Obavijesti

News

Komentari 14

Nastavili suđenje Mamićima. Svetina: Novac od transfera iz Dinama išao je na brojne račune

Nastavili suđenje Mamićima. Svetina: Novac od transfera iz Dinama išao je na brojne račune
2

Trag novca od transfera nogometaša teško je pratiti od trenutka kada su oni sklopili ugovore o prijenosu prava na transfere na treće osobe jer treće osobe su, između ostalog, menadžeri, prijatelji i suradnici Mamića

VIDEO

Višesatnim saslušanjem Tomislava Svetine, bivšeg glavnog direktora Dinama i člana Uprave, nastavljeno je suđenje optuženicima za izvlačenje novca iz Dinama. Svetina je prije dolaska u Dinamo kao odvjetnik zastupao neke igrače, a nakon dolaska u klub imao je ovlasti potpisivanja i sklapanja ugovora i aneksa ugovora s igračima. Iako je sudu Svetina dao mnoge bitne informacije, rekao je da nije znao da je Dinamo imao račun u Klagenfurtu.

Vještakinja o računima Dinama: Isplatili su 12,1 mil. € Zdravku, Zoranu, Vrbanoviću i drugima
Vještakinja o računima Dinama: Isplatili su 12,1 mil. € Zdravku, Zoranu, Vrbanoviću i drugima

Sud, USKOK i branitelji optuženika uglavnom su ga ispitivali o okolnostima sklapanja i potpisivanja ugovora o transferima, prijenosu prava na transferna obeštećenja na treće osobe, mahom inozemne tvrtke, te o prijenosu prava na zastupanje. Branitelji su iz svjedočenja Svetine pokušali dokazati da su iza čitavog niza inozemnih računa i tvrtki povezanih s Dinamom stajale osobe koje nemaju veze s braćom Mamić i optuženicima, odnosno stvarni sportski posrednici i menadžeri, a ne kako sugerira optužnica USKOK-a, da svi putevi novca vode k Mamićima i optuženicima,

- Klubovi su s igračima sklapali ugovore po kojima su oni imali pravo na određeni postotak cjelokupnog transfera u slučaju odlaska u inozemstvo. Nakon dolaska Zdravka Mamića u klub on je htio ukinuti tu ugovornu obvezu i zadnje što mi je poznato je da je Niko Kranjčar imao takav ugovor - kazao je Svetina dodajući kako su igrači imali pravo transferna obeštećenja ustupiti trećoj osobi, a da o tome nisu morali obavijestiti Dinamo. Neki su igrači imali ugovorne odredbe o podjeli transfera, a neki nisu. Oko tih isplata aktivirana je arbitraža.

Osijek: Na suđenju Mamićima svjedočili Ivan Bošnjak, Dino Drpić i Tomislav Svetina

- Kada su se pojavila potraživanja tih firmi, Dinamo je tražio da svako od tih potraživanja bude valjano dokumentirano i da iza njega stoji odluka arbitražnog suda u Zurichu. Dinamo je vršio isplate tek nakon što su te presude konvalidirane na našim sudovima. Da to nismo napravili bili bismo ovršeni od međunarodnog CAS-a - kazao je Svetina dodajući kako Dinamo nije htio ništa platiti dok ne dobiju presudu arbitraže. 

- Dinamo je imao odvjetnike u postupcima Švicarskoj i na sudovima u Hrvatskoj. Firma Digi Sport imala je otkupljeno pravo na obeštećenje igrača Čorića. Kada je taj transfer realiziran pojavio se vlasnik te tvrtke i dao dokaze da on ima pravo na novac od transfera. Ne sjećam se je li bila ikakva komunikacija između Digi Sporta i Dinama, ali iz dokumenata vidim da je moj potpis na tom ugovoru. To je tako išlo do 2015. godine kada je Fifa onemogućila da se transferi prenesu na treće osobe, i svi prethodni ugovori koji su imali takve stavke morali su biti unijeti u službeni Fifa sustav - pojasnio je Svetina ističući kako je Zdravko Mamić bio taj koji je donosio financijske odluke i na to nitko nije mogao utjecati.

