toj službi - poručio je i pozvao premijera Andreja Plenkovića da stavi svoj ego u drugi plan, sjedne s predsjednikom i da napokon dogovore ime novog čovjeka koji bi trebao voditi VSOA-u.

Istog stava je i Sačić.

- Nedopustivo je da slušamo izvješće o radu službe koje nam podnosi čelnik koji je osumnjičen za najteža koruptivna kaznena djela, gdje su vezana još 13-orica pripadnika službe. Blasfemično je da na Odboru raspravljamo o izvješću koje prezentira osumnjičenik za najteža koruptivna kaznena djela - istaknuo je uperivši prstom, također, u izvršnu vlast. 

- Kinder se našao u nezavidnoj poziciji i prema njemu se nehumano postupa jer predsjednik Vlade, MORH i predsjednik države ne mogu funkcionirati, što nam ugrožava nacionalnu i vojnu sigurnost. Za to su odgovorni Milanović i Plenković jer je čitav splet njihovih privatnih netrpeljivosti, osobnih sukoba i svađa doveo do toga - kazao je Sačić, koji je izvješća koje je Kinder podnosio nazvao smećem.

- Što ću čitati kada ima 13 agenata koji su krali dnevnice i to uopće nije smjelo doći u Sabor. Ne želim slušati izvješća od potencijalnih kriminalaca - poručio je Sačić. 

Najčitaniji članci