News

Komentari 48

Našli tragove korone: Bila je u Španjolskoj još u ožujku 2019.?

Našli tragove korone: Bila je u Španjolskoj još u ožujku 2019.?

Prvo su otkrili kako je virus u Barceloni bio još 15. siječnja, 41 dan prije nego je prvi slučaj službeno zabilježen, a onda su našli prisutnost virusa u uzorku otpadnih voda iz 12. ožujka 2019. godine

Španjolski virolozi pronašli su tragove korona virusa u uzorku otpadnih voda u Barceloni. Ti uzorci skupljeni su još u ožujku 2019. godine, čak devet mjeseci prije nego je bolest Covid-19 identificirana u Kini, javlja Reuters.

POGLEDAJTE VIDEO: Goran Ivanišević pozitivan na korona virus

To su potvrdili sa Sveučilišta u Barceloni, a ovo otkriće značilo bi kako se Covid-19 pojavio znatno ranije nego što je znanstvena zajednica to mislila.

Tim s tog sveučilišta testira otpadne vode iz grada još od sredine travnja kako bi otkrili nova žarišta virusa, no znanstvenici su počeli testirati i starije uzorke. 

Prvo su otkrili kako je virus u Barceloni bio još 15. siječnja, 41 dan prije nego je prvi slučaj službeno zabilježen, a onda su testirali uzorke sve od siječnja 2018. godine pa do prosinca 2019. i našli prisutnost virusa u uzorku iz 12. ožujka 2019. godine.

- Razine korona virusa u tom uzorku bile su niske, ali bilo ih je - rekao je voditelj tima Albert Bosch.

'Prerano je za zaključiti'

Dr. Joan Ramon Villalbi iz španjolske Zajednice za javno zdravstvo i sanitarnu administraciju rekao je za Reuters kako je prerano za povući neke zaključke:

- Kad imate samo jedan rezultat uvijek želite više podataka, više istraživanja i više uzoraka kako biste potvrdili da to nije laboratorijska greška ili metodološki problem - rekao je.

Postoji potencijal za lažno pozitivan nalaz zbog sličnosti virusa s drugim respiratornim infekcijama.

Bosch, koji je čelnik španjolske Udruge virologa, rekao je kako je rano otkrivanje virusa u siječnju moglo poboljšati odgovor na pandemiju. Međutim, previše je puta dijagnoza bila obična gripa, a tako se virus samo brže širio.

Španjolci su naposljetku izgubili preko 28 tisuća ljudi zbog korona virusa.

Najčitaniji članci