Mamić: Siromah sam, nemam ništa. Turudić? Jadna im majka kad krene. Taj ne okreće gu*icu
Mamić: Siromah sam, nemam ništa. Turudić? Jadna im majka kad krene. Taj ne okreće gu*icu

Za zastupanje Dinama pred švicarskim arbitražnim sudom Mamić je angažirao najpoznatijeg europskog sportskog odvjetnika Paola Montenerija.

- Iz medija sam saznao da je on bio član trgovačkog društva Rasport Management koji je predmet postupka arbitraže i koji je tužio Dinamo. Da sam to znao ne bih dopustio da on bude naš odvjetnik - dodao je Svetina. 

Kako se (zbunjujuće) u Dinamu sve radilo vezano oko prelijevanja novca s jednog računa na druge i treće, najbolje svjedoči primjer ugovora Dinama s mladim igračem Antom Čorićem koji je u klub došao 2013. Prvim ugovorom koji je potpisao nije imao pravo na obeštećenjem. Nakon toga Dinamo sklapa određeni ugovor s inozemnom tvrtkom Digi Sport. Odmah nakon toga roditelji mladog Ante Čorića, u ime svog maloljetnog sina, prepuštaju svoja ekonomska prava Digi Sportu. Nedugo nakon toga Dinamo i Digi Sport raskidaju ranije sklopljen ugovor nepoznate tematike.  

Te ugovore potpisuje Zdravko Mamić, a Svetina, iako odgovoran za ugovore, o tome nema pojma. 

'Što je ostalo na snazi nakon raskida ugovora između Digi Sporta i Dinama vezano za transfer Čorića?' pitao je USKOK Svetinu.

- Čorić je želio u inozemstvo i to je bilo u interesu Dinama. Menadžer Velibor Momčilović se Dinamu javlja mailom i tehnički odrađuje dio vezano za transfer Čorića u Romu. 8 milijuna je bio transfer. Sve se događa u travnju 2018. godine. U Dinamo stiže ponuda Rome, ali i dokument iz kojega se vidi da Hristo Dascalov traži postotak od transfera Ante Čorića. On se legitimira kao predstavnik tvrtke Digi Sport koja ima pravo na transferno obeštećenje igrača Čorića - priča Svetina dodajući kako je ranije u 2018. sklopljen Ugovor Dinama i Dascalova, s podmandatom između Digi Sporta i Momčilovića, te ugovor o transferu Ante Čorića između Dinama i Rome gdje je navedeno da je Dascalov posrednik.

Bivši igrači Dinama 'zaboravili' na Mamićeve isplate, a potvrde su sami bili potpisivali...
Bivši igrači Dinama 'zaboravili' na Mamićeve isplate, a potvrde su sami bili potpisivali...

- Zašto je i tko je Dasckalovom dao mandat da bude posrednik, ne znam - kaže Svetina. Dascalovu je potom isplaćeno 50 posto transfera, na ime naknade za prijenos prava trećim osobama za podjelu transfera, ali i na ime posredničkih usluga. Veliboru Momčiloviću nije ništa isplaćeno od strane Dinama.

- Ne mogu se sjetiti tko je sačinio ugovor između Dinama i Dascalova. Uobičajeno je da posrednička provizija iznosi 10 posto, a smatram da je Dascalov dobio 50 jer je Dascalov imao pravo na transferno obeštećenje koje je preuzeo od igrača Čorića - rekao je Svetina dodajući kako je Mario Mamić imao komunikaciju s različitim posrednicima, ali se ne sjeća da li je imao ovlaštenje od Dinama angažirati nekog posrednika pa je ostalo nejasno da li je Dascalova u 'igru' uveo Mario Mamić kojega se do sada vezalo za Digi Sport račun. Svetina je rekao kako mu je poznato da su inozemne tvrtke otkupljivale prava transfernih obeštećenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu