News

Komentari 44

'Ne bih vjerovao u ludu sreću da nas je britanski soj zaobišao'

'Ne bih vjerovao u ludu sreću da nas je britanski soj zaobišao'

Vlahoviček kaže kako je vrlo vjerojatno je da zbog geostrateških prilika Hrvatske britanski soj već na našem tlu, ali cjepiva koja su trenutno na tržištu čini se, funkcioniraju

Što je s lovom na britanski soj? Profesor Kristian Vlahoviček za Dnevnik Nove TV kaže kako je prošlog utorka napravljen konstruktivan i veliki pomak na tom području. 

"Sastala se jedna šira grupa ljudi, predstavnici i medicinskog sektora, epidemiolozi, predstavnici Stožera, akademije, stavili smo na stol naše kapacitete i mogućnosti i dogovorili smo jednu strategiju koja će svakako uključivati malo brži i efiukasniji pokušaj da se pronađu ove varijante koje nas malo više zabrinjavaju, a zatim će se i nasumični pozitivni uzorci sekvencirati tako da se pročita cijeli slijed genoma ", kaže Vlahoviček. 

Kaže kako je vrlo vjerojatno je da zbog geostrateških prilika Hrvatske britanski soj već na našem tlu.  "Ne bih vjerovao u ludu sreću da nas je zaobišao", kaže. 

Upitan ima li Hrvatska kadar i opremu potrebnu za sekvenciranje genoma virusa odgovara pozitivno.

"Kadra imamo, opreme imamo, a financijski okvir je nešto što još trebamo utvrditi jer je ovakvo testiranje skuplje", kaže i dodaje kako je već nekoliko kitova na testiranju u Klinici 'Dr. Fran Mihaljević'. Unatoč novim sojevima, kaže kako se čini da cjepivo još uvijek funkcionira. 

Ono što sada sve zanima jest - kada bi učinak cijepljenja mogli zaista vidjeti?

Vlahoviček je kao primjer naveo Izrael koji ima oko 30 posto duplo procijepljenih građana. 

"Oni vide pad u broju zaraženih, umrlih i hospitaliziranih, ali to je u kombinaciji s lockdownom. Trebat će još dugo vremena da za 'normalno'. Nadam se da ćemo se ubrzati s cijepljenjem, da ćemo doseći 50-60 posto procijepljenosti.

Normalu možemo očekivati kad 60 do 70 posto populacije primi cijepivo ili preboli bolest, onda bismo mogli postići neku kolektivnu imunost. Ako dinamika cijepljenja bude dobra, to možemo možda postići već ove godine", kaže Vlahoviček.  

Najčitaniji članci