Obavijesti

News

Komentari 3

NE Krško početkom listopada ide u redovan remont

NE Krško početkom listopada ide u redovan remont
1

Posljednji, 30. gorivi ciklus nuklearke je započeo 1. svibnja 2018. godine, a okončava se 1. listopada ove godine, kada će se elektrana isključiti s elektroenergetske mreže

Nuklearna elektrana Krško (NEK) početkom listopada ide u redovan remont, a u posljednjem je gorivom ciklusu odnosno od početka svibnja prošle godine do sada proizvela 8,38 milijardi kilovatsati (kWh) električne energije, što je 1,14 posto više od plana, izvijestilo je u četvrtak na konferenciji za novinare čelništvo nuklearke. 

Voditelj proizvodnje NEK-a Gorazd Pfeifer izvijestio je da je samo u 2019. elektrana proizvela 4,5 milijardi kilovatsati električne energije, što je jedan posto više od planiranog.

Poručuju da nuklearka posluje vrlo stabilno i bez većih poteškoća, a konkurentom ocjenjuje i cijenu električne energije iz NEK-a, koja zadnjih godina doseže 30 eura za megavatsat (MWh). 

Posljednji, 30. gorivi ciklus nuklearke je započeo 1. svibnja 2018. godine, a okončava se 1. listopada ove godine, kada će se elektrana isključiti s elektroenergetske mreže.

Šarec ponovio potporu ideji gradnje nuklearke Krško 2
Šarec ponovio potporu ideji gradnje nuklearke Krško 2

Po predviđanjima, ovogodišnji će remont trajati gotovo mjesec dana.

Veći zahvati održavanja koji će se izvesti tijekom remonta, a u koji nuklearka ide svakih 18 mjeseci, između ostalog uključuju zamjenu 56 gorivih elemenata, ultrazvučni i vizualni pregled gorivih elemenata jezgre 31. ciklusa, mehaničku obradu prirubnice reaktorske posude, opsežan remont crpke za odvod ostatne topline, kemijsko i mehaničko čišćenje parogeneratora, bojanje unutrašnjosti spremnika kondenzata, reviziju elektromotora reaktorske crpke itd.

Osim zamjene goriva i redovnih radova održavanja potrebnih za dugoročan rad elektrane, provesti će se i deset većih tehnoloških modernizacija, a koje se mogu obaviti samo tijekom remonta. Ta ulaganja u tehnološku nadgradnju uključuju nastavak izgradnje pomoćne komandne sobe, zatim određene modifikacije u sklopu programa nadogradnje sigurnosti, što uključuje alternativno hlađenje primarnog sustava i reaktorske zgrade, ugradnje sustava za alternativno ubrizgavanje u primarni i sekundarni dio itd.

Na novinarski upit o cijeni ovogodišnjeg remonta odnosno hoće li on biti uobičajenih oko sto milijuna eura, čelnici nuklearke su odgovorili kako se može reći da će cijena remonta biti kao i prethodnih godina, dok bi opseg investicijskog dijela mogao biti viši s obzirom na "njegovu iznimno visoku dinamiku". 

Austrijanci zabrinuti najavom o drugom bloku elektrane Krško
Austrijanci zabrinuti najavom o drugom bloku elektrane Krško

Kako je izvijestio tehnički direktor NEK-a Mario Gluhak, u remontu nuklearke, čiji su suvlasnici slovenska Gen energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP), sudjelovati će više od 1.400 radnika vanjskih izvođača iz Slovenije i Hrvatske, kao i izvođači specifičnih radova u nuklearnoj industriji iz međunarodnog okruženja. 

Napominje kako je za remont pripremljeno više od četiri tisuće radnih naloga. 

Direktor NEK-a Stane Rožman ocijenio je da je iza elektrane još jedna uspješna sezona. Stabilna i predvidljiva proizvodnja električne energije bitna je za elektroenergetske sustave Hrvatske i Slovenije, pri čemu se poštuju i najviši ekološki standardi, rekao je.

Kada je riječ o skladištenju radioaktivnog otpada, Rožman očekuje da će značajnije aktivnosti oko izgradnje trajnog odlagališta početi nakon sastanka međudržavnog povjerenstva Hrvatske i Slovenije, koji će se održati 30. rujna u Ljubljani.

Dokument o gradnji elektrane Krško: Nuklearna tajna SFRJ
Dokument o gradnji elektrane Krško: Nuklearna tajna SFRJ

Poručio je da od tog sastanka očekuje važne odluke, a kako je za njih prihvatljivo da se odlagalište izgradi do 2023., a radioaktivni otpad u njega transponira do 2025. godine.

Kako je poznato od ranije, Slovenija predlaže zajedničko skladištenje otpada na Vrbini nedaleko Krškog, dok hrvatska vlada razmatra lokaciju bivše vojarne Čerkezovac na Trgovskoj gori kod Dvora, čemu se protivi dio hrvatskih lokalnih vlasti u pograničnom dijelu te Bosna i Hercegovina.