Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Cijelo vrijeme smo se nadali da ćemo otvoriti vrata i naći ih'

I dalje traže trećeg radnika hidroelektrane koji je ostao zarobljen. Tijela dvojice pronašli su jučer, njihovih šestero kolega nagutalo se dima te su i dalje u dubrovačkoj bolnici

Foto: DuList/Ivo Cagalj/PIXSELL
18 komentara

>>> Najnovije informacije:

12.21 - Jedna od najtežih intervencija, to je pet katova, nigdje se nije vidjelo ništa. Bila je zahtjevna intervencija, ali uspjeli smo do svakog djela doći, no unutra više nije bilo ljudi - rekao je i dodao kako su pronašli odjeću te aparate za gašenje požara koje su, izgleda, stradali radnici koristili.

- Cijelo vrijeme smo se nadali da ćemo ih naći u nekoj prostoriji. Da ćemo otvoriti vrata i vidjeti ih... - rekao je zapovjednik dubrovačkih vatrogasaca koji je cijeli dan i noć bio na intervenciji. 

- U tom prostoru su bila dva aparata za zrak koja omogućuju nesmetano disanje, oni su uzeli aparate i koristili ih, a vjerojatno su pokušavali nešto i ugasiti. U takvoj situaciji zraka ima do 30 minuta ako stojite mirn - ispričao je Simović.

Simović se osvrnuo i na mogući izvor požara odnosno mjesto odakle je sve i krenulo.

- Nama je termokamera pokazala da je najveći izvor topline u strojarnici, iza kontrolnog punkta, tu je bilo oko 260 stupnjeva, ali ekipa za očevid je dolje pa će utvrdit - objasnio je Simović.

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Zapovjednik dubrovačkih vatrogasaca o detaljima akcije spašavanja u hidroelektrani Plat

Posted by 24sata on Friday, 11 January 2019

- Mogu ponovno potvrditi da se potraga nije prekidala, da je jutros nastavljena punih intenzitetom, s više desetaka policijskih službenika i svim drugim žurnim službama koje mogu pomoći i sudjeluju u potrazi. To su HGGS, JVP i druge vatrogasne postrojbe s ovog područja. Uvijek je u pripravnosti medicinski tim i sami mještani koji nam pomažu - kazao je načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević u Platu.

Na novinarski upit jesu li upravo mještani pronašli drugog nastradalog djelatnika HE Plat, odgovorio je da su na dojavu mještana pronašli drugo tijelo.

- Potraga se proširila na župsku i cavtatsku valu, i ona će se i dalje širiti, ako to dopuste vremenske prilike. Uključena je i Lučka kapetanija koja je izdala obavijest svim plovilima u ovom akvatoriju za pojačan oprez prilikom plovidbe i osmatranje akvatorija - rekao je Pavličević.

Na pitanje zašto se jučer nije pregledavao akvatorij, odgovorio je da su informacije bile da su unesrećeni spas pokušali potražiti u odvodnom kanalu, pa su ronioci tragali od ulaza do samih turbina. 
- Poznato vam je da je jedna osoba pronađena upravo na sredini toga kanala, pa je trebalo pretražiti i same turbine i za to stvoriti određene tehničke preduvjete, kako se sami ronioci koji ulaze u taj skučeni prostor ne bi ozlijedili i kako tragedija ne bi bila još veća - rekao je.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske izvijestio je i kako su se nakon jutrošnjih razgovora s djelatnicima Hidroelektrane i svim relevantnim čimbenicima, djelatnici za kriminalistička vještačenja i istražitelj Policijske uprave na čelu sa zamjenikom općinskog državnog odvjetnika u Dubrovniku, upoznali s pojedinostima slučaja.

- Negdje poslije 10 sati krenulo se s očevidom kojim rukovodi ODO, tako da o trajanju očevida i nalazima u ovom trenutku ne mogu ništa reći, osim da je očevid u tijeku - izjavio je Pavličević.
Dodao je kako je sama unutrašnjost postrojenja u potpunosti u više navrata pregledana, još jednom, za svaki slučaj, i jutros. Tek kad se to napravilo, krenulo se s očevidom koji će otkriti uzrok požara. 

11.55 - Zbog posljedica koje osjećaju u respiratornom traktu, na Odjelu pulmologije dubrovačke Opće bolnice još uvijek se nalazi šest ozlijeđenih radnika Hidroelektrane Dubrovnik. Danas su mnogo boljeg zdravstvenog stanja nego jučer i prema odluci bolničkih pulmologa na liječenju ostaju još ovaj dan, odnosno dok se ne povuku simptomi zbog kojih su i dovedeni na bolničko liječenje. Rekao nam je to ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić naglasivši kako s radnicima trenutačno kontaktiraju istražitelji nesreće, a svi su zajednički izjavili kako neće davati bilo kakve izjave za javnost.

Inače, na Odjelu prosekture bolnički patolozi upravo obavljaju obdukcije na dvama tijelima nakon nesreće u podzemlju Hidroelektrane u Platu pronađenih radnika kako bi se utvrdio točni uzrok smrti, piše Dubrovački vjesnik.

11.45 - Predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić izrazio je sućut obiteljima i zahvalio svima koji sudjeluju u akciji gašenja požara i spašavanja radnika. Istaknuo je da je vodstvo tvrtke na raspolaganju kriznom stožeru.

- Državno odvjetništvo provodi istragu - rekao je i dodao kako ne može više komentirati.

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Iz Dubrovnika uživo: policija i predstavnici HEP-a o detaljima tragedije u hidrocentrali Plat

Posted by 24sata on Friday, 11 January 2019 

 11.30 - Pripadnici HGSS stanice Dubrovnik također su se priključili potrazi trećeg nestalog radnika, piše DuList.

- Trenutno šest naših pripadnika pretražuje obalni pojas - potvrdili su iz HGSS-a.

Kako kaže načelnik dubovačke policije Ivan Pavličević, sve ukazuje na to da su su bježeći pred dimom izlaz potražili u odvodnom kanalu. U postrojenju su pronađeni njihovi mobiteli i odjeća.

Njihovih šest kolega nagutalo se dima te su ih prevezli u Opću bolnicu Dubrovnik.

Članovi obitelji nestalog radnika Hidroelektrane Plat iz Drvenika, prijatelji i stanovnici ovog i ostalih konavoskih mjesta, sinoć su, nakon što je rečeno kako se službena nastavlja ujutro, sami nastavili potragu, piše Dubrovački vjesnik.

Podijeljeni u dvije grupe, jednu koja je pretraživala područje Plata, a druga cavtatsku obalu, pronašli su drugo tijelo oko 21 sati i 50 minuta na predjelu Ključice. Potragu su nastavili čitavu noć.


Spasioci u Dubrovniku i dalje traže trećeg radnika koji je nestao nakon požara u Hidroelektrani Dubrovnik. Podsjetimo, trojica djelatnika ostala su zarobljena. Tijelo prvog našli su poslijepodne u odvodnom kanalu, a beživotno tijelo drugog nestalog djelatnika navečer na obali mora u Cavtatu.

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Tragedija kod Dubrovnika: Nastavlja se potraga za trećim radnikom iz hidrocentrale Plat

Posted by 24sata on Thursday, 10 January 2019

Kako je za DuList potvrđeno najmlađi od trojice radnika je 33-godišnjak, drugi je pak 35-godišnjak, a najstariji 42-godišnjak.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Koordinirana, opsežna pretraga terena s ciljem pronalaska trećeg djelatnika Hidroelektrane Dubrovnik trajala je cijelu noć, a intenzivirala se tijekom ranih jutarnjih sati. Teren se pretražuje s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva, te priobalni pojas. U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani. Priobalni pojas pretražuje se s dva policijska plovila - objavili su jutros iz dubrovačke policije.
 

NESREĆA U HE DUBROVNIK Tijelo drugog radnika našli na obali, traga se za još jednim

Požar je buknuo u četvrtak jutarnjim satima u prostoriji u kojoj je bilo devetero djelatnika. Točan uzrok požara još se ne zna.

Možda vas zanima i ovo:
Message